mandag 29. mai 2023

"Atlas - Historien om Pa Salt" av Lucinda Riley og Harry Whittaker

Atlas
- Historien om Pa Salt
Lucinda Riley og Harry Whittaker
Roman
752 sider
Oversatt av: Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2023

Lucinda Riley (1966-2021) ble født i Irland, og etter en tidlig karriere som skuespiller, skrev hun sin første bok 24 år gammel. Bøkene hennes er siden oversatt til 40 språk, og har solgt 50 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hun har vært på bestselgerlistene til både New York Times og Sunday Times, og en av hennes bøker har ligget på bestselgerlistene her hjemme hver uke i de siste fem årene. I Norge har hun solgt 1,9 millioner bøker.

Serien "De syv søstre" har fått stor oppmerksomhet, og serien alene har solgt 25 millioner eksemplarer på verdensbasis. Den forteller historien om syv adopterte søstre og er løselig basert på mytologien rundt stjernehopen med samme navn. 

Lucinda Riley døde 11. juni 2021 etter fire års kamp mot kreft.

Harry Whittaker vokste opp på 1990-tallet. De første årene av barndommen bodde han på den landlige irske vestkysten, uten internett og med dårlig TV-signal. Moren hans, forfatteren Lucinda Riley, sørget for underholdning ved å fortelle historier. Inspirert av moren ble også Harry historieforteller – som prisbelønt programleder på BBC radio og som ledende medlem av en av Storbritannias mest kjente improvisasjonsteatergrupper. Han har også blitt forfatter: Sammen med moren skrev han barnebokserien "Følgesvenner", og etter morens død fullførte han serien "De syv søstre" med boken "Atlas - Historien om Pa Salt".

Harry bor i Yorkshire i England med samboeren Lily og katten Tiggy.

"Atlas - Historien om Pa Salt" er den åttende og siste boken i Lucinda Rileys serie "De syv søstre".

Like før utgivelsen av "Den savnede søsteren" i 2021 annonserte Lucinda Riley at det ville komme et overraskende åttende og siste bind i serien "De syv søstre", og at denne boken skulle fortelle historien om den gåtefulle Pa Salt.

Da Lucinda Riley sovnet stille inn, dukket det opp en rekke spørsmål angående det åttende bindet i "De syv søstre"-serien. Ville vi få den siste historien om Pa Salt?

Det er veldig trist at hun selv ikke kunne fullføre serien, men all honnør til hennes sønn Harry for at han påtok seg den krevende oppgaven. Jeg synes han har gjort et fantastisk stykke arbeid.

Heldigvis hadde Lucinda Riley etterlatt seg en omfattende samling av notater og nedskrevne dialoger til en tenkt slutt. Dette dannet grunnlaget for at Harry kunne fullføre serien på hennes vegne.

Innledningsvis vil jeg ikke stikke under en stol at du bør lese "De syv søstre"-serien i kronologisk rekkefølge, for å få et fullt utbytte av "Atlas - Historien om Pa Salt", selv om den byr på noen tilbakeblikk (og sånn sett frisker opp hendelser fra de foregående bøkene).

Paris, 1928: En gutt blir funnet, forkommen og døden nær, og en vennlig familie tar seg av ham. Det viser seg at den stillferdige gutten på mange vis er svært begavet. 
Han blomstrer i sitt nye hjem, og familien gir ham et bedre liv enn han noen gang kunne ha drømt om. Men hans turbulente og ukjente forhistorie er noe som vil følge han livet ut. 
Han vokser opp og blir en kjekk ung mann. Han begynner å studere ved det prestisjetunge Conservatoire de Paris. Lidenskapen hans for musikk hjelper ham iblant med å glemme fortidens grusomheter og trusselen som henger over ham. I løpet av studietiden blir han kjent med den vakre jenta Elle. Han lover å være ved hennes side for alltid. 
Alt synes å gå riktig vei for det forelskede paret, men skjebnen har andre planer for dem. Da krigen bryter ut, bestemmer de seg for å flykte. I sitt hjerte har Pa Salt alltid visst at denne dagen måtte komme...
Så forsvinner Elle sporløst. Han begynner å lete etter henne, en ferd som tar han verden rundt på jakt etter svar. Mens han leter, kommer han over seks foreldreløse små jenter. Han synes inderlig synd på barna, adopterer dem, og tar de med seg hjem til Sveits.

Egeerhavet, 2008: De syv D'Apliese-søstrene er for første gang samlet. De befinner seg ombord på luksusyachten Titanen for å ta et siste farvel med sin mysteriøse far som de elsket så høyt. Til alles overraskelse har Pa Salt valgt å gi ledetråden til deres fortid til den syvende søsteren Merry, som vi ble kjent med i forrige roman, "Den savnede søsteren". Men for hver sannhet som avdekkes, dukker det opp nye spørsmål. Søstrene må etter hvert innse at deres elskede far var en mann de knapt kjente. Og enda mer sjokkerende: Hans dypt begravde hemmeligheter kan få konsekvenser for dem den dag i dag.

"Atlas" er en overbevisende og rørende avslutning på Lucinda Rileys eminente serie om "De syv søstre".

Og endelig blir seriens store spørsmål besvart: Hvem var Pa Salt, og hvorfor adopterte han de syv søstre? 

Boken tegner et innsiktsfullt og sjeldent dynamisk portrett av den bemerkelsesverdige Pa Salt, hvis egentlige navn var Atlas. Den gir oss mulighet til å komme inn under huden på Pa Salt, og gir dermed en større forståelse for ham, både som menneske og far.

I en skinninnbunden dagbok han etterlot sine døtre, har han skrevet ned sin historie. Denne historien spenner over nærmere åtti år, og den krysser både landegrenser og hav. Den tar ham blant annet fra Frankrike til Australia, og fra Norge (Bergen) til det amerikanske kontinentet. Dagboken avslører rystende hendelser knyttet til Pa Salts liv, men den forteller også mer om døtrenes bakgrunnshistorie og hvorfor de ble forlatt. 

Romanen er skrudd godt sammen, og den forteller ikke bare historien om Pa Salt, men også om hvordan han fant sine seks adopterte døtre, søkte etter den syvende, samt om andre interessante personer, inklusive Ma (søstrenes formynder) og Pa salts advokat Georg Hoffman. Karakterer vi tidligere har blitt kjent med, men som vi ikke vet noe særlig om. Likevel har de hatt en viktig funksjon i bøkene. Her bys det på mange overraskelser som ikke skal røpes; hemmeligheter som har holdt oss lesere på pinebenken i mer enn et tiår.

Jeg vil derfor ikke gå i detaljer, for det vil ødelegge leseopplevelsen din, men jeg synes at Harry Whittaker har lykkes godt med å runde av serien på beste måte, og han har så absolutt klart å gjenskape magien til de foregående bøkene.

For øvrig er persongalleriet fantastisk. Karakterene er autentiske med både mørke og lyse sider, og du føler at du kjenner dem. Noen av dem er attpåtil kjente historiske personer. 

Likeledes liker jeg veldig godt det historiske preget i romanen (noe vi også finner i seriens foregående bøker). Jeg vet ikke nok om de forskjellige landene til å kunne si noe om de fremstilles på riktig vis, men det virker å være troverdig, selv om noe helt sikkert er både trukket fra og lagt til. Jeg synes det gir boken god flyt at det veksler kapittelvis mellom fortid og nåtid. Dessuten gir det spenning på en annen måte enn om historien fortelles fortløpende fra start til slutt. 

Skrivestilen er behagelig, og er med på å gi en virkelig god leseopplevelse. Jeg følte ikke på noe tidspunkt at dette var arbeidet til to forfattere, og hadde derfor ingen problemer med å følge med. Selv om romanen er svært voluminøs, er den ikke fylt med overflødige ord og uttrykk, tvert imot er det handling på hver side. Det er noe med de fantastiske beskrivelsene av omgivelsene historien utspiller seg i, som gjør at man som leser fordyper seg fullstendig i dette universet. Tiden forsvant, mer eller mindre, og boken ble nærmest lest på et blunk.

Som sedvanlig i denne serien er romanen utrolig flott å se på, noe som heller ikke akkurat forringet leseopplevelsen.

Jeg kan anbefale "Atlas - Historien om Pa Salt" på det varmeste; den går rett i hjertet. Jeg nøt romanen og følte meg godt underholdt hele veien, som med Lucinda Rileys tidligere utgivelser.
Serien "De syv søstre" vil for alltid ha en spesiell plass i mitt hjerte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar