onsdag 5. juni 2019

"Blomsterårene" av Erica James

Blomsterårene
Erica James
Roman
526 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion forlag
2019

Erica James (f.1960) kommer fra Surrey i England. Hun har skrevet flere internasjonale bestselgere og har blant annet vunnet Romantic Novel of the Year Award.

"Alt i et øyeblikk", hennes første roman utgitt i Norge, gikk rett inn som nr. 1 på bestselgerlisten da den ble lansert i 2016. Siden har hun solgt over 85000 bøker i Norge.

I dag er hun delvis bosatt i Suffolk i England og delvis ved Comosjøen i Italia.

Med "Blomsterårene" har bestselgende Erica James skrevet en usedvanlig rørende roman full av visdom og varme, om svunnen barndomstid og kjærlighetens kraft.

Da Sophia var barn, ble moren hennes og begge bestemødrene drept i en bilulykke. Hun var ti år den gangen, gammel nok til å være knust av sorg, men ikke gammel nok til å takle traumet ved et så stort tap. Det gikk ukevis før faren hennes, Ralph, kunne forlate huset uten at hun ble hysterisk av redsel for at han ikke skulle komme tilbake.

For å hjelpe henne med å komme seg gjennom sorgen, besluttet faren og de to bestefedrene, Harvey og Oliver, at de alle skulle bo under samme tak, i Ashcombe i Suffolk.

Tjueto år senere bor Sophia fortsatt sammen med de tre viktigste mennene i livet sitt. Imidlertid har hun problemer med å danne relasjoner til andre mennesker.

Sophia jobber som bokantikvar, et yrke som ikke bare gjør at hun kan pleie den kjærligheten hun har til bøker, men som også tillater henne mye egenarbeid. En stor del av dagene går med til å drømme seg bort i bøkene hun leser.

Én dag i begynnelsen av mars, i noen kasser med bøker hun må taksere for en av farens klienter, kommer hun over en notisbok i svart skinn, som ligger godt gjemt i en gammel Bibel. Notisbokens tittel er Løvetannårene.

Til tross for den håpløse håndskriften begynner Sophia å lese, og det tar ikke lang tid før hun kan konkludere med at notisbokens forfatter må ha vært den fødte forteller som visste nøyaktig hvordan han skulle bygge opp historien.

Løvetannårene forteller en hjerteskjærende og sann kjærlighetshistorie fra andre verdenskrig, som tydeligvis er forsøkt skjult for omverdenen. Det viser seg at den lille, rolige landsbyen som Sophia er vokst opp i, skjuler hemmeligheter og en romanse hun selv ikke i sin villeste fantasi kunne drømt om.

Etter hvert klarer Sophia å spore opp noen som kjente den personen som hadde skrevet notisboken, og et gryende vennskap er i ferd med å vokse frem.

Det var med store forventninger jeg begynte å lese "Blomsterårene". Jeg likte Erica James' tidligere romaner svært godt, og visste derfor at hun kunne skrive en vakker historie. Men jeg var også litt spent, fordi jeg flere ganger har opplevd at forfattere jeg har lest med glede, ikke klarer å holde nivået i lengden. Erica James er ikke en av de forfatterne. "Blomsterårene" er nemlig like vakker og minst like god som hennes tre foregående romaner.

Hovedtemaet i denne boken er familieforhold og kjærlighet, og hvorfor vi noen ganger må ta en risiko i livet.

Handlingsforløpet veksler mellom nåtidsfortellingen om Sophia, og historien om et ungt kjærestepar under den andre verdenskrig (1943/44).

Den nåtidige delen av romanen, forteller en nydelig historie om Sophia og hennes familie, som har begynt å innse at de kanskje har holdt henne tilbake gjennom årene, og som derfor vil forsøke å tvinge gjennom noen nødvendige forandringer i livet på Aschombe. De to bestefedrene hennes, Harvey og Oliver, er noen livlige karer, som tydelig bryr seg om hverandre, så vel som om Ralph og Sophia. Dessuten fortoner samspillet dem i mellom seg på svært morsomt vis.

Historien fra krigen handler om Jacob Belinsky. Han er delvis russisk, delvis britisk. Hans russiske familie er bosatt i London der de har startet opp en frisør og barbersalong. Jacob selv ønsket ikke å ta del i familieforretningene. Hans talenter ligger helt andre steder og hans faglige bakgrunn leder ham til Bletchley Park hvor han får jobb som kryptoanalytiker. Han blir satt til å dechiffrere tyske meldinger, noe som selvsagt er et topphemmelig arbeid. Der møter han også Kitty. De blir forelsket i hverandre, men skjebnen vil ha det til at forholdet ikke blir enkelt.

De to hovedhistoriene i boken har visse likheter, slik at man i noen henseender ser at nåtiden speiler fortiden (hvis man ser bort fra fortidens pågående verdenskrig).

Erica James skriver godt, språket hennes understreker historien på fornemt vis, og hun er en utmerket forteller. Særlig passasjene om Jakob og Kitty skildrer hun virkelig fint. For øvrig kryper James helt inn under huden på Sophia, og forteller hennes historie på en meget troverdig måte. I tillegg er de andre karakterene i romanen også godt portrettert.

"Blomsterårene" var en av de romanene jeg ikke klarte å legge fra meg når jeg først hadde startet på den. Jeg likte godt Sophias historie, men kanskje enda mer Jacob og Kittys. Begge historiene hadde mange overraskende vendinger underveis. Og til tross for at det er flere tiår mellom dem, gjennomsyret både kjærlighet, familieforhold og viktigheten av lykke dem begge.

"Blomsterårene" var en fascinerende og gripende bok, og definitivt en av de beste bøkene som Erica James har skrevet. Alt i alt en flott leseopplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar