søndag 17. august 2014

"Rettsstridig forføyning" av Lena Andersson

Rettsstridig forføyning
- En roman om kjærlighet
Lena Andersson
Roman
182 sider
Oversatt fra svensk av Knut Johansen
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Lena Andersson (f. 1970) har skrevet fire romaner, som alle har fått mye oppmerksomhet. "Rettsstridig forføyning" er hennes gjennombruddsroman. Den har fått svært gode anmeldelser i Sverige, er under utgivelse i en rekke land og ble tildelt Augustprisen 2013 for beste svenske skjønnlitterære utgivelse. Lena Andersson bor i Stockholm. Hun er også kririker og skribent.

Bokens hovedkarakter er Ester Nilsson, en ung, og i følge henne selv, fornuftig kvinne som faller pladask og smertelig hardt for den karismatiske, egosentriske og betydelig eldre kunstneren, Hugo Rask.

Ester er en poet og essayist, langdistanseløper, fornuftig, svært rasjonell og filosofisk av seg.
En dag får hun en forespørsel om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. Ester har lenge vært fascinert av Hugo Rask, og da hun holder foredraget, sitter kunstneren selv blant publikum. Han er fullstendig henført, og etter

forelesningen møtes de to for første gang.

Fra og med det øyeblikket blir tilværelsen hennes endret og formet av et i utgangspunktet uskyldig, men altoppslukende begjær. Hun blir nemlig forelsket i Hugo. Det er bare det at han ikke blir det i henne.
Og der begynner Esters kamp, som finner sted igjennom hele bokens gang, for en mann hun vil ha, men som ikke vil ha henne, i hvert fall ikke på den måten som hun vil.
Hun ønsker et seriøst forhold og en fremtid med ham, han derimot vil bare ha et seksuelt forhold til henne. 

Det er nesten smertefullt hvor godt forfatteren beskriver Esters angst når han ikke ringer eller svarer på hennes tekstmeldinger. Men også hvorledes håpet tennes av noe han sier, hvordan hun leser betydninger inn i det, og hvordan hun analyserer, ikke bare det han sier, men også handlingene hans. Alt dette portretteres særdeles godt.

Mange har nok vært i Esters sko og de vil derfor kjenne seg igjen i mye. 

Hvorfor kan Ester ikke innse det åpenbare, at Hugo Rask, som til tross for sin briliante kunst, bare er en helt ordinær kåt mann, kanskje også fordi det er en viss aldersforskjell mellom dem?
Hvordan kan hun være så blind!

Det er nærmest trist å være vitne til Esthers forsøk på å tolke, rasjonalisere og overanalysere Hugos måte å handle og uttrykke seg på. Alt for å få hans oppførsel til å passe inn i hennes bilde av kjærligheten og den sterke lidenskapen som han har vekket i henne.

"Rettstridig forføyning" er et tidløst drama om lidenskap og makt, frihet og fornuft, som forfatteren ikke bare iscenesetter, men dissekerer. Med djerv humor og enestående presisjon blotlegger Lena Andersson forelskelsens systematiske selvbedrag.
Det uvanlige med denne boken, er ikke selve kjærlighetshistorien, som man finner lignende av også i andre bøker, men den gripende og gjennomskuende analysen. Filosofisk abstrakt snarere enn psykologisk, nesten matematisk i sin presisjon. 

Noe annet som gjør denne boken interessant, er forfatterens formidable språk, igjenkjenningfaktorene og hovedkarakteren Esthers personlighet. Hennes ambisjoner og nesten tvangsmessige måte å forsøke å tolke og forstå verden på.

Dette er en bok om besettelse og sårbarhet, og med et flott språk som innbyr leseren til å tenke.

"Rettstridig forføyning" er en spennende bok, og den innehar noen svært interessante observasjoner.
Dessuten er den forholdsvis lettlest til tross for kompleksiteten i tematikken.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar