onsdag 20. august 2014

"VIP-rommet" av Jens Lapidus

VIP-rommet
Jens Lapidus
Thriller
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen, MNO
480 sider
Cappelen Damm
2014

Jens Lapidus (f. 24. mai 1974) er en svensk forfatter og forsvarsadvokat.
Siden debuten i 2006 med "Cash" har hans bøker i Stockholm noir-serien blitt utgitt i mer enn 30 land. Filmatiseringen av bøkene har blitt store publikumssuksesser.

Og nå i 2014, er det endelig duket for en ny bok fra Sveriges mestselgende og nyskapende krimforfatter.

"VIP-rommet" er hans første bok i en ny triologi.

Med denne boken har han forlatt forstedene og flyttet inn til byen, til Stureplan og Östermalm. Raske penger har dog blitt tregere, men de finnes til gjengjeld i betydelige større summer. I "VIP-rommet" gløtter nemlig Lapidus inn gjennom døren til de aller rikeste.

Philip Schale; investor, playboy og en ekte sønn av finansadelen, har blitt kidnappet. Familien vil ikke kontakte politiet da det garantert vil innebære lekkasjer til tabloidene. Er det noe de ønsker å unngå, så er det publisitet. Ikke bare fordi det er risikabelt ihht. kidnappingen, men også at velstående familier ikke skal figurere i tabloidpressen.

Familien vender seg i stedet til sitt advokatbyrå, Leijon, som i sin tur engasjerer et privat sikkerhetsselskap, og lar en av sine ferske junior advokater, den særdeles dyktige Emelie Jansson, hjelpe til med etterforskningen.

Motvillig får hun assistanse fra Teddy, som nylig har sluppet løs fra fengsel etter å ha sonet en åtte år lang straff for kidnapping.
Han har bakgrunn fra Stockholms gjengverden og har derfor kunnskaper og ikke minst kontakter som Emilie ikke er i besittelse av å ha.

Emilie er utvalgt fordi hun er dyktig og pliktoppfyllende. Teddy er utvalgt fordi, ja … hvorfor? Deleieren vet noe ingen annen vet.
De to blir et umake av et radarpar med dårlig kjemi.

Og samtidig renner kidnappernes tålmodighet ut som sanden i et timeglass...
De rike miljøbeskrivelsene og karakterskildringene som allerede kjennetegner forfatteren, finner vi også i denne boken.
"VIP-rommet" har kanskje ikke det samme nervøse drivet som fantes i forfatterens forrige triologi.
Derimot har Jens Lapidus bevisst benyttet en litt annen skrivestil, uten at det betyr på noen som helst måte at det blir kjedelig eller langdrygt. Nei, tvert imot.

Jeg er svært fornøyd med "VIP-rommet". Boken er underholdende, med en bratt spenningskurve, og den skildrer det svenske samfunnet, for ikke å snakke om den øvre middelklassen og en fordervet overklasse på et troverdig og særdeles godt vis.
Jeg synes det er modig gjort av Lapidus å forlate sitt tidligere suksessfulle konsept, hvor han portretterte den kriminelle underverdenen, og i stedet skildre flere miljøer, noe han evner med bravour.

Jeg har lest alt forfatteren har skrevet, av romaner og noveller. Han mestrer i utgangspunktet pennen til fulle. Allikevel lar jeg meg overraske.
Fordi dette er mesterlig. Det gjelder forfatterens sjargong med humor, holdninger og skildring av et rikt persongalleri.
Beskrivelsen av relasjonene, underverdenen og betraktningene av den svenske overklassen. Boken omtaler tross alt en av Sveriges rikeste familier, og den introduserer adelens holdninger.

 Det merkes at Lapidus er godt kjent i Stockholm, og omtaler bygninger såvel som arrangementer, på en svært overbevisende måte.
Forøvrig gjør han rede for lovverk, og metoder innen etterforsknig slik det foregår. Innovativ blir det også.

Boken er preget av høyt driv og tempo. Likevel har forfatteren et lettere håndlag og puster roligere enn før, noe som gjør bokens samfunnkritiske dimensjon enda mer tydelig.
Hos Lapidus, møter vi et Sverige der de sterke har makt til å endre alle spilleregler, et moralistisk og politisk ruinlandskap der solidaritet er et farlig tegn på svakhet.

Etter å ha lest bokens 480 sider, kan jeg ikke si annet enn at jeg virkelig ser frem til fortsettelsen.
"VIP-rommet" er en lettlest bok, med et fantastisk språk, og i likhet med Jens Lapidus' tidligere bøker, en page-turner.

Herlige karakterer er bokens hovedpersoner, og jeg gleder meg til å lese mer om dem i triologiens kommende bøkene.

Jeg råder deg til å starte lesingen i en ferie, f.eks. på en hytte alene dersom du skulle trenge godt selskap. Eller legge lesingen til en helg. Du klarer nok uansett ikke å legge den frivillig i fra deg.

"VIP-rommet" er svært spennende, og en bok jeg vil anbefale på det aller sterkeste.
Terningkast 6!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar