fredag 7. april 2017

"Visning" av Sofie Sarenbrant

Visning
Sofie Sarenbrant
Krim
351 sider 
Oversatt av: Henning J. Gundersen  
Cappelen Damm
2017

Sofie Sarenbrant (1978) er en svensk forfatter, journalist og fotograf. Sarenbrant hatt stor framgang som forfatter de siste årene, og "Visning "er solgt til 10 land og i mer enn 1 million eksemplarer. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm med mann og to barn.

Familien Göransson skal selge villaen sin som ligger i en av Stockholms mest attraktive forsteder, idylliske Bromma.

Morgenen etter en visning finner den seks år gamle datteren Astrid pappaen sin, den førtini år gamle Hans Göransson, brutalt drept i gjesterommet. Drapsvåpenet er en av familiens egne kjøkkenkniver, en Global forskjærskniv, men det er ingenting som tyder på at det har vært et innbrudd i huset. Astrid forteller at en fremmed klappet henne på kinnet i løpet av natten. Har hun bare fantasert, drømt eller kan det ha vært noen fra visningen som har gjemt seg i huset etter visningen?

Kriminalinspektør Emma Sköld blir satt til å etterforske saken. Hun tror at avdødes enke Cornelia kan stå bak drapet, og flere avsløringer styrker den teorien.

Cornelia og ektemannen var nemlig i ferd med å skille seg og selge huset. Ikke bare hadde han mishandlet henne fysisk og psykisk, men hun kunne også ha et økonomisk motiv for å forårsake hans død. 

Samtidig med at politiet finkjemmer åstedet, drar Cornelia og Astrid hjem til Astrids venn Anton og hans familie. Moren i familien, Josefine, som for øvrig er Emmas søster, er dessuten et viktig vitne på hva som egentlig har foregått hjemme hos familien Göransson.

Verken Emma eller hennes kolleger ved drapsavsnittet får det enkelt. Et hus som har blitt lagt ut for salg er et særdeles komplisert åsted der mange mennesker har befunnet seg, og med stor sannsynlighet også har rørt på ulike ting.

Men da flere drap rammer familier som har visning i det ellers så fredelige boligområdet, snus alle teorier på hodet. Hva er det som egentlig foregår? Og hva er koblingen mellom ofrene?

Dessuten blir Emma Sköld dratt lenger inn i saken enn hun på forhånd hadde tenkt. Ikke bare har hennes egen søster Josefine, et vennskapsforhold til Cornelia, Emma er også kjæreste med en av de involverte eiendomsmeglerne, Kristoffer. Perfekt for oss lesere med sansen for det mer intrikate, men faktisk også for den arbeidsnarkomane Emma. I tillegg har hun nylig blitt gravid, og befinner seg midt i den første kvalmen og hemmeligholdsfasen. Dette påvirker henne mer enn hun ønsker å innrømme, og kollegene synes å være bekymret for henne.

Foruten det, har ikke Emmas ekskjæreste Hugo helt klart å glemme henne. Han er overbevist om at Emma fortsatt tilhører ham. Hans grenseløse sjalusi får ham til å delta på Kristoffers husvisninger, der Hugo gjør sitt beste for å forhindre et salg.

Med "Visning" har Sofie Sarenbrant skrudd en effektiv krim sammen. Romanen er en skikkelig pageturner, hvor spenningen holder til aller siste side, og hvor avslutningen rommer et element av overraskelse.

En av bokens styrker, er at karakterene føles ekte ut. Sarenbrant er nærmere bestemt meget dyktig til å skildre relasjoner, og hun bygger troverdige og klare kontaktnett. Hverdags trivialiteter og mas blandes med angst og plutselig død. Noen relasjoner gnager som kroniske sår, andre derimot blomstrer og blir sterkere, i tillegg er det forhold som bare pågår i fantasien. En annen styrke er selve drivet. Aldri blir historien som fortelles kjedelig.

Handlingforløpet finner sted i løpet av én uke om senvinteren. Hovedrolleinnehaveren, kriminalinspektør Emma Sköld, står på tå hev igjennom hele boken og blir tidvis hemmet av komplikasjoner knyttet til svangerskapet. Tanken på den kommende babyen gjør henne derimot lykkelig. Forholdet til kjæresten synes i hovedsak å være godt, men det har også latt seg formørke av ekskjæresten Hugo.

Jeg liker så definitivt Sarenbrants måte å skrive på. Språket hennes er skarpt og direkte, og de korte kapitlene oppfordrer hele tiden til videre lesning. 

"Visning" er en nervepirrende og spennende krim jeg trygt kan anbefale videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar