lørdag 20. oktober 2018

"Forelskede & andre bortkomne" av Johanna Lindbäck

Forelskede & andre bortkomne
Johanna Lindbäck
Ungdomsroman, 13 år +
294 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Mangschou forlag
2018

Johanna Lindbäck er en av Sveriges mest populære og anerkjente barne- og ungdomsbokforfattere. Hun har blant annet skrevet de kritikerroste romanene "Litt sammen" og "Kanskje sammen" for mellomtrinnet, men hun er særlig kjent for å være en sjeldent dyktig ungdomsbokforfatter. "Forelskede & andre bortkomne" har blitt hyllet av både lesere og anmeldere.

Det er sommerferie. Julia og faren er på vei til hytta som ligger på Dalarö i skjærgården utenfor Stockholm. Moren må jobbe en uke til og er derfor igjen i byen. Julia har også en storebror, men han er i Norge hvor han bor og arbeider.

Denne sommeren er ikke Julias bestevenninne Karin med dem til Dalarö. Hun pleier alltid å være med dem på hytta om sommeren, men har i år valgt å dra til Mallorca på jentetur sammen med sin nye bestevenninne Astrid og deres mødre. Julia vet ikke om de noen gang kan bli venner igjen. Ikke etter Isak.

Julia tenker på kjæresten sin, Isak. Han som Karin likte først, men som ble sammen med Julia.

Nå har de ikke snakket sammen på en god stund, og Julia tror at det blir en ensom og smertefull sommer uten bestevenninnen. Og er hun virkelig forelsket i Isak?

Men ingenting blir som hun tror, Julia møter nemlig Rasmus.

På Dalarö er også Rasmus. Han og moren har leid en hytte på øya for å komme seg et par uker bort fra byen. Hytta de har leid ligger tilfeldigvis rett ved siden av Julias.

Mens Julia og hennes familie tilbringer hver sommer på Dalarö, er det første gang Rasmus og moren er der.

Rasmus blir forelsket i Julia, og hun oppdager snart at Rasmus både er morsom og interessant. De to har lett for å snakke med hverandre og tilbringer mye tid sammen. Bl.a. diskuterer de viktige spørsmål om hvem de vil være og hva de vil bli. Julia har aldri truffet noen som Rasmus før, men hun kan ikke fortelle om ham til noen. Ikke til Karin - og ikke til Isak, som Karin egentlig likte først, men som Julia nettopp har blitt sammen med.

"Forelskede & andre bortkomne" er en bok som gjør meg glad.

Boken er lettlest og det er enkelt å se for seg både omgivelser og karakterer.

Jeg har ikke lest noen bøker av Johanna Lindbäck før, men er mektig imponert over hennes skrivestil og måten hun forteller historien på.

Boken er meget godt skrevet i et flytende og ikke for vanskelig språk. Handlingen griper leserne fra første side, dessuten er både Julia og Rasmus svært autentiske karakterer og man blir godt kjent med dem begge. Lindbäcks styrke ligger så definitivt i å beskrive varme, sjarmerende karakterer som man lett blir glad i.

Handlingen utspiller seg et par sommeruker på Dalarö i skjærgården utenfor Stockholm, og sentrerer rundt følelsene Julia og Rasmus har for hverandre, de konfliktene som oppstår i mellom dem, og det som har å gjøre med at Julia har en kjæreste fra før av.

Tematikk som vennskap, identitet, forhold til foreldre og tenåringsbekymringer gjør i tillegg boken interessant og givende.

Men også det mer dyptgående blir berørt, der krangelen mellom Julia og hennes beste venninne, som for øvrig er vond å lese om, er et eksempel.

"Forelskede & andre bortkomne" er en bok som vekker lengselen etter lange sommerdager og berusende forelskelser.

Boken skårer også høyt på godt humør-skalaen og vil med sikkerhet appellere til mange unge lesere, men eldre lesere vil også nyte den som en ren nostalgireise tilbake til ungdommens uskyldige år.

"Forelskede & andre bortkomne" er en underholdende og sjarmerende bok som er minst like god for den voksne leser som for tenåringer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar