onsdag 13. august 2014

"Petite Mort - eller den lille død" av Beatrice Hitchman

Petite Mort - eller den lille død
Beatrice Hitchman
Thriller
379 sider
Oversatt av Cecilie Bjerknes Aarre
Apropos forlag
2014

Britiske Beatrice Hitchman (f. 1980 i London) har studert engelsk og fransk ved universitetet i Edinburgh, og har to mastergrader i allmenn litteraturvitenskap og kreativ skriving. Hun har bodd ett år i Paris, og jobbet som manusforfatter og regissør for dokumentarer og kortfilmer i Storbritannia.
"Petit Mort" er hennes første roman. I 2009 vant hun Greene & Heaton prisen for "beste roman under utarbeidelse".

"Petite Mort" er Beatrice Hitchmans debutroman. Egentlig er romanen nærmest som et kjærlighetsbrev til kinoens verden å regne.
Mesteparten av dens handling er satt til stumfilm æraens begynnelse.

Boken forteller historien om en stumfilm, ved navn Petite Mort. Den var antatt ødelagt i en brann ved Pathés lokaler i Paris i 1913. Filmen ble aldri vist offentlig.

Mer enn 50 år senere, i 1967, snubler den unge journalisten Juliette Blanc over den opprinnelige filmrullen. Filmplakaten avslører at filmen viser en ny teknikk kalt "dobbeltgjenger-triks", som var ment å skulle revolusjonere den tidens filmeffekter.
Men, når Juliette ser på filmen, mangler denne sekvensen. Den har blitt klippet bort. Hun bestemmer seg for å finne ut hvorfor, og om filmen i sin nåværende form har noen sammenheng med brannen som var ment å ha skulle ødelagt den.

Stjernen i filmen, Adèle Roux, kontakter henne. Hun ber Juliette om å skrive ned hennes livshistorie.

Adèle forteller historien om hvordan hun endte opp med å jobbe for André Durand, Pathés stjerne regissør og en mester i å skape spesialeffekter, og som personlig assistent for hans kone, den vakre aristokratiske filmstjernen Luce.

Men det som for henne skulle bli starten på en filmkarriere, utviklet seg i stedet til et farlig, erotisk spill (Adèle ble nemlig Andrés elskerinne).
En rekke sjokerende sannheter blir avslørt, som kulminerer i hvordan Adèle endte opp i sentrumet av en høyt profilert mordsak.

Med et uvanlig og svært intrikat sammenvevd plot, gir "Petite Mort" et spennende glimt inn i Paris' verden i 1913.

Beatrice Hitchmans vakre prosa er både engasjerende og stemningsfull, og hennes levende fortelling kastet meg umiddelbart inn i stumfilmens verden og holdt på min oppmerksomhet fra første til aller siste side.

Dette er en psykologisk thriller som handler om kjærlighet, besettelse og hevn. Den krøp under huden på meg og ga meg stadige nye støkk.
"Petite Mort" er nok ikke en bok som vil fenge alle. Den tar for seg de mer lurvete sidene av filmens verden i stedet for dens glamorøse fasader.

Historien som fortelles har heller ikke en tradisjonell, lineær struktur. Dette kan nok virke noe fremmedgjørende på enkelte lesere.

Men det poetiske billedspråket, den utsøkte settingen, og selvfølgelig det svært engasjerende og originale plottet skaper en historie som vil belønne alle de som måtte fortsette å lese til den svært så uventede slutten.

Boken er blendende skrevet, og den inneholder en rekke uventede vendinger.
Historien veksler mellom det følsomme og grove, milde og brutale, forførende og skremmende, og virker dermed både forførende og frastøtende.

En overraskende god bok, og en bok jeg ikke har noen problemer med å anbefale videre.

1 kommentar: