onsdag 29. november 2017

"Inntrengeren" av Tana French

Inntrengeren
Tana French
Krim
544 sider
Oversatt av Line Gustad Fitzgerald
Cappelen Damm
2017

Tana French har vokst opp i Irland, Italia, USA og Malawi. Siden 1990 har hun bodd i Dublin. Hun er utdannet skuespiller fra Trinity College i Dublin og arbeider med teater og film ved siden av å skrive bøker. Med sin debutroman "Skogen" (2007) plasserte hun seg rett i den internasjonale toppklassen av krimforfattere. Hun har siden den gang vunnet en rekke priser: Edgar, Anthony, Macavity, Barry og ICVA Clarion Awards. "Inntrengeren" er sjette roman i serien om etterforskerne Antoinette og Stephen i Dublin-politiets drapsavdeling.

Utgivelser på norsk: "Skogen" (2007), "Lik" (2009), "Flukt" (2011), "Utrygg havn" (2013), "Flokkdyr" (2016), og "Inntrengeren" (2017).

"Inntrengeren" er en rå og intelligent krimroman fra Tana French.

I det Antoinette Conway og Stephen Moran en januarmorgen er i ferd med å avslutte nattskiftet, havner en drapssak på deres bord. I stedet for at saken går til det innkommende skiftet, insisterer deres overordnede ved Dublin-politiets drapsavdeling at Antoinette og Stephen tar saken.

Det synes å være en opplagt partnerdrapssak, en kjærlighetskrangel som har endt fryktelig galt.

Et bord i en gjennomdesignet stue er dekket for to. En ung kvinne (Aislinn Murray) med stiletthæler og en tettsittende koboltblå kjole, som har falt og slått hodet mot kaminen. Bakhodet er knust, og skaden ser ut til å passe med hjørnet på kaminen. Ingenting tyder på et innbrudd, ingenting tyder på et ran. En forutsigbar variant av en gammel historie, og den type sak som blir gitt til de som befinner seg på bunnen av rangstigen ved drapsavdelingen.

Men Antoinette er overbevist om at noe ikke stemmer, og at hun har sett Aislinn før. Når avdødes kjæreste i avhør forteller at han tror at Aislinn var i fare, sprekker det opplagte bildet. Og alle spor herfra får dem til å så tvil om at kvinnens liv var så glamorøst som det først kunne se ut som.

Kanskje dette er saken Antoinette har ventet på? Saken som vil være avgjørende for hennes videre karriere i politiet.

Som den eneste kvinnen og den eneste ikke-hvite kriminaletterforskeren på drapsavdelingen tvinges hun stadig til å kjempe mot fordommer og trakassering, og mot følelsen av at alle bare venter på at hun skal mislykkes.

Samtidig som Antoinette blir mer sikker på at noen saboterer saken, dukker en mystisk mann opp utenfor huset hennes. Er hun bare paranoid eller er det noen som forfølger henne?

"Inntrengeren" er en velskrevet roman, som i tillegg til å være elementært spennende, leverer gode dialoger og fremragende miljøbeskrivelser.

Tana French er utdannet skuespiller, og kanskje nettopp derfor, er språket hennes så levende med velfungerende dialoger. Selv om spenningen er bygget opp på upåklagelig vis, med innebygde overraskelser underveis og en velbegrunnet avslutning, har boken mange andre kvaliteter.

Plottet er intenst og fengslende, ikke minst fordi alt er viktig for oppklaringen. Forfatteren er eminent til å bygge opp stemninger, og som leser blir man fanget fra første atmosfæriske side, for deretter å bli ført rundt i mindre sjarmerende deler av Dublin og av den menneskelige natur.

Karakterene fremstår ikke som endimensjonale, men rommer flere fasetter. Og på troverdig og strålende vis graver French seg helt inn i sine karakterers psyke.

Denne boken handler ikke bare om å oppklare et mord, men også om Dublin-politiets drapsavdeling og hvordan de som jobber der opererer. Antoinette er den eneste kvinnen i avdelingen og til tross for at hun har jobbet der et par år, blir hun ikke akseptert. Hun trakasseres på det groveste: Rapporter forsvinner til stadighet fra pulten hennes, noen spytter i kaffen hennes, og hun får slengt etter seg ekle bemerkninger som vedrører utseendet hennes eller som er av mer seksuell karakter. Hun føler at kollegene prøver å sabotere for henne. Hun stoler ikke på noen unntatt partneren Stephen Moran, og selv ham stoler hun ikke helt på. Karrieren hun alltid hadde ønsket seg i politiet, har ikke blitt helt slik hun forventet, og hun vurderer et karriereskifte.

"Inntrengeren" er en helstøpt og uvanlig velskrevet krim. Hvis du bare vil lese en krimbok i julen, bør det være denne.

For Tana French er en glimrende forteller som holder leseren fanget til siste side. I mine øyne kan hun lett måle seg med de beste krimforfatterne.

Anbefales på det sterkeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar