søndag 20. oktober 2024

"Løgner" av Kim Faber & Janni Pedersen

Løgner
Kim Faber & Janni Pedersen
Krim
423 sider
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen
Aschehoug
2024

Ekteparet Kim Faber (f. 1955) og Janni Pedersen (f. 1968) opplever enorm suksess med kriminalromanene om Martin Juncker som er solgt til utgivelse i ti land. For den første romanen i serien, "Vinterland", ble de hedret med Det danske Kriminalakademis debutantpris, mens andreboken "Satans sønner" gikk rett til førsteplass på Der Spiegels bestselgerliste da den utkom på tysk. "Løgner" er femte bok.

Janni Pedersen er prisbelønt programleder og reporter i danske TV2. Kim Faber er tidligere journalist i Politiken, men jobber i dag som forfatter på heltid.

Femte bind i den bestselgende serien om Martin Juncker og Signe Kristiansen.

For syv år siden ble den elleve år gamle gutten Lukas funnet drept i en kjeller under en boligblokk på Amager i København. Den da trettito år gamle vaktmesterassistenten Robert Darius ble kjent skyldig i drapet og dømt til seksten års fengsel.

For snaut et halvt år siden bestemte ankedomstolen at saken mot Darius skulle tas opp igjen, fordi det hadde fremkommet nye opplysninger. Han ble frikjent.

Frifinnelsen må i så fall bety at den rette gjerningspersonen er på frifot.

Førstebetjent Martin Juncker og hans makker Signe Kristiansen som var en del av etterforskningen den gang, er derimot ikke fullt så overbeviste om det.

For dem er det helt uaktuelt å la saken ligge. Stikk i strid med sjefens ordre, gjenopptar de etterforskningen i all hemmelighet.

Ikke lenge etterpå forsvinner Asser Larsen, politiadvokatsjef ved Københavnspolitiet, som var forsvarer for Robert Darius. Darius var svært misfornøyd med jobben Asser gjorde den gangen. 

Kan løslatelsen av Darius ha noe med Assers forsvinning å gjøre?

Men Asser hadde også nylig vært med på å forberede en stor aksjon mot den albanske mafiaen, den desidert største aksjonen OC (Avdelingen for Organisert Kriminalitet) noen gang hadde vært involvert i. 

Juncker og Signes unge kollega, etterforskeren Nabiha Khalid, får i oppgave med å undersøke hva som kan ha skjedd, og oppdager raskt at de to sakene henger sammen. Samtidig innser hun at etterforskningen kan sette både henne og de hun bryr seg om i stor fare.

"Løgner" er en spennende dansk krim med gode karakterbeskrivelser og et troverdig plott.

Det er en svært vellykket og lesbar bok, og det er mange gode grunner til det: De involverte blir skildret på levende og relevant vis.

Kim Faber & Janni Pedersen er nemlig i stand til å tegne gode portretter, så man ser personene lys levende for seg.

Handlingen veksler i hovedsak mellom de tre etterforskerne; Juncker, Signe og Nabiha. Vi får et svært godt innblikk i deres tilværelse. Dette gjelder både på det profesjonelle- og private plan. 

Især har den fraskilte Martin Juncker problemer på hjemmefronten. Hans sønn Kasper (som han har med journalisten Charlotte) har nemlig noen alvorlige psykiske plager, og må derfor følges tett opp. Sinnstilstanden hans svinger voldsomt fra dag til dag, noen ganger til og med fra time til time.

Selv om "Løgner" fint kan leses uavhengig av seriens fire foregående bøker, vil det nok være en fordel å ha en viss kjennskap til disse, siden det en rekke ganger henvises til dem. 

Det er en fengslende og fartsfylt historie som brettes ut for oss. Og det er lurt å holde tungen rett i munnen når man følger med på utviklingen i dens ulike handlingsforløp.

Etter hvert som historien skrider frem, veves imidlertid trådene sammen, men intensiteten øker når flere mistenkte kommer i politiets søkelys.

Det er i hvert fall mange overraskelser underveis og dette, sammen med den gode vektingen mellom karakterenes privatliv og selve krimdelen, gjør historien nervepirrende og gir oss lesere lyst til å lese ett kapittel til.

Man blir dermed godt underholdt og kan ikke annet enn å la seg rive med av den spennende handlingen.

Spenningen stiger tidvis til det uutholdelige, der den ene uventede vendingen følger den andre. Dermed blir det nesten er umulig å ikke lese boken i ett strekk. 

Handlingen utvikler seg hele tiden, og akkurat når du tror at løsningen er på vei, kommer det en overraskende utvikling som man ikke helt forutså. 

For øvrig utspiller handlingen seg i København, og både miljø- og stedsbeskrivelser er gode.

Alt i alt en svært overbevisende og meget kompetent krim. Romanen er både begivenhetsrik og dramatisk, og kan anbefales på det sterkeste.

Det blir spennende å se hvor neste bok om Juncker og Signe tar oss, ikke minst fordi "Løgner" ender med en såkalt cliffhanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar