fredag 19. oktober 2018

"De dødes byrå" av Gareth P. Jones

De dødes byrå
Gareth P. Jones
Barne-/ungdomsbok, 10–14 år
416 sider
Oversatt av Øystein Rosse, MNO
Mangschou forlag
2018

Gareth P. Jones er en engelsk barnebokforfatter.

"De dødes byrå" er et morsomt, skummelt og bloddryppende mysterium.

England 1884, det førtisjuende året av dronning Victorias regjeringstid.

Sam Toop og faren Charles eier begravelsesbyrået (Constable & Toop) sammen med herr Constable. Sam har en spesiell evne. Han kan se og snakke med gjenferd. Det kan være praktisk, for de døde har visse behov, akkurat som de levende.

Sams onkel og farens bror Jack, er på rømmen etter å ha myrdet en politimann. Selv om de ikke har hatt kontakt på

flere år, har Jack oppsøkt broren med håp om å finne et gjemmested. Mot bedre vitende, gjemmer Charles ham i en kiste. Dette utløser en kjede av hendelser som ikke bare vil sette lojaliteten til familien på prøve, men også avsløre hemmeligheter som har ligget begravd i årevis.

I en sideløpende historie, klarer ikke Lapsewood å holde tritt med alt papirarbeidet han er pålagt av Byrået i de dødes rike. Byrået er alt som står mellom et ordnet liv etter døden og fullstendig kaos, og dokumentene til Lapsewood er et viktig hjul i det store maskineriet. De dødes rike består av gjenferd som ikke har hørt Bankingen og derfor ikke gått gjennom den usynlige døren.

Lapsewood blir degradert og overført til Boligavdelingen. Den nye stillingen leder han ut i den levende verdenen - den fysiske verdenen - hvor han får i oppgave å skaffe til veie opplysninger og dokumentere hvorfor gjenferd har forsvunnet fra husene de hjemsøker. Lapsewood er blitt så vant til det rolige livet i Byrået at han har glemt hvordan det er i den virkelige verdenen. I og med at han ikke har vært så mye som et skritt utenfor Byrået siden den dagen han døde, synes dette å bli en ekstremt vanskelig og farlig oppgave. I London møter han Tanner, et gatesmart og kunnskapsrikt, men egenrådig gjenferd som tilbyr seg å hjelpe Lapsewood.

I byen herjer en demonhund, bygninger infiseres av Svartråte og gjenferd forsvinner på mystisk vis. Hvem er det som er ute etter de døde?

Sam blir bedt om å hjelpe Lapsewood i etterforskningen, men det er enda flere farer å frykte. Kan Sam overleve jakten på gjenferdene?

Med "De dødes byrå" har Gareth P. Jones skrevet en bok for barn og ungdom det nesten er umulig å legge fra seg før siste side er lest.

Boken er både velskrevet og lettlest. Språket har en litt mørk tone, men inneholder også absurditet og svart humor.

Historien er spennende og noen ganger nokså skummel, især når folk og gjenferd begynner å forsvinne. Victoriatidens London er en dyster by, der mye kan skje i trange, mørke smug.

Det er mange karakterer i "De dødes byrå", men boken følger primært to karakterer og handlingsforløp; Sam Toop i den fysiske verden og Lapsewood i de dødes verden.

Etter hvert fletter forfatteren de to handlingsforløpene og karakterene sammen. Kapitlene følger vekselvis hendelsene i de dødes- og den fysiske verden, og viser at det samme slaget mellom det gode og onde utspiller seg i begge. I den fysiske verden preges dette av følelser, hemmeligheter, familielojalitet og kjærlighet, mens i de dødes verden er det kampen mot den snikende ondskapen og trusselen mot retten til å eksistere fredelig som er i førersetet.

Handlingen finner sted i London, 1884. Miljøbeskrivelsene er meget gode. Jeg kunne lett forestille meg gatene og bygningene i London, samtidig med at Sam og de ulike gjenferdene reiste omkring i byen. Alt var så levende fortalt.

I etterordet forteller forfatteren hvordan han fikk ideen til denne boken og hvorledes han har konstruert selve historien. Han håper også på tilgivelse fra dem som føler seg helt øre over antallet karakterer som har sneket seg inn i den. Det vitner om en ydmyk og ikke så rent lite sjarmerende forfatter.

"De dødes byrå" er en ekstraordinær og handlingsmettet bok. Både det gode språket og selve historien vil garantert holde på leserens oppmerksomhet, ikke minst takket være den fremragende og unike tematikken som sentrerer rundt de levende og døde.

Jeg synes dette er en flott bok, og er helt sikker på at mange barn og ungdom i alderen 10-14 år vil sette stor pris på den.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar