mandag 4. august 2014

"Kaffe med musikk" av Karin Brunk Holmqvist

Kaffe med musikk
Karin Brunk Holmqvist
Roman
239 sider
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
Silke forlag
2013


Karin Brunk Holmqvist (f. 1944) er en svensk forfatter. Hun har gitt ut åtte romaner som har solgt mer enn 500 000 eksemplarer. Debuten fant sted med det litterære verket "Nära verkligheten" (1996).
Hun debuterte som romanforfatter i 1997 med "Potensgiverne".
Ved siden av sitt forfatterskap har Brunk Holmqvist bl.a. jobbet som sosionom, politiker og film statist.
Tidligere har hun utgitt følgende bøker på norsk: "Potensgiverne", "Rapsgubbene", "Sirlige gentlemen ønskes" og "Rosa elefanter".

"Kaffe med musikk" forteller en fornøyelig historie om fire eldre damer som vinner en bussreise til et julemarked i Tyskland.

Hovedkarakterene er de fire syklubbvenninnene Inez, Olga, Svea og Viola. De bor i det lille kystsamfunnet Brantevik. Én dag vinner de en busstur til et julemarked i Tyskland.


Allerede fra starten av boken, kan man som leser fornemme en viss følelse av bitterhet rettet mot Svea, som er den nyeste i gjengen. Hun er innflytter, kler seg fint og reiser rett som det er til Stockholm for å besøke sine barn. Et snev av sjalusi, er nok det som høyst sannsynlig har kommet over de tre andre damene.

En reise til utlandet er for de fire damene noe stort. Ja, ikke bare at det er en tur ut av Sverige, men også en reise uten at deres menn, som de ellers alltid har rundt seg, skal være med.

Nysgjerrige, men nervøse setter de lite bereiste damene seg på bussen.

På turen til Tyskland fortsetter intrigene. Inez, Olga og Viola holder sammen. De forsøker etter beste evne å fryse ut Svea. De synes nemlig at hun har oppført seg på usømmelig vis.

Men i løpet av reisens gang blir de tre kjent med Svea på en helt annen måte, og kanskje, bare kanskje, vil de da endre sin oppfatning av henne.

Det hele blir en reise de sent kommer til å glemme. Kvinnebedårere, innbruddstyver og engler på hotellrommet gjør at Inez må bruke håndvesken som våpen, og at den ellers så blyge Viola livner til.

Samtidig oppdager mennene deres hjemme i Brantevik både det ene og det andre om å holde styr på huset og å savne sin bedre halvdel.
Og kaffe med musikk - det blir det alltid god stemning av!

"Kaffe og musikk" er en koselig og hjertevarm bok skrevet av Karin Brunk Holmqvist.
Ikke bare skriver forfatteren godt og lett. Hun kan også å skildre varme, ettertenksomme relasjoner mellom godt voksne mennesker på et ypperlig vis.
Dessuten har hun evnet å skape både spenning og humor ut av de mest dagligdagse ting.

"Kaffe og musikk" er en annerledes bok. Kanskje mest i den forstand at handlingen stort sett finner sted borte fra de trygge og hjemlige omgivelsene til hovedkarakterene, som for øvrig besitter tonnevis av sjarm.

Med både varme og stor humor har Karin Brunk Holmkvist skildret de fire damene og deres menn, og hva som kan skje når hverdagen snus opp ned.

Hovedtematikken i boken er vennskap, nysgjerrighet og hvilke erfaringer man får ved å reise sammen med andre.

"Kaffe og musikk" er en bok det er virkelig verdt å lese, og en bok jeg ikke har noen som helst problemer med å anbefale til andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar