torsdag 20. april 2017

"For evig" av Sarah Jio

For evig
Sarah Jio
Roman
288 sider 
Oversatt av: Mari Johanne Müller  
Cappelen Damm
2017

Sarah Jio har skrevet sju romaner som alle er blitt bestselgere i USA. Bøkene hennes utgis i 27 land. Seks av bøkene hennes er oversatt til norsk: "Frost i mai", "Huset på stranden", "Morgengry", "God natt, June", "Fioler i mars" og "For evig". Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine tre små sønner og en golden retriever.

Kailey Crain har et god liv. Hun har en interessant jobb som jounalist i Seattle Herald og er forlovet med Ryan, en mann som tilsynelatende er perfekt på alle vis. Han er dessuten en del av den velstående Winston familie, uten at det betyr så mye for Kailey.

Men Kaileys første kjærlighet, Cade McAllister, er aldri langt unna hennes tanker. Hun har nemlig alltid betraktet ham som sitt livs kjærlighet, og at de var ment for hverandre. Sjelefrender, hvis du tror på den slags ting. Men en dag, for flere år siden, forsvant han bare ut av livet hennes uten å etterlate seg et farvel eller eneste spor.

Så tenk deg hvor overrasket Kailey blir når hun går for å hjelpe en skjeggete, hjemløs mann, utenfor en fancy fransk restaurant som Ryan har tatt henne med til, og oppdager at det er Cade! Cade er smertelig mager, og de sktne, fillete klærne henger og slenger på kroppen hans. Men det verste av alt, er at han ikke kjenner henne igjen! Noe forferdelig må ha skjedd med ham og etterlatt ham i en tilstand av forvirring. Hun som har sørget over ham så lenge. Har han levd på gaten hele denne tiden?

Cade har ingen, selv ikke hans beste venn vil hjelpe, så det er opp til Kailey å finne ut hva som har skjedd og forsøke å hjelpe ham å komme til hektene igjen, noe hun holder hemmelig for Ryan.

Etter hvert som tiden går, innser Kailey at hun er nødt til å bestemme seg for hva - og hvem - hun vil ha.

Med "For evig" har Sarah Jio skrevet en tiltalende roman som er vanskelig å legge fra seg.

Jeg syntes at boken hadde et ganske så interessant premiss. Av og til ser vi uteliggere i våre daglige liv. Men hva ville du ha gjort dersom du dultet borti en hjemløs mann som viste seg å være en tidligere venn eller kanskje en tidligere kjæreste? Ville du ha hjulpet eller ignorert ham? Det er vanskelig å si. Prinsipielt liker jeg å tro at vi alle ville ha hjulpet denne personen, men realiteten kan være ganske så annerledes når den treffer deg som et slag midt i ansiktet.

Historien som fortelles er interessant og holder deg hele tiden på tå hev. Kailey er usikker på sine egne følelser overfor de to mennene i hennes liv. Cades forsvinning, samt årsaken til hans hjemløshet er et mysterium og noe av det som ivrig fikk meg til å fortsette lesingen.

Handlingsforløpet hopper frem og tilbake mellom nåtid, som i bokens tilfelle er i 2008, og fortid (1996-1998). Dette gir leserne mulighet til å lese om hvordan Cade og Kailey ble kjærester og gir et glimt av deres forhold gjennom de to årene forholdet varte før Cade forsvant. Tilbakeblikkene lar oss dessuten bevitne hvor full av livsglede, og levende Cade var, og selvfølgelig hvor høyt han og Kailey elsket hverandre.

Cades pulserende væremåte i disse scenene var svært så kontrastfulle med tanke på det skinnet av en mann som Kailey møter utenfor restauranten. I disse tilbakeblikkene får vi også rede på Cades store kjærlighet til musikken, og alle hans historier om legendariske musikere før de ble berømte. Han kunne eksempelvis fortelle hvilket vaskeri Nirvanas Kurt Cobain hadde vasket klærne sine i og hvordan bandmedlemmene i Pearl Jam møttes. Som jeg nevnte ovenfor, han var full av liv, og for øvrig litt av en mann i Seattle på den tiden, som president i sitt eget plateselskap (Element Records), som han hadde startet sammen med kameraten, James.

Kaileys forlovede Ryan, var også en god mann, men jeg følte at han i denne boken kjempet en kamp han var nødt til å tape. For hvordan kunne han, eller noen andre, i det hele tatt konkurrere med Cade fra Kaileys fortid?

Men "For evig" er mye mer enn bare en kjærlighetshistorie. Det er en historie som utfordrer følelsene og spør hvor mye du er villig til å ofre for å oppleve ekte kjærlighet.

Hvis jeg har noe å innvende mot denne romanen, er det at hovedpersonen Kailey, ikke helt viste den type karaktervekst som jeg hadde forventet, eller i det minste håpet på. Avslutningen derimot, tror jeg, de fleste med meg vil finne tilfredsstillende, selv om jeg kanskje hadde foretrukket å få noe mer ut av den.

Likevel er "For evig" en svært god bok, og en bok som vil fylle deg med varme følelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar