mandag 20. mai 2019

"Krabben Klara og konkylien" av Hildegunn Bjelland

Krabben Klara og konkylien
Hildegunn Bjelland
Illustrert av Heidi Kahrs Damm
Barnebok
Nynorsk
120 sider
Tegn Forlag
2019

Hildegunn Bjelland er født i 1980. Hun er fra Stord der hun bor sammen med samboer og to barn. Tidligere har hun medvirket i antologiene "Vilje" og "Det var en gang", utgitt av Alea forlag, og antologien "Drøm", utgitt av forlaget Askhild.
Bjelland er blant annet utdannet i markedskommunikasjon ved Handelshøyskolen BI og i Business Administration ved Heriot-Watt University i Edinburgh.
Bjelland skrev novellene "Møte ved den blå steinen" og "Der ute kor kvardagen bevegar seg" i antologien "Våte kyss", utgitt av Tegn Forlag.
"Krabben Klara og konkylien" er hennes debut som barnebokforfatter.

Heidi Kahrs Damm (f. 1960) har utgitt 3 barnebøker med Bliss symbolspråk på sitt eget forlag, med støtte fra foreningen Leser søker bok.
Hun har illustrert boken "Spøkelsesprinsessen" av Sperre & Kjartanson. Hun har også illustrert boken "Ninjana" som blir utgitt i 2019. Kahrs Damm har også andre prosjekter på gang i samarbeid med Tegn Forlag.

"Krabben Klara og konkylien" er en bok med tema plastforurensing i havet.

Krabben Klara og vennen hennes, Seien, lever i et undersjøisk kongerike på bunnen av havet.

De har vært bestevenner siden den gangen da Seien reddet Klara fra det glupske gapet til en hai. Seien bor i Utenforlandet, et sted det ikke var lov for krabbene å gå. Det hadde Kongekrabben befalt. Men Seien og Klara lot seg ikke stoppe av den grunn. Derfor pleier de hver morgen å møtes ved den store steinen bak skolen.

Men én dag er ikke Seien der. Han er forsvunnet.

Om kvelden, etter at Klara har kommet hjem, like etter at mørket har senket seg, hører hun noe utenfor. En mystisk lyd, noen som synger. Tonene får henne til å kjenne seg rar i kroppen. Klara går ut av det lune krabbehuset, og lister seg nedover i sjøgresset. Hun fortsetter bortover mot utgangen som fører inn til Utenforlandet. Så krabber hun ut gjennom utgangen og utover den mørke havbunnen, der steinbitene og haiene svømmer. Hvem er det som synger den magiske sangen?

Men så hører Klara svake rop. Når hun ser hvem som roper, blir hun overrasket. Det er jo vennen hennes, Seien! Han har så vondt i magen. Han både hoster og skjelver, og magen hans er helt stiv og kantete. Han er i ferd med å dø.

Livet i havet er i ferd med å dø. Noe må gjøres.

Klara blir sendt på et vanskelig og farefullt oppdrag, helt til Luftpusterlandet. De som bor der kaster nemlig farlige ting i havet, slik at fisker og krabber blir syke og ikke kan leve der lenger. For om ikke Klara klarer å stoppe menneskene, vil livet i havet ta slutt.

I dag kan man ikke komme utenom miljøproblemene. Det er selvsagt gode grunner til dette, siden vi nå virkelig opplever konsekvensene av global oppvarming, som ikke minst går utover truede dyrearter. Derfor er det viktig at hver og en av oss tar ansvar for miljøet i våre daglige liv. Som forelder har man et særskilt ansvar med å fortelle barna nødvendigheten av dette.

Det er essensielt at man tar en miljøprat med barna. Dette må naturligvis foregå på et nivå som barnet kan forstå. Hvis det er et yngre barn, kan man eventuelt lese en barnebok som har miljøet som fokuspunkt, eksempelvis "Krabben Klara og konkylien".

Krabben Klara er hovedpersonen i denne illustrerte barneboken fra Hildegunn Bjelland. Dette er en bok som kan lære barna hvor viktig det er å passe på havet og dyrelivet - og hvordan vi alle kan bidra til å minimere plastavfall. De store plastutslippene i verdenshavene blir bare større og større, noe som har store konsekvenser for dyrelivet både under og over overflaten.

Det gode ved å involvere barn, er at de tar alle inntrykkene og tenker mye over hva som blir lest. Barn har ennå ikke lagt til seg dårlige vaner som å kaste søppel hvor det ikke hører hjemme, kjøpe vann på flaske eller bruke to sugerør når man bare trenger ett. Man vet også fra ulike studier at barn ofte bringer nye inntrykk og det de lærer med seg hjem til foreldrene, og vil dermed påvirke dem og deres holdninger til miljøet. På den måten kan denne boken potensielt utgjøre en forskjell.

"Krabben Klara og konkylien" er en spennende og lettlest bok for barn om hvorfor det er nødvendig å begrense sitt forbruk av plast, og i hvert fall ikke å kaste det i naturen. Boken gir lyst til aktivt å være med og gjøre noe med disse problemene.

Illustratør Heidi Kahrs Damm bruker i stor grad farger for å understreke stemningen i de enkelte tegningene. Karakterene er godt tegnet, og man kan virkelig se sinnsstemningene gjennom deres talende øyne.

Jeg synes at dette er en riktig god barnebok. Man lærer masse, samtidig med at man leser en artig og handlingsmettet historie.

Boken er dessuten velegnet til høytlesning, eller som de litt større barna kan lese selv. For øvrig er språket enkelt og barnevennlig. Det flyter godt.

"Krabben Klara og konkylien" er en vidunderlig perle av en bok som man får lyst til å lese høyt og dele med alle barn man kommer i nærheten av!


1 kommentar:

  1. Denne fikk jeg lyst å lese sammen med gjengen min i barnehagen :)

    SvarSlett