mandag 25. november 2013

"Mesterdetektiv Tim & Co. 3 - Pil og bue-mysteriet" av Hagerup & Hagerup

Mesterdetektiv Tim & Co. 3
Pil og bue-mysteriet
Hagerup & Hagerup
Illustrasjoner: Ella K. Okstad
Sider 112
Sjanger: Barnebok
Aschehoug
2013

Klaus Hagerup, født 5.3. 1946, er forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller. Han debuterte som forfatter med diktsamlingen "Slik tenker jeg på dere" i 1969. I mange år skrev han skuespill og hørespill, men i 1988 kom biografien om moren Inger Hagerup, "Alt er så nær meg". Den brakte også barndommen hans tilbake, og han begynte på sin første roman om barn. "Landet der tiden var borte" kom ut i 1989. Siden er det blitt en lang rekke bøker. Ikke minst er han kjent for bøkene om Markus Simonsen. Han har dessuten skrevet fire voksenromaner, og han har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som også er populære i utlandet.

Hilde Hagerup er født i 1976. Etter barndom og ungdom i Fredrikstad dro hun til Storbritannia, der hun bl.a. har studert den 3. verdens historie ved Universitetet i London. Hilde Hagerups bøker har fått stor oppmerksomhet og anerkjennelse og er utgitt i Danmark, Sverige, Island, Litauen, Tyskland,
Frankrike, Thailand, Finland, Nederland og Kroatia. For "Bølgebiter" (1998) ble hun tildelt Kulturdepartementets

debutantpris. "Høyest elsket" utkom i 2000, og for "Løvetannsang" (2002) mottok hun Kritikerprisen, Sonja Hagemanns barnebokpris og Skolebibliotekarenes pris. For "Bittet" (2007) ble hun tildelt Kirke- og kulturdepartementets litteraturpris. I 2011 kom den første boken i serien "Spøkelsene på Frostøy", som viser en helt ny side ved Hilde Hagerups forfatterskap. "Bak Dødsfjellet" har fått sin fortsettelse i "Spøkelsene på Frostøy. Ulvene kommer" (2012).

Mesterdetektiv Tim & Co er en serie bøker skrevet av far og datter, Klaus og Hilde Hagerup. Ella K. Okstad har illustrert alle bøkene. "Pil og bue-mysteriet" er den tredje boken i serien.

Det er høstferie. Familien Bark sitter på toget. De er på vei til hytta på Soltoppen. På setet overfor dem sitter det en mann med en pil og bue i fanget. Mannen har bart, og han sover. Mannen heter Larsen og skal være med i bueskyttermesterskapet. I siste utgave av bladet "Din Pil, Din Bue" står det at Larsen er favoritt.
Da toget omsider ruller inn på jernbanestasjonen, våkner mannen. De kommer seg ut på perrongen.
"Jeg er bare en vanlig gutt på åtte år", sier Tim og smiler. Det han sier er ikke sant i det hele tatt. Den to år eldre storesøsteren Jenny, som forøvrig er bokens forteller, mener at Tim er genial. Det kan man se på øynene hans. De er store, grønne og runde, og han lukker dem nesten aldri. Enda han bare er åtte år, ser han alt som foregår rundt seg. Ørene hans står rett ut og får med seg alle lyder. Nesen hans er også utrolig glup.
Den ti år gamle Jenny derimot, mener at hun selv er en helt vanlig jente. Men etter at Tim og Jenny startet et detektivbyrå har de opplevd noen ganske uvanlige mysterier. 
Jenny synes det kan være litt slitsomt å være & Co innimellom, for det er ikke alltid hun får så mye annerkjennelse. Utover det er hun og Tim gode venner.
Hun er full av beundring for sin supersmarte lillebror. Jenny er ikke like genialt glup som lillebroren, men hun er modig.
Det skal avholdes et pil og bue-mesterskap ved hotellet, og Jenny skal være med. Det skal også den bortskjemte nevøen til Fru Cornelia og Kurt. Han heter Reinert og er juniormester. Vinneren skal få en flott pokal. Fru Cornelia sier at den er kjempedyr. Hotellets eiere Else og Roar, arrangerer det for første gang i år, på plassen nedenfor hotellet. Roar er veldig interessert i bueskyting. Han håper nok at pil og bue-mesterskapet blir en tradisjon.
Høsten er lilla og blå og brun og rød og full av bær og dyr og sopp og eventyr. Selv om det ikke er snø i bakkene, får Jenny den samme følelsen hun har hver gang hun kommer dit: hun gleder seg.
Hytta til familien Bark var den minste av alle hyttene på Soltoppen. Tim og Jennys mor hadde døpt den Solglimt fordi den lå gjemt inne blant trærne. De får bare se solen i korte glimt der. Av og til. Midt på dagen. Selv om hytta er bygd i 1953, ser den ut som om den er hundre år gammel.
Neste morgen går Tim og Jenny til hotellet, men når de kommer dit, er det ingen i resepsjonen. Bortsett fra Lunde Per, Soltoppens altmuligmann og sjåfør. Han sitter i en lenestol. Han har et teppe over seg. Hodet hans ligger lent bakover mot stolen. Munnen er åpen. Det kommer noen merkelige lyder ut av den. Det er snorkelyder. Lunde Per sover.
Tim er en spesialist i å observere. Og Jenny er ikke så verst, hun heller. Selv om Tim ikke er helt enig i det.
Plutselig høres et hyl nede i korridoren. En dør blir revet opp og Reinert kommer styrtende mot dem. Jenny observerer at han hadde på seg en rød morgenkåpe. Det gule, fete håret hans står rett til værs. Stemmen hans høres ut som en brannalarm. "Pokalen er borte!"
"Jeg vet at det er bueskyttermesterskap i morgen og at du helst vil ha helt fri", sier Jenny lavt til Tim. Men Mesterdetektiv Tim & co får visst en jobb å gjøre likevel.
Hvem er skurken? Hvor kan pokalen være? Og hvorfor sovnet Lunde Per mens han holdt vakt? En ny sak for mesterdetektiv Tim og Co. er dermed i gang.

"Pil og bue-mysteriet" er en spennende og morsom barnebok.
Formatet og forsiden er tiltalende, og de 23 kapitlene er korte og oversiktlige. Bokstavene er store, så teksten blir lett å lese. Det er mange fine illustrasjoner innimellom. De er uten farger, men evner likevel å være ganske uttrykksfulle. Boken er passe lang og spenningen holdes oppe hele veien. Det er mange morsomme episoder. Spenningen knytter seg først og fremst til hvor det har blitt av pokalen. Kommer Mesterdetektiv Tim & co til å finne den? Litt skummelt blir det også. Balansen mellom humor og alvor er god.
De to hovedpersonene er svært så sjarmerende. Med sitt pågangsmot er det artig å følge dem igjennom historien.
Handlingen drives godt fremover, og lysten til å lese videre øker underveis.
Boken er også lettlest.
Den vil nok passe best for barn i alderen 6 til 9 år.

Jeg likte denne boken godt, og jeg synes at den er en fin fortsettelse i Mesterdetektiv Tim & Co serien.
Dette er en flott barnebok med både drama, spenning og humor.
Det er grunn til å glede seg til neste bok i serien.
Anbefales!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar