lørdag 29. april 2017

"Magnus Chase og gudene fra Åsgard 1 - Sommersverdet" av Rick Riordan

Magnus Chase og gudene fra Åsgard 1 - Sommersverdet
Rick Riordan
Fantasy/Ungdomsbok, 12-16 år
526 sider
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, MNO
Vigmostad & Bjørke
2016

Rick Riordan hadde skrevet krimbøker for voksne i flere år da sønnen Haley ba ham fortelle en historie om greske guder og helter. Det ble starten på den første serien om halvguden Percy Jackson - og mer enn 35 millioner solgte bøker.

Riordan fulgte opp suksessen med seriene "Kane-krøniken", basert på egyptisk mytologi, og "Gudene fra Olympos". "Sommersverdet" er første bok i hans nye trilogi om norrøne guder.

Magnus Chase har bodd på gaten i Boston siden morens tragiske død to år tidligere. Noen dager før sin 16-årsdag, spores han opp av sin fjerne onkel, som forteller ham at hans ukjente far er en norrøn gud (guden Frøy), og at han må finne et spesifikt sverd som faren mistet for to tusen år siden. Et sverd mange andre også ønsker å få tak i, men som bare Magnus har retten til og ikke minst evnen til å finne. Magnus finner det vanskelig å tro på onkelens historie, men

blir snart angrepet av ildjotnen Surt. Etter en vill kamp i Bostons gater, dør Magnus, men reddes av en valkyrje som bringer ham til Valhall. Der får han vite at han er blitt valgt ut til å slutte seg til Odins hær. Deretter starter en lang reise rundt i ni mytologiske verdener med to viktige formål: å forhindre Ragnarok og at sverdet havner i gale hender. Hans innsats tar ham gjennom mange opplevelser og farlige situasjoner, hvor han må kjempe mot jotner, valkyrjer og dverger. Men Magnus får også mange nye venner underveis, og han vokser med oppgavene.

"Magnus Chase og gudene fra Åsgard 1 - Sommersverdet" er en velskrevet fantasybok der norrøn mytologi blandes med et forrykende tempo og actionfylt spenning.

Som lesere blir vi tatt med på en fantastisk tur i den norrøne mytologien og dens mange forskjellige verdener, legender og merkelige skapninger.

Det merkes at Rick Riordan vet mye om norrøn mytologi og jeg synes han er flink til å lære det bort, samtidig med at han hele tiden holder historien gående. Språket er lettflytende, med stor variasjon, og det har mange fine og friske replikker, samt en kul form for humor. Heldigvis er det enkelt å følge med, i og med at man underveis presenteres for en rekke nye ord og begreper.

Riordan skriver også med en fortellerglede som skinner igjennom teksten. Jeg kan tenke meg at han har det utrolig morsomt når han skriver, at han er svært glad i karakterene sine og at han ler for seg selv når han utsetter dem for noe som er ekstra sprøtt.

Jeg-forteller, og hovedperson Magnus Chase, sønn av fruktbarhetsguden Frøy, er faktisk fetter av Annabeth Chase, en av hovedpersonene i Riordans serie om Percy Jackson (noe som knytter de to seriene sammen).

Boken er oversatt til et velfungerende, lettflytende norsk, som Torleif Sjøgren-Erichsen er ansvarlig for. En forklarende ordliste - og noen utvalgte runer- er for øvrig presentert bakerst i boken

Jeg kommer definitivt til å lese resten av serien. Hvis det nivået som har blitt satt i denne boken vedvarer, kommer dette til å bli en formidabel serie, som vil underholde selv de med minimal interesse for norrøn mytologi.

"Magnus Chase og gudene fra Åsgård 1 - Sommersverdet" er både lærerik, underholdende og full av humor. I tillegg er det en bok du ikke klarer å legge fra deg så snart du åpnet den. Dessuten kan du glede deg over at et så stilig bokomslag får pryde bokhyllen din, hvilket bare er en ekstra bonus.

Med denne boken har Rick Riordan levert en velskrevet roman om overnaturlige evner og norrøn mytologi med et spennende og fengende plott, som vil interessere både unge som voksne lesere. Språket er lett og uanstrengt og forfatteren får norrøn mytologi involvert på et nivå som er både interessant, forståelig og samtidig handlingsmessig troverdig for leseren.

Hvis du liker norrøn mytologi, så er denne boken helt klart noe du må skynde deg med å få tak i.

Gå ikke glipp av oppfølgeren, "Tors hammer", som ble utgitt 30. mars i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar