fredag 21. april 2017

"Jeg ser deg" av Clare Mackintosh

Jeg ser deg
Clare Mackintosh  
Krim
384 sider
Oversatt av: Ulrik Farestad   
Cappelen Damm
2017

Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun i 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen "Jeg lar deg gå", som har fått overveldende mottakelse internasjonalt. Romanen er solgt til over 30 land. Clare Mackintosh bor i Cotswolds med mann og tre barn. Hun har på kort tid blitt den nye krimyndlingen og vant prestisjefylte Theakston Crime Novel of the Year på krimfestivalen i Harrogate i fjor. Debutboken "Jeg lar deg gå" var den raskest selgende krimmen i 2015 med over en 500 000 solgte bøker.

Det er fredag ettermiddag og rushtid i den overbefolkede London-undergrunnen. Mennesker på vei hjem fra jobb presser seg sammen for å få plass. En av disse er den førti år gamle tenåringsmoren Zoe Walker. Føttene hennes verker, hun er sliten og lei, og føler ubehaget med å sitte så nær fremmede. Det føles invaderende på komfortsonen. Hun kan kjenne lukten av sidemannens aftershave. Han har bena så langt fra hverandre at hun må vinkle bena sine til

siden. Undergrunnen gir Zoe en ekkel følelse; hun får ikke puste, selv om hun vet at det bare er innbilning.

Ved å rette oppmerksomheten mot The London Gazette, en avis hun tok med seg fra stativet ved billettkiosken på stasjonen, med den hensikt i å unngå øyekontakt med de andre pasasjerene, får Zoe øye på en annonse for datingsiden Finndenrette.com med et lite kornete bilde av en kvinne som får hjertet hennes til å stoppe. Zoe ser sitt eget ansikt stirre tilbake på henne.

Da hun viser annonsen til sin familie er de overbeviste om at kvinnen på bildet bare er en kvinne som ligner på Zoe, altså en dobbeltgjenger og en morsom tilfeldighet.

Hver dag ser hun en lignende annonse i avisen, hver dag med et bilde av en ny kvinne. Kan det virkelig være en tilfeldighet?

Da hun får rede på at en av de avbildede kvinnene har blitt ranet på undergrunnen, og en annen myrdet på vei hjem, kan Zoe ikke lenger la saken ligge. Med forvissning om at hun selv kan være i livsfare, endres den avvisende holdningen hun vanligvis har overfor andre pendlere på undergrunnen seg fundamentalt, til en panikk som er i ferd med å eskalere mot et nivå som vil gjøre henne fullstendig handlingslammet.

I mellomtiden har den tidligere detektiven Kelly Swift, som nå er degradert til transportpolitiet, satt seg inn i saken. Hun er ikke redd for å bryte noen regler for å beskytte sårbare kvinner og spore opp personen bak disse annonsene, selv om det kan koste henne en ny sjanse i politiet.

"Jeg ser deg" er en medrivende psykologisk thriller. Romanen byr på en fin blanding av politidrama, et mysterium, og en spenningshistorie. Og med tanke på forfatterens forrige bok, synes hun å ha funnet sin nisje, nemlig å skrive historier om helt vanlige kvinner som blir utsatt for stor fare.

Den tidvis så uutholdelige spenningen, bygger seg sakte men sikkert opp, og det er hele tiden et udefinerbart mørke som lurer mellom linjene. Resultatet har blitt en mørk, intens og svært gripende psykologisk thriller om stalking og alle de farene som lurer på internett. Zoe blir gradvis mer paranoid, og skjelver hvis en mann bare ser på henne. Stress forbundet med at noen er ute etter å ta deg, virker belastende på alle relasjoner. For hvem kan du stole på? Hvor godt kjenner du egentlig samboeren din, sjefen din eller til og med dine egne barn? Hvorfor er det lyder av fottrinn bak meg som forsøker å holde til mitt tempo? Og hva med mannen på toget - er det han som følger etter meg?

Boken har to meget sterke kvinnelige hovedrolleinnhavere. Kelly er tjenestekvinne i Britisk transportpoliti. Hun har en litt brokete forhistorie og forsøker å returnere til rollen hun ble tvunget til å forlate etter en krangel. Kelly har nylig hjulpet en dame som ble ranet på undergrunnen og prøver derfor etter beste evne å øke sikkerhets bevisstheten blant pendlerne. Når Zoe oppdager bildet av seg selv i avisen, tar hun kontakt med Kelly.

Mackintosh har en genial måte å skrildre sine karakterer på, om det så er den kriminelle eller offeret. Og hvordan hun introduserer oss for Kelly Swift, får meg til å krysse fingrene for at dette kan være starten på en serie med denne sprelske etterforskeren i førersetet.

"Jeg ser deg" er like skummel som tittelen antyder. Jeg kan garantere at du kommer til sitte på stolkanten fra første til siste side.

Alt i alt er dette en overraskende og velskrevet thriller, som absolutt kan anbefales.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar