torsdag 9. mai 2024

"Fuglekongen" av Eva Fretheim

Fuglekongen
Eva Fretheim
Krim
365 sider
Tiden Norsk Forlag
2024

Eva Fretheim (f. 1967) er bosatt på Jeløy i Moss, og jobber som journalist. Hun har master i journalistikk og debuterte som krimforfatter med "Dronningland" (2022), som hun mottok "Maurits Hansen-prisen - Nytt blod" for.

"Fuglekongen" er en uavhengig fortsettelse av "Dronningland".

Et drap og et lite lokalsamfunn danner rammen for en vellykket, velskrevet og flott komponert psykologisk krim.

40 år gamle Lars Ove Jansen, også kjent under kallenavnet Lone, blir funnet død i sitt eget hjem, skutt i brystet. På gulvet foran verandadøren ligger det en Luger-pistol.

Naboen, Monika Olsen, hadde hørt et skudd litt over klokken ett om natten. Hun gikk inn og sjekket neste dag og varslet politiet.

Lone var født og oppvokst i Tyritorp, og hadde bodd der hele livet, hvis man så bort fra et par-tre fengselsopphold. Han hadde en brukbar historikk med politiet, men det begynte å bli lenge siden. Den lengste dommen fikk han for grovt ran av en bankfilial i Veiker for femten år siden. Han ble dømt til fire års ubetinget fengsel og sonet hele dommen. Etter det hadde det vært rolig, så det kunne virke som at han la kriminaliteten på hylla.

De siste årene hadde Lone holdt seg mye for seg selv, og drevet med duehold.

Drapet vekker sterke følelser i lokalsamfunnet, især hos Lones tidligere kjæreste, Gry Arnesen. 

Saken havner på politietterforsker Vigdis Malmstrøms bord. Men det er ikke en lett sak for hennes team. 

Det kan virke som at flere i bygda har noe å skjule. Men få vil, eller tør, å snakke med politiet. Og det tar lang tid før etterforskningen for alvor begynner å skride frem.

Glemte traumer bringes opp til overflaten. For hva skjedde egentlig den gangen for femten år siden, da Love ble dømt for et bankran uten sikre bevis, og den påståtte makkeren hans forsvant sporløst?

"Fuglekongen" er en imponerende kriminalroman, og med denne serien har Eva Fretheim skapt et sikkert og formidabelt krimunivers med sympatiske og spennende karakterer.

Dette er kriminallitteratur for deg som liker langsomme leseopplevelser, godt språk, realistiske miljøer og interessante hovedpersoner. 

Historien avslører både komplekse karakterer, kjærlige miljøbeskrivelser og er samtidig en virkelig god historie. Jeg er en stor fan av bygdekrim, hvor man både blir introdusert for et stort persongalleri, og prosessen mot løsningen handler om å blottlegge de ulike relasjonene.

Romanen er velskrevet, og beskrivelsen av det lille lokalsamfunnet, og effekten drapet på Lone har overfor lokalbefolkningen, er mesterlig skildret.

Det er en psykologisk krim, som kretser rundt tematikk som kjærlighet, sjalusi og de vanskelige familieforbindelsene, og ikke minst om hvor langt vi kan være villige til å gå for å beskytte dem vi elsker.

Persongalleriet bærer historien. Det er nemlig tydelig at Fretheim skriver med stor kjærlighet til karakterene sine, og kanskje er det nettopp derfor de alle fremstår som helstøpte, nærværende og interessante. Hun har skapt naturtro og realistiske karakterer som det er umulig å ikke ha empati for.

"Fuglekongen" er en krim for alle oss som liker en krim uten blod og sprut, som kan leses før leggetid uten at mareritt truer søvnen. Likevel byr den på bitende spenning, og er vanskelig å legge fra seg før siste side er lest.

I tillegg overrasker historien flere ganger, noe som sammen med romanens korte kapitler gir en medrivende og fenomenal rytme.

Selv om spenningskurven ikke er spesielt høy til å begynne med, blir man fanget av karakterenes historier, som sakte foldes ut. Det hele kulminerer med et brak, og etter endt lesning får man en følelse av forløsning, men også en hunger etter mer. Bekjentskapet med Vigdis Malmstrøm har så vidt begynt for mitt vedkommende, og det er et bekjentskap jeg ønsker å holde vedlike, så jeg gleder meg veldig til å lese første bok om henne, nemlig "Dronningland".

Jeg kan for øvrig trygt avsløre at spenningen i boken bare stiger og stiger, og at Fretheims mange tråder til slutt samles i en tilfredsstillende knute.

"Fuglekongen" er ikke bare en velskrevet bygdekrim om en drapssak, men likeså en medrivende og levende skildring av et lokalsamfunn og et portrett av min nye favorittheltinne Vigdis Malmstrøm. Sett i gang med lesingen, men sett av god tid, for denne krimromanen har det ikke travelt!

Jeg vil anbefale boken til lesere av krim, men også til alle andre som liker en god historie og et godt persongalleri.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar