mandag 25. august 2014

"Veien over klippene" av Gøril Emilie Hellen

Veien over klippene
Gøril Emilie Hellen
Roman
304 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Gøril Emilie Hellen (f. 1966) har vokst opp i Trondheim. Hun har mellomfag i drama, film og teater fra NTNU, og er også utdannet journalist. Hun har jobbet som frilansjournalist i en årrekke. Hellen bor i Sandefjord med mann og tre barn, og ideen til "Veien over klippene" kom på bryllupsreise til Liguriakysten i Italia i 2006.

Lucia er vokst opp på øya Vega som enebarn. Der fiskehjellene, knausene og havet, er hennes kjæreste venner. Hennes mor; Raffaela Paganini er fra Liguriakysten i Italia.
Hennes far er født og oppvokst på Vega. Møtet mellom dem, er en egen kjærlighetshistorie du kommer til å bli kjent med. Øya Vega ligger på Helgelandskysten.
Utferdstrangen ligger i blodet til Lucia. På ungdomsskolen bor hun tidvis hos sin tante, Maia i Sandnessjøen. Senere skal London kalle på henne.


Og vi møter Lucia som ung kvinne. Hun gjør karriere i firmaet Unilever som merkevarebygger.
Det er året 2013, og det er vår. Dagen før gjennomførte hun en - all time high med sin  innovative  kick off av: Varemerket Dove. Det var fredag, og med stående ovasjoner og champagne, ble dette feiret.

Hun bor i en herskapelig leilighet kun et steinkast i fra Kensington Palace sammen med forloveden, Jack. Han gjør karriere i eiendomsbransjen i det høyeste prissjiktet.

Det er lørdag, men ikke en hvilken som helst lørdag. Lucia fyller 28 år. Og hun får telefon fra sine foreldre som synger fødselsdagssangen for henne på både norsk og italiensk.

I fødselsdagsgave, ute blant de nærmeste vennene; Jack og henne, samt tre par, får hun en flyreise for to fra London til Brønnøysund.
Dette er hennes verste case scenario. To år er gått siden hennes mor fylte 60 år, og hun har ikke vært hjemme siden. Hva vil forloveden si, over den enkle kårene hun kommer i fra; med utedo, samling av ærfugldun? Dermed lyver hun, og dagen før reisen forteller hun at hennes mor er alvorlig syk, og bare makter å se sin datter.

At det skulle gå troll i ord, kommer som et sjokk på både Lucia og hennes far.  Raffaela blir syk og dør under datterens opphold.

Da hennes avdøde mor har et siste ønske om at Lucia skal dra til sitt barndomssted på Liguriakysten i Italia, ser ikke Lucia annet råd enn å oppfylle det. Hun lider pga. løgnen.

Og her begynner et nytt kapittel. Til tross for italienske aner, har Lucia aldri hatt interesse av å besøke hverken morens hjemland eller slekt.

Og jeg kan love dere en særdeles god familiehistorie som rommer skildrende god fortelling av italiensk natur, kultur og en familiekrønike av klasse! Sannheten kommer for en dag, generasjoner tilbake. Møtet, tiden i Italia gir Lucia bedre innblikk i seg selv.

Forfatteren er debutant og hun mestrer pennen godt! Språket flyter som inndirekte nevnt såpass godt at du nok finner historien både lettlest , og ikke minst verdifull.
Og hvordan skal man leve videre med, det som åpenbarer seg?

Spennende. Full av overraskelser. Jeg ser frem til flere bøker fra Gøril Emilie Hellen!

1 kommentar:

  1. Så spennende å lese omtalen din, nå bare 45 minutter før jeg skal koble meg på iPhonen og gå til jobb, og begynne på denne. Ser ut som dette blir en fin lytteopplevelse.

    SvarSlett