torsdag 28. august 2014

"En rasende brann" av Andreas Norman

En rasende brann
Andreas Norman
Thriller
464 sider
Oversetter:  Kjell Jørgen Holbye
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Andreas Norman (født i 1972 i Stockholm), debuterte som poet i 1996. Han er utdannet statsviter og har arbeidet i det svenske Utenriksdepartementet, blant annet innen den sikkerhetspolitiske enhetens antiterror gruppe, Midt-Østen-Nord-Afrika-avdelingen og på utposter i de baltiske statene og Vest-Balkan.

"En rasende brann" er Andreas Normans første roman. I Sverige ble utgitt i april 2013 på Albert Bonniers Förlag.
Filmrettighetene er også solgt.

Andreas Norman: Poet, diplomat og spenningsforfatter. Han har språket, han har kunnskap, han har historien.

Vi kan godt kalle denne romanen en UD thriller. Eller en høyeksplosiv spenningsroman som gjenspeiler vår tids eksistensielle spørsmål, som Inga Lill Mosander i SVT sier det.

En Realistisk arbeidsplassreportasje og spennende thriller, er den i allfall.

Carina Dymeks er en ung kvinne, bosatt i Stockholm. I 8 år har hun gjennom hardt arbeid i UD, opparbeidet seg et godt renommé. Hun er din sjefs favoritt; Alltid oppdatert. Alltid pålitelig.
Hun har dessuten særdeles gode analytiske evner, noe enhetslederen Nils har lagt merke til, og han ber rett som det er om hennes vurderinger.

Carinas kjæreste heter Jamal Badawi. Han er av egyptisk herkomst, og jobber i justisdepartementet.
Etter å ha deltatt i et toppmøte i Brussel, blir hun kontaktet av en fremmed herre, som gir henne en USB minnepinne.  - solid, som hun er, var hun i utgangspunktet både i tvil om hun skulle møte denne mannen til lunsj for å høre hva han hadde på hjertet. Men det var noe ved han som talte til henne. Han nevnte at hun, hadde samvittighet. 
Hun er også i tvil om hva hun skal gjøre med denne minnepinnen. Men beslutter å sende den videre til sin sjef, uten at hun kjenner til innholdet.

Minnepinnen viser seg å innholde en hemmelig rapport om et europeisk antiterrorsamarbeid. Carina blir mistenkt for å ha noe med saken å gjøre, og blir umiddelbart suspendert fra sin stilling.

Bente Jensen i sikkerhetspolitiet får i oppdrag å etterforske Carina. Men snart blir også hun overvåket. Kan det være britiske MI6? CIA? Eller et terrornettverk? Mektige krefter utnytter både politikere og politi for å oppnå sine mål.

"En rasende brann" er en fortelling om de krefter som slippes løs når sikkerhetstjenester ser en trussel. Om den globale jakten på terrorister og de som utpekes som terrorister. Om svik og lojalitet, om å følge sin samvittighet, om å våge å elske.

Dette er en særdeles lesverdig bok.

Handlingsforløpet bygger seg sakte opp, og forfatteren gir mange detaljer fra UD.
Etterhvert blir det svært så spennende. Spenningskurven er nokså bratt.

Humoristisk er det også, da de ansatte aldri vet hvor sjefen er. Da går de bare inn på bloggen hans og sjekker hvor han er i verden.

Tematikken er dessuten interessant, det et av hovedtemaene er den vanskelig balansen mellom overvåking og personvern.

Norman skriver godt og som leser legger man fort merke til hans entusiasme når det gjelder å dele sine kunnskaper om EU, utenriksdepartementet og det hemmelige politiet.

Denne boken har både styrke og troverdighet nok til å gripe leseren fra første side.
Historien er ordentlig spennende og realistisk.

Anbefales sterkt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar