lørdag 23. august 2014

"Til vi møtes igjen" av Kate Lord Brown

Til vi møtes igjen
Kate Lord Brown
Roman
578 sider
Oversatt til norsk av Helene Limås
Apropos Forlag
2014

Kate Lord Brown er en engelsk forfatter som er oppvokst i Devon. Hun har studert filosofi  og kunsthistorie.
Hun har også jobbet som kunstkonsulent, og har valgt ut kunstsamlinger til palasser og ambassader både i Europa og Midtøsten.
Kate Lord Brown var finalist i The People's Author Competition på ITV i 2009, og dagboken hennes som er å oppdrive på nettet, hvor hun beskriver hvordan hun sjonglerer bøker og barn, ble valgt til en av de hundre beste bloggene i Storbritannia.

"Til vi møtes igjen" er Kate Lord Browns debutroman.

Denne sterke og flotte historien handler om tre uredde kvinner, varmt og omsorgsfullt vennskap og sterk kjærlighet - og ikke minst sjalusi, fordommer, ondskap og meningsløse tragedier. Bakteppet for historien er ATAs virksomhet

under den andre verdenskrig. Over 150 britiske kvinner meldte seg frivillig som piloter, og mange av dem ble drept under oppdrag.

Det er nyttårsaften 1940. Evie Chase er fast bestemt på å gjøre en innsats i forhold til krigen. Den 5. januar 1941 verver hun seg inn i ATA (Air Transport Auxiliary), de sivile pilotene som transporterer kampfly til baser over det krigsherjede Storbritannia.
Hennes far, en velstående, sympatisk kaptein i RAF, er ikke fornøyd med sin datters beslutning og truer med å stoppe de månedlige utbetalingene til henne.
Men Evie er en prinsippfast ung kvinne som ikke bøyer seg for sin far.
Dermed flytter hun inn i en muse infisert hytte med to andre nye medlemmer av ATA, Stella Grainger og Megan Jones.

Stella er ensom mor til en liten gutt, men har etterlatt ham hos besteforeldrene. Hun forsøker dessuten å få orden på følelsene sine overfor sin "døde" mann.
Den idealistiske tenåringsjenta Megan kommer fra en walisisk landsby. Hun har aldri tidligere vært borte fra hjembyen.

Snart begynner de tre kvinnene å trene sammen, og det vokser frem et varmt og nært vennskap mellom dem.
Når de etterhvert begynner å frakte fly, møter Evie en amerikansk pilot som hun blir forelsket i.
De blir forlovet, men tragedien rammer henne da han blir drept i kamp.

Også Stella og Megan finner kjærligheten.

Beau som trener de tre kvinnene, er også en av deres overordnede offiserer. Han og Evie blir gode venner. Beau er forlovet med en velstående jente som han har vokst opp med, men forholdet deres har de senere år blitt ganske kjølig.
Han ble såret i kamp og hun brøt forlovelsen. Hun forlot ham, med andre ord når han trengte henne som mest. Og når han omsider ble restituert, kom hun tilbake og ba om tilgivelse.
Men kan han virkelig tilgi henne, og ikke minst, vil han?

Evie, Stella og Megan skal komme til å møte flere utfordringer enn de kunne drømme om. Og det er langt fra bare krigen som skaper farlige situasjoner for de modige kvinnene.

"Til vi møtes igjen" er en typisk britisk roman. Handlingen fokuserer på vennskap, kjærlighet og plikt, og balanserer på en fin linje mellom action, eventyr, og glamourøse fester med kjekke menn i uniform.

Handlingsforløpet engasjerer, og karakterene lette å bli kjent med.
De aller fleste vil nok finne noe som vil falle i smak ved denne boken. Og som leser blir man ikke bare vitne til det alvorlige, men også flere humoristiske øyeblikk.

Selv om handlingen tidvis led under det forutsigbare, likte jeg boken svært godt.
Jeg hadde på forhånd ikke noe kjennskap til ATA, og derfor var dette også en lærerik leseopplevelse.

Karakterene var særdeles gjennomtenkte og tredimensjonale. Selv vil jeg kalle denne boken for et karakterstudium, noe jeg synes er dens styrke.

Jeg hadde kanskje ønsket meg et ørlite mer komlisert handlingsforløp og noen flere overraskelser underveis.

Jeg likte dessuten at historien ikke bare formidlet den sosiale og romantiske siden av livet for disse jentene, men også det som hadde med selve flygningen å gjøre.
Det var faktisk meget interessant å lese om de mindre glamorøse sidene av livet i ATA, og de ofte svært så farlige oppdragene de var ute på.
Disse jentene, noen svært unge og noen som aldri hadde vært hjemme i fra før, risikerte sin liv ved å transportere kampfly rundt om i landet. Dette er intet annet enn beundringsverdig.

"Til vi møtes igjen" er Kate Lord Browns første bok og jeg synes det er en god start på et forfatterskap. Hun skriver både godt og har engasjement.
Jeg ser frem til å finne ut av hvordan hun vil utvikle sin skrivestil.

Hvis du liker gode,  karakter fokuserte bøker, og samtidig ønsker å lære mer om ATAs rolle i andre verdenskrig, vil dette garantert være en bok som vil falle i smak.
Jeg mener at "Til vi møtes igjen" absolutt har alle de elementene som appellerer til et større publikum.

Dette er en lærerik bok, men enda viktigere, det er en bok som gav meg en stor leseopplevelse. Og nettopp derfor er dette en bok som jeg uten tvil vil anbefale andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar