fredag 24. mai 2019

"Kvinner som kjøper blomster" av Vanessa Montfort

Kvinner som kjøper blomster
Vanessa Montfort
Roman
448 sider
Oversatt fra spansk av Signe Prøis, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Vanessa Montfort (født i Barcelona i 1975) er romanforfatter og dramatiker. Hun har skrevet et titalls teaterstykker og bidratt til diverse antologier. "Kvinner som kjøper blomster" er hennes fjerde roman, og den første som utgis på norsk.

En intens og varm roman om blomster, styrke og vennskap.

En bok om å begynne å leve - og slutte å tenke så mye på hvordan.

I en liten, sentrumsnær bydel i Madrid (Barrio de Las Letras), i en slags bohem-kunstner-bydel, bor det fem kvinner som kjøper blomster.

I begynnelsen kjøpte ingen av dem blomstene til seg selv: En kjøpte dem til sin hemmelige elsker, en annen til kontoret, en tredje kjøpte blomster for å male dem, en fjerde kjøpte dem til kundene sine, og den siste kjøpte blomster...til en som er død.

Denne siste er Marina, og dette er hennes fortelling.

Hovedperson og jeg-forteller Marina, er en ung enke som prøver å komme seg videre etter en tung sorgprosess og tilpasse seg et liv uten sin avdøde ektemann, Oscar. De siste tjue årene (det vil si halve livet hennes), har Oscar vært hovedpersonen i livet til Marina. Det var alltid henne med ham.

I et forsøk på en ny start takker hun ja til en midlertidig jobb hos den eksentriske Olivia i blomsterbutikken Englehagen.

Gjennom arbeidet møter hun fire kvinner (Casandra, Gala, Aurora, Victoria) som er helt forskjellige, men likevel har noe til felles. De har alle nådd et veiskille i livet, enten det gjelder arbeid, kjærlighet, familie eller egne behov. Mellom disse kvinnene oppstår det et dypt vennskap som påvirker retningen hver av dem velger videre.

Parallelt, og kun tre måneder etter at Marina blir kjent med Olivia og de andre, følger vi henne på en ferd i en seilbåt alene over Middelhavet (fra Cartagena til Tanger).

Olivia har alltid hatt troen på at Marina var i stand til å gjennomføre denne reisen. I utgangspunktet var Marina en kvinne som bestandig hadde vært livredd for havet, men mot alle odds har hun bestemt seg for å gjennomføre en overfart på åtte dager, for å krysse Gilbraltarstredet. Hun gjør det for å oppfylle et løfte.

Hvordan det hele ender, skal ikke avsløres her, men la meg bare si at "Kvinner som kjøper blomster" er en av de mest velfortalte historiene jeg har lest på lenge.

"Kvinner som kjøper blomster" er en feel-good roman med et budskap. Det er en uimotståelig roman om knuste hjerter, tilgivelse, nye sjanser og ulykkelig kjærlighet. En dypt bevegende og fengende bok fra første til siste side.

Handlingens omdreiningspunkt er en merkverdig blomsterbutikk i Madrid, som ligger idyllisk til, omgitt av en hage.

Karakterene portretteres nennsomt, nyansert og troverdig. De fremstår som autentiske mennesker, og man føler at man kjenner dem. Jeg kunne ikke unngå å leve meg inn i deres følelser og tanker. Jeg gråt med dem i deres sorg og tok med stor fornøyelse del i deres gleder. Samspillet mellom kvinnene er fortalt med skarphet, innsikt og medfølelse.

Egentlig er ingen av disse kvinnene spesielt tilfredse med hvordan livet har artet seg. Samtlige har kommet til et punkt i livet hvor tilværelsen føles tung med motløshet og tomhet, og at deres egne forventninger og ønsker kolliderer med det de opplever i det virkelige liv.

Til tross for store forskjeller mellom kvinnene, utvikler de et sterkt vennskap, og gjenoppdager gleden ved selve livet.

Vanessa Montfort har utvilsomt en god penn, og hennes flotte og beskrivende språk får omtrent sidene til å vende seg selv, noe som gjør romanen til en alle tiders leseopplevelse.

Historien hun forteller er full av dypsindige tanker og refleksjoner som dveler ved livets ulike aspekter. Og i hvert eneste kapittel fant jeg ord som inspirerte meg. "Kvinner som kjøper blomster" er faktisk så innsiktsfull og reflektert at den nærmest kunne vært en dokumentar.

For øvrig har boken et tydelig feministisk preg. Jeg vil tro at den er skrevet med tanke på å bevisstgjøre andre kvinner. Den synes å være en påminnelse om at vi alle fortjener noe mer enn bare å ha rollen som medpassasjer i vårt eget liv, og hvor mye vi kan oppnå ved å ta en sjanse.

"Kvinner som kjøper blomster" er en fremragende bok som fortjener å bli lest av mange. Dette er en roman som er perfekt å ta med seg på hytta eller stranden til sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar