tirsdag 25. april 2017

"Dragsug" av Yrsa Sigurdardóttir

Dragsug
Yrsa Sigurdardóttir
Thriller
438 sider
Oversatt fra islandsk av Silje Beite Løken (MNO)
Kagge Forlag
2017

Yrsa Sigurdardóttir er en bestselgende islandsk krimforfatter. Hennes bøker er oversatt til flere enn 30 språk og høster stadig strålende kritikker. Sigurdardóttir ble tildelt den høythengende britiske prisen Petrona Award for boken "Dødsskipet", og thrilleren "Jeg vet hvem du er" ble nominert til Glassnøkkelen 2011. Hennes forrige bok, "DNA", ble på Island kåret til årets beste krimroman i 2014.

"Dragsug" er den andre boken i Sigurdardóttirs spenningsfylte serie om politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja, som vi ble kjent med i "DNA".

Jeg har aldri vært på Island, men det skal etter sigende være svært vakkert der. Derimot er det ikke mye vakkert i denne boken...


September 2004, Hafnarfjörður:
Den åtte år gamle jenta Vaka Orradóttir står i skolegården og venter på sin far som skal hente henne etter skoletid, men han kommer ikke. Hun blir med en klassevenninne hjem for å låne telefonen og forsvinner deretter.

2016, Reykjavik:
Tolv år senere blir en tidskapsel gravd opp i Reykjavik. I kapselen ligger brev fra skolebarn, der de har skrevet ned sine fremtidsvisjoner for Island anno 2016. På den tiden disse brevene ble skrevet, var skolen vennskapsskole med en amerikansk skole, og det innebar blant annet at de skulle begrave en tidskapsel i skolegården. Den skulle tas opp etter ti år, så skulle fremtidsvisjonene til ungdommene i de to landene sammenliknes. Alle niendeklassinger beskrev hvordan de så for seg Island etter ti år, så ble brevene oppbevart i tidskapselen.
Blant de troskyldige nedtegnelsene finnes også et annerledes brev; et trusselbrev. Et av barna har nemlig laget en liste med initialene til seks mennesker som skal dø. Det viser seg snart at det er all grunn til å ta brevet på alvor...

Saken havner på Huldars bord. Han har blitt degradert etter saken han var satt til å etterforske i den første boken; "DNA". Nå blir Huldar behandlet nærmest som en spedalsk av sine kolleger på politistasjonen, og får hovedsakelig de oppgavene som ingen andre gidder å ta på seg.  Men han gjør likevel sitt beste for å løse de utfordringene han står overfor.

Det tar ikke lang tid før Huldar innser at han trenger en barnepsykologs syn på saken, og tar derfor kontakt med Freyja. Etter hendelsene i "DNA", har hun måttet gå av som daglig leder i Barnehuset, selv om hun fortsatt jobber som konsulent på samme sted.

Huldar og Freyja begynner å jobbe sammen om de merkelige brevene fra tidskapselen. Selv om de to har en litt komplisert felles fortid, og at de nå beveger seg ut på tynn is, både med tanke på samarbeidet og at de fremdeles har følelser for hverandre, er dette samarbeidet dog et lyspynkt for dem begge.

I kjølvannet av dette skjer det noen grusomme og utspekulerte drap i Reykjavik, som umiddelbart ikke synes å ha noen forbindelse med hverandre.

Sammenhengen er vanskelig å finne og etterforskningen må gå noen omveier før man omsider klarer å finne den røde tråden som binder sakene sammen.

Og etter hvert som det hele skrider frem, blir Huldar og Freyja trukket lenger inn i saken og inn i morderens verden - en verden full av grusomhet og hat.

Nok en gang har Yrsa Sigurdardóttir skrevet en særdeles spennende og uhyggelig krim. Med et islandsk klima som synes å være eminent til å underbygge en stemning av ondskap og grufullhet, kombinert med en god historie, kunne ikke denne boken ha vært noe særlig bedre.

"Dragsug" er deltaljrik og den er som skapt for langsom lesing. Det synes jeg er bra, for her er det ingen heseblesende actionscener, men en langsom oppbygging mot det skrekkinngytende og de uforståelige handlingene som gjør ende på fleres liv.

I den første boken likte jeg både Huldar og Freyja godt. Det gjør jeg fortsatt. De roter litt rundt i sine respektive liv, akkurat som virkelige mennesker, noe som gjør dem troverdige.

Selve plottet er kanskje ikke så hjerterått som i "DNA", men det er likevel nok av uhyggelige overraskelser. Det er fortsatt iskaldt på Island og kulden krøp på ny inn i meg, i takt med at mordene bredte seg og handlingen tok fart.

"Dragsug" er en grusom, men velskrevet krim. Og innimellom er boken ikke noe annet enn ådeløs.

Yrsa Sigurdardóttir er en fremragende forfatter, og hun er dyktig til å bygge opp et plott, hvor trådene på fornemt vis nøstes sammmen til en overraskende avslutning. Hennes beskrivelser er svært troverdige, og det er scener i denne boken, hvor leseren i skikkelig skrekkfilm-stil får et mindre sjokk, det synes jeg er godt gjort.

Absolutt anbefalelsesverdig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar