torsdag 13. juli 2023

"En sjanse til" av Beth Morrey

En sjanse til
Beth Morrey
Roman
352 sider
Oversatt av Solveig Moen Rusten, MNO
Cappelen Damm
2023

Beth Morrey er utdannet TV-produsent, og ble inspirert til å skrive sin første roman mens hun gikk i parken med barnevogn under sin første mammapermisjon. Hennes debutroman, "Missy og kjærligheten", ble en Sunday Times bestselger. Beth er nå forfatter på heltid, og "En sjanse til" er hennes andre roman. Hun bor i London sammen med sin ektemann, to sønner og en hund.

Fortiden kan du ikke endre, men fortsettelsen kan du være med på å styrke.

Alenemoren Delphine Jones bor i kjellerleiligheten til faren sammen med sin 12 år gamle datter Em. De har et nært forhold, men Delphine strever med å få endene til å møtes. Hennes store drøm er å finne en egen leilighet til seg og datteren, men hun henger fast i fortidens uflaks og ulykke og kommer seg ikke videre.

Delphine arbeider som barista og renholder; de eneste tilgjengelige jobbene for en kvinne uten utdanning som sluttet på skolen da hun ble gravid som 16-åring. 

Alt hun ønsker er at datteren hennes skal få alle muligheter til å få leve ut drømmene sine, som alle andre foreldre ville ha gjort. 

Når Delphine plutselig mister jobben som barista, jobben som hun sårt trengte for å hindre korthuset i å falle sammen, synes alt å være bekmørkt. Men paradoksalt nok fører dette til at ting endelig begynner å snu for Delphine. Når hun finner en ny jobb som servitør på Merhaba, en eritreisk café/bokhandel som drives av Selassie og hans kone Abrihet, begynner en helt ny verden å åpne seg opp for Delphine. Den introduserer henne for likesinnede sjeler som bidrar til å utvide horisonten hennes, og gir henne anledning til å leve sitt beste liv, det livet hun drømmer om.

"En sjanse til" er en hjertevarm og løfterik roman om å finne nye sjanser når alt håp synes å være ute – og ta dem.

Romanens hjerte er det rørende forholdet mellom Delphine og datteren Em.

Boken har en sterk kvinnelig hovedperson, og portrettet av Delphine er både innsiktsfullt og gripende. Det er fascinerende å se et menneskeliv folde seg så levende ut på sidene.

Delphine har ikke hatt det så enkelt. Som alenemor med dårlig råd, har hun mer eller mindre levd fra lønnsslipp til lønnsslipp. 

Hun elsker sin datter og far høyt, men det er likevel noe som mangler i livet hennes.

Til tross for vanskelighetene hun har hatt, er datteren Em en svært bemerkelsesverdig jente. Det er nemlig Em som inspirerer Delphine til å forfølge drømmene sine om å fullføre videregående, og å lære seg fransk (til ære for moren som døde da Delphine var i tenårene).

I tillegg tar historien oss tilbake til Delphines barndom der vi lærer mer om henne og de hendelsene som har ledet til det livet hun lever nå. 

Jeg beundrer virkelig Delphine og hvordan hun utvikler seg som karakter gjennom romanen. Til å begynne med er hun svært engstelig og trenger så absolutt et dytt i riktig retning, men etter hvert blomstrer hun og henter frem sitt potensiale. 

Denne historien viser ikke bare hvor viktig en familie kan være, men også vennene man omgir seg med. Delphine blir nemlig inkludert i en flott vennegjeng som hjelper henne med å ta noen vanskelige valg, men de heier henne også frem og sørger for at hun holder bena godt plantet på jorden.

Beth Morreys beskrivelser og karaktertegninger er sterke og interessante, historien er engasjerende, og samtidig blir man klokere av å lese romanen, som imidlertid ikke prøver å gi enkle svar på vanskelige spørsmål.

Det er for øvrig mange aspekter ved denne boken som leserne vil kunne relatere seg til.

"En sjanse til" tar sine lesere med på en emosjonell reise der kjærligheten, vennskap og personlig vekst står i fokus. 

Definitivt livsbejaende og næring for sjelen. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar