lørdag 7. september 2024

"Björgs glede" av Björg Thorhallsdottir

Björgs glede 
- Lykke er et mål, glede er en holdning
Björg Thorhallsdottir
Selvutviklingsbok
217 sider
Aschehoug
2024

Björg Thorhallsdottir (f. 1974) er en av landets mest folkekjære kunstnere. Gjennom bilder, bøker og foredrag, inspirerer hun mennesker til å leve det livet de drømmer om. Björg har utgitt en rekke bestselgende inspirasjonsbøker.

Björg har i mange år vært opptatt av å spre optimisme og livslykke gjennom bøkene sine og kunsten sin. Men etter hvert har hun blitt mer og mer oppmerksom på glede, og hvor viktig denne følelsen er for å ha et godt liv.

Vi kjenner henne som den sjarmerende og smilende jenta med smittende latter og flagrende kjoler. Men under overflaten finner vi en sårbar jente som følte at verden var mørk og utrygg som barn. 

Björg brukte mye krefter på fortiden, men én dag i slutten av tenårene sa hun stopp. Noe måtte endres. Hun ville være stolt og trygg, ikke mer redd og usikker. Fra da av skulle målet hennes være å skape så mye glede hun kunne, for henne selv og for andre. Björg ville legge fortiden bak seg, slik at hun kunne være til stede og leve her og nå - i selve livet.

I denne boken forteller hun om sin vei til glede, og hva hun har lært og erfart underveis i prosessen. Björg er overbevist om at vi faktisk kan velge å være glade. Men det krever en innsats. 

For Björg er livets mål å leve lykkelig. Og å gjøre det innebærer å bygge en holdning til livet der det handler mindre om hva du oppnår enn hvordan du oppnår det. Det handler mindre om hva du opplever enn hvordan du opplever det. Det handler mindre om ytre suksess enn indre tilfredshet.

Sinnet har nemlig en enorm effekt på vår helse. Mye mer enn det mange tror.

Overtenking kan føre til negative psykologiske konsekvenser. Et sentralt poeng i boken er at et overdrevent fokus på egne negative tanker og følelser bare vil forsterke disse.

Selvsagt er det lettere sagt enn gjort å ignorere negative tanker. Det krever øvelse, men det er mulig.

For å kjenne ekte glede fra innsiden må du ta en ordentlig ryddejobb og bli kvitt alt det som tapper deg for energi. Du må ha fokus på og styrke de grunnleggende tingene i livet som egenkjærlighet, nære relasjoner, hverdagsvaner, mening og tilhørighet. Og samtidig ha et godt forhold til kropp og mat - og en trygg økonomi. Det er nemlig lettere å være glad når man har orden på viktige områder i livet. 

Björg håper at denne boken vil hjelpe deg å løfte blikket, slik at gleden kan få større plass i livet ditt.

Først og fremst må vi lære oss at følelser er helt normale. Det er normalt å være trist, sint, redd og full av sorg. Faktisk er det uunngåelig og i mange tilfeller også forbigående. Vi må øve oss på å forstå at de negative tankene er like naturlige som de positive. Det er naturlig å være glad, men det er også naturlig å være trist.

Likevel vet Björg at det er så utrolig mye lettere å være i dette livet når vi bevisst velger gleden. Målet er å ha det bra der vi er. Hennes ønske er at du skal våkne opp hver morgen med et gledefylt hjerte og gi takk til en ny dag, med kjærlighet.

Björg gir konkrete eksempler og forslag til hva vi bør gjøre når vi havner i en negativ spiral. Totalt sett handler det om å flytte fokus bort fra indre tanker til den ytre verden. Å leve mer og tenke mindre. Lure hjernen, eller lære hjernen, å se etter muligheter i stedet for katastrofer.

Boken gir en svært god innføring i tematikken, og den gjenspeiler tydelig at Björg er meget kompetent og dyktig på dette feltet. Som lesere guides vi gjennom hennes metode på en lett forståelig og overskuelig måte. Vi får også presentert ulike eksempler, som på en fin og detaljert måte beskriver hvordan vi kan jobbe med ulike øvelser. Björg introduserer oss også for sine refleksjoner rundt viktigheten av å velge tankene våre, være takknemlig og gi slipp på klaging, nettopp med tanke på å finne nye løsninger. 

Øvelsene gir håp og støtte til å se og bruke egne muligheter i eget liv. Björg beskriver så levende hvordan tankene våre kan begrense og være fengslende for oss. Øvelsene som beskrives er så fulle av håp og energi. Det gir mot til å takle en endring, aksept og mot til å gi slipp på tankens tyranni. 

Kapitlene fokuserer på ulike tema som er nyttige verktøy for personlig vekst. "Björgs glede" er en inspirasjonskilde og veileder på din vei.

For øvrig er boken krydret med noe av Björgs fantastiske kunst, samt inspirerende sitater.

"Björgs glede" er lett tilgjengelig og strukturen er lett å forstå. Den er skrevet på et lettfattelig språk. Det har vært en fornøyelse å lese boken, og den kan absolutt anbefales.

Det er en veldig god bok som ga meg stoff til ettertanke. Jeg har lest den opptil flere ganger.

Intet mindre enn fantastisk godt skrevet, inspirerende og lærerikt. Takk Björg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar