søndag 23. april 2017

"DNA" av Yrsa Sigurdardóttir

DNA
Yrsa Sigurdardóttir
Krim
473 sider
Oversatt fra islandsk av Silje Beite Løken (MNO)
Kagge Forlag
2016

Yrsa Sigurdardóttir er en bestselgende islandsk krimforfatter. Hennes bøker er oversatt til flere enn 30 språk og høster stadig strålende kritikker. Thrilleren "Jeg vet hvem du er" ble nominert til Glassnøkkelen 2011, og våren 2015 ble Sigurdardóttir tildelt den høythengende britiske prisen Petrona Award for boken "Dødsskipet".

Datteren vekker henne: "Det er noen i huset. Elísa setter seg opp. Hjertet begynner å hamre i brystet..." Det er iskaldt på Island, men det er ikke bare klimaet som påvirker kuldefaktoren, en bestialsk seriemorder er nemlig på ferde.

Boken begynner i 1987. I prologen møter vi tre søsken, en jente og to eldre brødre, på en benk. De sitter og venter mens det diskuteres hva som skal skje med dem. Som lesere har vi ingen anelse om hva de har opplevd, men stemningen er definitivt ikke hyggelig, og vi kan føle at noe ubehagelig er i gjære. Deretter hopper det hele frem til 2015 hvor selve hovedhandlingen tar sin form.

En kvinne blir brutalt myrdet i sitt hjem i Reykjavik. Den eneste vitne er hennes syv år gamle datter Margrét som gjemte seg under sengen da drapet ble begått.

Politimannen Huldar blir satt til å lede etterforskningen, men han har bare Margréts noe begrensede signalement av morderen å gå etter. Han blir beordret til å samarbeide med psykologen Freyja, som bistår jenta. Det viser seg at Huldar og Freyja tidligere har hatt en one night stand, noe som gjør at samarbeidet dem i mellom ikke akkurat får en "flying start".

I løpet av kort tid blir en annen kvinne like brutalt myrdet. Huldar mistenker at samme gjerningsmann kan stå bak, og at han vil slå til igjen.

Samtidig fortelles det om den unge radioamatøren Karl, som vokste opp med sin enslige mor og en eldre bror. Begge guttene ble adoptert bort som barn, og vet ingenting om sin fortid. Ved en tilfeldighet fanger Karl inn noen skremmende meldinger som knytter ham til begge de drepte kvinnene, selv om han ikke kjente noen av dem.

Nysgjerrigheten får ham til å sette i gang farlige undersøkelser på egenhånd.  Det burde han kanskje ikke ha gjort...

Yrsa Sigurdardóttir er kjent for å skrive bøker som ikke er for sarte sjeler. Således er "DNA" ikke noe unntak.

Dette er den første boken i krimserien om politimannen Huldar og psykologen Freyja.

Den er solid og velskrevet, og fanget meg helt fra første side.

Karakterene er svært troverdige og godt skildret, selv om de ikke nevneverdig skiller seg ut fra andre i lignende romaner.

Både Huldar og Freyja har sine feil og mangler, noe som ikke bare gjør dem mer troverdige, men også lettere å bli kjent med. Det blir også enklere å forstå deres reaksjonsmønster.

Det er svært mange personer å holde styr på i denne boken, men jeg syntes at de alle falt på sin plass underveis.

Forfatteren er flink til å skape en skummel og intens atmosfære, og det er tydelig at hun låner noen grep fra skrekksjangeren.

"DNA" forteller en skremmende historie, der uhyggen bygger seg opp, og hvor det hele tiden blir lagt til flere overraskelser og foruroligende elementer. Det er spenning hele veien!

Jeg slukte i hvert fall romanen i jakt etter en forklaring på hvordan alle disse hendelsene kunne ha en sammenheng - og for å se, om hovedpersonene ville slippe fra det hele med livet i behold.

"DNA" er en sikker vinner, for den som ønsker å tilbringe en uhyggelig helg i godstolen.

Nå ser jeg frem til å lese mer fra Yrsa Sigurdardóttir. Hennes neste bok i serien; "Dragsug", står for tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar