tirsdag 15. oktober 2024

"Verdens verste monstre" av David Walliams

Verdens verste monstre
David Walliams
Illustrert i fantastiske farger av Adam Stower
Barnebok, 9-12 år
283 sider
Oversatt av Sverre Knudsen
Aschehoug
2024

Med sine elleville og hysterisk morsomme bøker har David Walliams tatt barna med storm. Men som alltid: Ingenting er ordentlig morsomt hvis det ikke ligger en kime av alvor bak.

Hovedpersonene i bøkene hans er gode, omsorgsfulle og smarte barn. De voksne derimot, de får så hatten passer: De er egoistiske, late og mest opptatt av reality på TV. Minner det om en annen stor, britisk forfatter? David Walliams har aldri lagt skjul på at Roald Dahl er hans store litterære idol, og anmelderne sammenligner ofte disse to.

David Walliams debuterte som forfatter i 2008 med "The Boy in the Dress". Siden har han toppet bestselgerlistene i Storbritannia og i store deler av resten av verden. Han er flere ganger nominert til Roald Dahl Funny Prize, og bøkene hans er oversatt til 38 språk. 

Denne boken handler om de skumleste mostrene i verden. Les den på eget ansvar!

Lord Dauding har våknet opp etter fem hundre år, og oppdager at hjemmet hans har blitt omgjort til en fornøyelsespark. Amber er overbevist om at foreldrene og lillebroren hennes er vampyrer. Børre har en ny brevvenn som meget vel kan være en varulv. Og Rose er i ferd med å avdekke den sanne historien om Loch Ness-monsteret.

David Walliams har en helt spesiell evne til å skape sære, men elskelige karakterer. Jeg har lest flere av bøkene hans, og har likt dem svært godt. Jeg var derfor spent på om "Verdens verste monstre" ville fenge meg like mye, og det gjorde den. Boken levde nemlig opp til mine forventninger, og var alt jeg håpet at den skulle være, pluss mye mer. 

"Verdens verste monstre" forteller groteske, morsomme og typiske David Walliams-historier. Her finner du ti historier der ulike mytiske skapninger, som vampyrer, gjenferd, gorgon, zombier, varulver, Frankensteins monster, mumier, Den avskyelige snømannen, Skapningen fra dypet og Loch Ness-uhyret, er omdreiningspunktet.

De er nifse, fartsfylte og frittstående historier.

Sidene vekkes til live med minneverdige karakterer og oppslukende scener som vil holde oppmerksomheten til selv den mest motvillige leser fanget.

For øvrig syntes jeg det var fint at monstrene i boken var kjente fra før av, og ikke Walliams' egne oppdiktede skapninger. 

Innebygd i de kreative og sprø historiene finner vi også fakta. I "Mamma-Mumien" lærer vi eksempelvis en del om antikkens Egypt, eller som i "Den besynderlige frøken Gorgon" hvor gamle greske legender blir nevnt.

Historiene er rare, unike og morsomme, og ikke minst lettleste. De er også uforutsigbare, og som leser vet man aldri helt hva neste side vil bringe.

Språket til Walliams er enkelt, derfor egner boken seg svært godt til høytlesning (målgruppe: 6+). Men den kan fint leses på egenhånd av eldre barn (9-12 år).

Selve teksten er skrevet med forskjellige skriftstørrelser, typer og former for å understøtte historiene.

Adam Stower sine artige illustrasjoner i farger, pryder boken og hjelper fantasien godt på vei. Dessuten tilfører de et eget lag med humor.

Walliams' sedvanlige lune humor er en gjenganger som i hans andre bøker. Boken er i tillegg full av subtil humor, slik at voksne også kan få seg en god latter underveis.

Davis Walliams og Adam Stower er rett og slett en dynamisk duo, skapt for å underholde. "Verdens verste monstre" forteller herlige tullehistorier som inneholder mye spenning, mot og mye oppfinnsomhet. Selv om boken er 283 sider lang, går det forholdsvis raskt å lese den, da illustrasjonene utgjør en ganske stor del, samtidig som at skriften er rimelig stor. Men man er også i et hylende morsomt og helt sprøtt selskap.  Attpåtil underbygger Adam Stower sine illustrasjoner følelsen av at lesingen går som en lek.

Hvis du ønsker å engasjere en motvillig eller lite selvsikker leser, finner du ikke mye som er mer tilgjengelig eller engasjerende enn denne boken. 

Jeg er sikker på at "Verdens verste monstre" vil finne mange lesere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar