torsdag 19. september 2024

"Mormors utrolige venninner" av Trude Teige

Mormors utrolige venninner
Trude Teige
Roman 
325 sider
Aschehoug
2024

Trude Teige (f. 1960) er utdannet oversetter og journalist. Hun har gitt ut tolv romaner og to sakprosabøker. Teige debuterte i 2002 med den historiske romanen "Havet syng". Oppfølgeren "Lene seg mot vinden" kom to år senere. 

Hun har vunnet mange lesere både med sine historiske romaner og krimromaner. Spesielt er romanene "Mormor danset i regnet" (2015) og "Morfar pustet med havet" (2021) store lesersukseer. Førstnevnte har solgt 70 000 eksemplarer her til lands og er oversatt til flere språk. I Tyskland har begge bøkene ligget lenge på den tyske bestselgerlisten og er blant de mest populære bøkene der de siste to årene.

Flere av Teiges bøker har vært nominert til Bokhandlerprisen. 

Trude Teige er kjent fra TV2, der hun i 22 år var programleder, nyhetsanker og politisk reporter. Hun er i dag president i Rivertonklubben.

"Mormors utrolige venninner" er inspirert av sanne historier og faktiske hendelser, og er en frittstående bok i Trude Teiges mormor-trilogi.

Romanen følger tre nære venninner. Birgit Johansen og Tekla Bjerke er begge vokst opp i Kragerø, mens Annelise er fra Oslo. Familien hennes hadde et landsted i kragerøskjærgården, og de tre jentene hadde hengt sammen hver sommer i tre år. 

I 1943 bor Tekla fremdeles i Kragerø, mens Birgit og Annelise var nyutdannede sykepleiere på Rikshospitalet i Oslo. 

Birgit, som for øvrig er romanens omdreiningspunkt, hadde et par år før krigen sett et kosakkorkester som holdt konsert i Kragerø, og latt seg fascinere. Da hun senere studerte i Oslo, tok hun derfor privatundervisning i russisk. Birgit innleder et forhold til læreren; en eldre mann (Ilya) som tilhører det russiske eksilmiljøet i hovedstaden.

Men før forholdet rekker å utvikle seg, blir han funnet død i sin egen seng.

Knust av sorg ønsker Birgit å bryte opp, søke nye utfordringer og finne en ny mening.

Siden Norge er under okkupasjon, er det flere steder i landet stor mangel på medisinsk personell. 

Blant annet i Bodø søkes det etter sykepleiere. Birgit tror hun kan gjøre en større og viktigere innsats der enn i Oslo.

Når romanen tar til (i januar 1944), har Birgit nylig fått seg jobb som sykepleier ved sykehuset i Bodø. Selv om det har gått nesten fire år siden byen ble lagt i ruiner av tyske bombefly, er svært lite blitt gjenoppbygd.

I Bodø blir hun involvert i motstandsarbeidet. Gjennom sitt arbeid på sykehuset kommer Birgit i kontakt med russiske krigsfanger. Hun forelsker seg i én av dem, men det hemmelige forholdet får etter hvert katastrofale følger. 

I tillegg får hun god kontakt med ukrainske Nadia Vlasik. Nadia ble tatt til fange av tyskerne på landsbygda i Ukraina og sendt til Bodø, hvor hun har blitt satt til tvangsarbeid på fiskeforedlingsfabrikken Frostfilet.

Når krigen er slutt, fortsetter historien i Bodø, Oslo, Moskva og på Etterretningstjenestens gård i Gudbrandsdalen.

"Mormors utrolige venninner" er en svært vellykket roman fra Trude Teiges hånd.

Andre verdenskrig fortsetter å gi stoff til både skjønnlitteratur og sakprosa, og jeg liker å tro om meg selv at det ikke er et felt som interesserer meg i noen stor grad, og derfor oppsøker jeg sjelden litteratur som omhandler emnet. Men når det likevel skjer at jeg får lese noe som skal foregå i disse mørke årene av vårt lands historie, må jeg innrømme at det vanligvis har en ganske stor effekt på meg. Uansett har Trude Teiges roman "Mormors utrolige venninner" gitt meg både stoff til ettertanke, og også en form for forståelse og til og med menneskelig innsikt i en tid som (dessverre) er helt ekte og dermed også en del av min egen kultur og den verdenen jeg lever i.

Selv om historien som fortelles er fiksjon, inneholder den likevel en faktuell ramme.

I etterordet skriver Teige at hun som forfatter til fulle har benyttet seg av den dikteriske frihet, og fritt anvendt det hun har lest om de utenlandske krigsfangene i hele Norge, de ukrainske kvinnene i fiskeindustrien i nord, sykehuslivet i Bodø under krigen, og historiene om storspionen Gudrun Galtung Haavik og Ingeborg Lygren (som uriktig ble beskyldt for å være en spion). Teige har latt seg inspirere av virkelige hendelser og mennesker og har gjort mye research for å kunne skrive "Mormors utrolige venninner", men romanuniverset er skapt av henne selv, og karakterene er fiktive. 

Bokens handling finner sted mellom 1944 og 1953, og den er både medrivende og spennende. Tematisk berører boken flere aspekter, og det er også her man etter min mening finner dens virkelige styrke.

Språkmessig er det som alltid en ren nytelse å lese Trude Teiges bøker. Hun er fabelaktig til å formulere seg, og slipper også godt unna med sine personbeskrivelser.

Teige tegner nemlig et nyansert portrett av sine karakterer, og akkurat som tidligere i forfatterskapet viser hun sin helt spesielle evne til å beskrive menneskelig skrøpelighet og indre konflikter i lys av de kamper som foregår i samfunnet. "Mormors utrolige venninner" er derfor en spesielt fremragende roman gjennom måten den blant annet fordyper seg i Birgits tvil og frustrasjoner, samtidig som den treffer aktuelle etiske dilemmaer.

Kvinnene som boken omhandler ledes av omstendighetene på ulike veier. Annelise velger å verve seg som frontsøster, Tekla (som for øvrig er romanens mormor) får seg en tysk kjæreste som hun senere gifter seg med, og noen år etter krigen, under den kalde krigen mellom øst og vest, blir Birgit (som da jobber ved den norske ambassaden i Moskva) arrestert. Og om ikke det var nok, blir Nadia forelsket i en mann som under krigen hadde tilhørighet til NS.

De var forskjellige, men vennskapet mellom dem ga dem håp, mot og styrke når de trengte det som mest.

Selv om karakterene i boken er veldig typiske for sin tid, er det likevel mange ting ved dem som også vi i dag kan relatere oss til.

"Mormors utrolige venninner" er en helstøpt og velfortalt roman, som også belyser en interessant periode. 

Det har vært en fornøyelse å lese denne engasjerende historien. Anbefales, dette er nemlig en roman som går helt inn under huden på sin leser.

Trude Teige skuffer ikke! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar