lørdag 4. mai 2019

"Gullburet" av Camilla Läckberg

Gullburet
Camilla Läckberg
Krim/Thriller
372 sider
Oversatt fra svensk av Kari Bolstad
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Camilla Läckberg er en av Sveriges mest leste forfattere. Hennes ti bøker i Fjällbacka-serien er solgt i over 23 millioner eksemplarer i 60 land. Hun er også en suksessrik forretningskvinne og en av grunnleggerne i Invest In Her, et investeringsselskap som arbeider for kvinnelig entreprenørskap og økt likestilling.

"Gullburet" er den første boken i en ny serie.

Det er en gripende roman om en kvinne som blir bedratt og utnyttet, men tar kontroll over sin egen skjebne. En dramatisk beretning om svik, oppreisning og hevn.

Med "Gullburet" har Camilla Läckberg tatt et nytt skritt i forfatterskapet. Denne gangen har hun ikke skrevet en kriminalroman om forfatteren Erika Falck og politimannen Patrik Hedström, og en drapssak eller to som må oppklares.

Dette er nemlig noe ganske annet. Hovedpersonen i "Gullburet" er for øvrig fra Fjällbacka, som de to ovennevnte, men der stopper også alle likhetene. Denne boken kan kategoriseres som psykologisk thriller eller domestic noir, og jeg synes at Läckberg over all forventning lykkes med sjangerbyttet.

Faye har alt man kan ønske seg. En kjekk suksessrik ektemann (Jack), en elsket datter (Julienne) og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm.

Hun har den perfekte familien, og de frekventerer kun i de beste sirkler. De hører til der. I det minste sett fra utsiden.

Men mye er slettes ikke som det ser ut på overflaten. For mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager Faye, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. Hun gjør alt for at ektemannen skal ha det komfortabelt og være tilfreds. Hele tiden. Også de gangene hun må gå på kompromiss med seg selv. En gang var Faye en sterk kvinne med ambisjoner, men for Jacks skyld har hun gitt opp alt.

Dessuten er Jack manipulerende og hans tiltagende psykiske terror går på nervene løs for Faye. Hun har begynt å tvile på seg selv - for Jack har jo rett i alt, det har han alltid hatt.

Da hun oppdager at han er utro, blir hele Fayes verden rasert.

Til å begynne med er hun handlingslammet, men dernest bestemmer hun seg for å ta igjen og går i gang med å planlegge en grusom hevn.

"Gullburet" er en psykologisk thriller om å miste seg selv og finne tilbake igjen.

Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk før jeg begynte på denne boken. Men jeg tror det bunner i at jeg er så glad i bøkene om Erica Falck og Patrik Hedström, og har fulgt dem siden Läckberg kom ut med den første boken ï Fjällbacka-serien. Dessuten tar det litt tid å bli vant med et annet univers og en annen karakter.

Men skepsisen forsvant raskt. Jeg ble nemlig helt overrumplet og kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for Läckberg. For hun har stor innsikt i denne verdenen. Det føles autentisk, og det hele er så godt skrudd sammen, og velskrevet, at det ikke går ubemerket hen.

I "Gullburet" har hovedpersonen Faye helt oppgitt sine egne ambisjoner for å tilfredsstille ektemannens ønsker og behov. Faye satte sin egen utdanning på vent, for i stedet å hjelpe og støtte Jack i hans drømmer. Senere, etterlatt uten noen penger, forteller Läckberg om Fayes kamp for å hevne seg på sin tidligere mann og samtidig ødelegge ham.

Romanen retter et spesielt fokus på psykisk vold, og hvorledes man reagerer (eller kan reagere) når man blir utsatt for den på daglig basis. Hvordan man lærer seg å leve med ting, finne seg i mer enn man burde. Men man kan ikke se at noe er galt, fordi når man innprentes med at man er udugelig, så ender man opp med å tro på det selv.

Handlingen følger Fayes kamp for å komme på fote igjen. Hennes kamp for å finne seg selv, og hvordan hun tenker å hevne seg på mannen som stjal hennes identitet, liv og datter.

Parallelt fortelles en historie som går tilbake i tid. En historie som følger Fayes liv i Fjällbacka før hun dro til Stockholm. Her gjøres det rede for hvorfor hun plutselig forandret sin identitet og ikke ville finne seg i mer.

Livet i Fjällbacka var nemlig uutholdelig, og hun kunne ikke komme seg fort nok vekk fra det klaustrofobiske lille stedet. Det kvalte henne med sine pittoreske smug og nysgjerrige mennesker med blikk som aldri lot henne være i fred.

Til slutt tok hun konsekvensene av det, pakket sine få eiendeler, hevet alle pengene sine i banken og dro av gårde til Stockholm.

I tillegg til Faye, er det også flere sekundære karakterer i boken. De mest fremtredende av disse er Fayes mann Jack og hennes beste venninne Chris.
Jack er ikke en sympatisk mann. Han er manipulerende, egoistisk og tvers igjennom ubehagelig. Chris derimot er festlig, hardt arbeidende og generelt et hyggelig bekjentskap.
Samspillet mellom karakterene blir godt skildret, selv om noen av dialogene kan fremstå en smule konstruerte.

Camilla Läckberg har for øvrig en fantastisk evne til å fortelle en god historie, og ikke minst til å gi karakterene sine liv. Her er Faye ikke noe unntak.

"Gullburet" er en skikkelig pageturner. Imidlertid er det ikke en roman som etterlater seg veldig dype spor.

Selv om jeg ikke er ubetinget begeistret, hadde jeg likevel en overveiende positiv leseopplevelse, og allerede nå gleder jeg meg til å lese den neste boken i serien, når den blir utgitt.

Hvis du er glad i kriminalromaner med blod og innvoller i store mengder, må du holde deg unna "Gullburet" fordi den mer eller mindre er blottet for den slags. Men er du glad i psykologiske thrillere og domestic noir, er dette en bok du ikke bør gå glipp av. At "Gullburet" også har noe på hjertet, utover en velskrevet og spennende historie, trekker så absolutt heller ikke ned.

2 kommentarer:

  1. Endelig en bok vi er skikkelig uenig om :) Jeg likte ikke byttet forfatteren har gjort, og syntes mange sekvenser her ble lite troverdig.

    SvarSlett
  2. Du gjorde ikke det, nei. Som jeg skrev i anmeldelsen var jeg selv ikke ubetinget begeistret for boken, men liker så absolutt at Läckberg har skrevet noe annet enn en ordinær krim. :) For øvrig håper jeg at du har en fin bursdag, Tine. :)

    SvarSlett