onsdag 5. juli 2023

"Hjertebein" av Colleen Hoover

Hjertebein
Colleen Hoover
Roman
336 sider
Oversatt av Dorthe Erichsen, MNO
Gursli Berg forlag
2023

Colleen Hoover (f. 1979) skriver romaner i skjæringspunktet mellom romantikk og drama. Bøkene er favoritter på BookTok og Bookstagram. Siden debuten i 2012 har hun gitt ut 24 bøker, med mange plasseringer høyt på bestselgerlistene. Flere av titlene har blitt nominert til Goodreads Choice Awards i kategorien

"Romance", og hun har vunnet med "Confess" (2015), "Det ender med oss" (2016) og "Without Merit" (2017).

Historien om Colleen Hoover er det reneste eventyr. Læreren som bor i Texas med mann og tre sønner, hadde alltid skrevet små historier for seg selv. I 2012 postet hun en lenger historie på nettet, og siden har hun ikke sett seg tilbake.

Med sine moderne kjærlighetsromaner er Colleen Hoover verdensmester i å knuse hjerter. "Hjertebein" er en enkeltstående roman, utgitt i USA i 2020.

"Hjertebein" er en rørende, lidenskapelig og uforglemmelig roman om to unge voksne, som til tross for en totalt forskjellig bakgrunn, og uvitende om hva fremtiden måtte bringe, innleder noe som kan bli et kjærlighetsforhold.

19 år gamle Beyah Grim bor sammen med sin mor i en husvognpark i Kentucky. 

Moren er rusavhengig. Beyah skjønte det da hun var omtrent ni år gammel, men på den tiden nøyde moren seg med menn, alkohol og gambling. Opp gjennom årene er rusavhengigheten blitt mer synlig, og hun er blitt avhengig av langt mer dødelige ting. Beyah var kun fjorten år gammel da hun første gang så moren sette et skudd med meth. 

Det eneste Beyah ønsker seg, er å komme seg vekk fra Kentucky og sin rusavhengige mor. Heldigvis skal hun begynne på college i Pennsylvania etter sommerferien med et fullt volleyballstipend, noe hun har kjempet for, men som moren ikke vet noe om. 

Når moren dør av en overdose, må hun spørre om hun kan tilbringe sommeren sammen med faren og den nye familien hans i Texas, som hun kun har hatt sporadisk kontakt med.

Før hun fylte 16 år, så hun faren sin én gang i året. Siden har de ikke hatt noe kontakt. Hun er sikker på at han ikke er interessert i henne i det hele tatt, for det er det hun har opplevd gjennom sin mor. 

De negative følelsene hun har overfor faren, skyldes alle opplevelsene hun ikke hadde med ham. Jo eldre hun har blitt, desto klarere står det for henne hvor lite han anstrengte seg for å være en del av livet hennes. Likevel er de ukene hun tilbrakte med faren om sommeren, blant de få gode barndomsminnene hun har.

Hun reiser til faren. Beyah har ingen andre planer enn å ligge lavt til sommeren er over, men i Texas venter et helt annet liv: Det er ikke lett å plutselig måtte finne seg til rette i en velfungerende familie med en bekymret far, en hyggelig stemor og ikke minst en stesøster som bare vil det beste for deg. 

Dessuten er det noe mystisk med den jevnaldrende nabogutten Samson, som er bestevennen til stesøsterens kjæreste. 

De to blir fort tiltrukket av hverandre, men Beyah føler seg til å begynne med ikke helt vel i hans selskap, delvis fordi de er så forskjellige på overflaten: Samson er et barn av rikdom og privilegier, mens Beyah stort sett har kjent på omsorgssvikt og fattigdom i sitt liv.

Båndet dem imellom er for intenst til å overse, og de innser snart at penger er av de få tingene de ikke har til felles. Men siden de bare har denne sommeren før de skal begynne et nytt liv på hver sin kant av landet, bestemmer Beyah og Samson seg for ikke å begi seg ut på dypet, men holde sommerflørten inne på grunnen.

Og ingen av dem aner at en utgående strøm snart vil føre hjertene deres ut på åpent hav.

"Hjertebein" er en velskrevet og innsiktsfull roman. Vi får servert en medrivende kjærlighetshistorie, som blant annet berører tematikk som omsorgssvikt og at ikke alle har de samme mulighetene i livet. Men heldigvis er det også herlige beskrivelser av vennskap, kjærlighet og den befriende lettelsen av å tørre å åpne seg når man har det vanskelig. 

Forfatteren har med denne boken skrevet seg rett inn i hjertet mitt. Det var nærmest umulig å ikke lese den i et strekk. 

Colleen Hoover skriver nemlig svært levende og med gode dialoger, så det er lett å identifisere seg med karakterene.

Som leser merker man tydelig at forfatteren har jobbet intenst med handlingen og karakterene. Ingenting virker å være tilfeldig.

Karaktertegningen er helstøpt og solid, og det vil være ganske enkelt for den enkelte leser å gjenkjenne følelser og stemninger.

Romanen introduserer en heltinne du sent vil glemme. Den følger Beyah Grim, en 19 år gammel jente som har levd et liv med store tilbakeslag og motgang. Men Beyah har et overlevelsesinstinkt som overgår det meste, og hun er fast bestemt på å bryte seg løs fra omstendighetene sine.

Men også Samson er et interessant bekjentskap. Som Beyah bærer han på en tung bagasje fra fortiden. Den eksplosive kjemien som oppstår mellom Samson og Beyah er både rørende og interessant.

"Hjertebein" forteller en særdeles god historie som du sent vil glemme, og som helt sikkert vil gjøre deg til et klokere menneske. Romanen er dessuten noe av det beste du kan tilby dagens tenåringer og unge voksne.

Alt i alt en flott leseopplevelse, skrevet i lett og uanstrengt språk og med mye følelse.

Kjærligheten kan endre alt. Og det gjør den virkelig i denne røffe, elegante og vakkert skrevne romanen. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar