onsdag 31. juli 2019

"Mindre" av Andrew Sean Greer

Mindre
Andrew Sean Greer
Roman
342 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Panta Forlag
2019

Andrew Sean Greer har skrevet fem skjønnlitterære bøker, deriblant bestselgeren "The Confessions of Max Tivoli" som ble kåret til årets beste bok av San Francisco Chronicle og Chicago Tribune. Han har fått prisene Northern California Book Award og New York Public Library Young Lions Fiction Award, O. Henry Prize for kortprosa og stipender fra National Endowment for the Arts og New York Public Library.

Greer bor i San Francisco og Toscana.

Hvem sier at man ikke kan løpe fra problemene sine?

Den homofile forfatteren Arthur Mindre nærmer seg femti. Han føler seg mislykket. Den siste boken han skrev ble nemlig avvist av forleggeren.

Mindre er en "mindre betydningsfull forfatter som er mest berømt for en ungdommelig forbindelse til forfatterne og kunstnere fra Russian River-skolen, en forfatter som er for gammel til å være et friskt pust og for ung til å bli gjenoppdaget, en som aldri sitter ved siden av noen på et fly som har hørt om bøkene hans."

Dessuten skal ekskjæresten Freddy, som han har hatt et niårig forhold til, gifte seg med en annen.

Med usikre fremtidsutsikter, bestemmer Arthur Mindre seg for å takke ja til absolutt alle halvgode litterære arrangementer han har fått invitasjon til. I utgangspunktet er dette arrangementer en frilans forfatter, eller andre middelmådige forfattere, må delta på for å overleve økonomisk. Mange ønsker nok helt sikkert å kaste alle invitasjonene de får i søpla, men i magre tider kommer disse virkelig til sin rett. Og når man samtidig leter etter en måte å unngå å dra i bryllupet til ekskjæresten på, som Arthur Mindre gjør, er det kanskje ikke så dumt likevel med en tur rundt om i verden på andres bekostning.

Hva kan gå galt?

Arthur Mindre kommer nesten til å forelske seg i Paris, han kommer nesten til å dø i Berlin, han greier så vidt å flykte fra en sandstorm i Sahara til et marokkansk høyfjellshotell, han greier på ulykkelig vis å booke seg selv inn som (eneste) forfatter på et kristent kursted sør i India, og på en øde øy i Det arabiske hav støter han tilfeldigvis på den siste personen i verden han ønsker å treffe. Og midt i det hele nærmer han seg 50-årsdagen sin.

De ulike stedene han besøker, gir han morsomme opplevelser, og tilfeldig seksuell kontakt med andre homofile menn. Men først og fremst er dette en reise i selvutvikling.

"Mindre" er en velskrevet roman, full av kjærlighet og medfølelse. Den forteller en god, til tider ganske morsom, og underholdende historie som tar leseren med på en reise fra California til New York og videre derfra til Mexico, Frankrike, Tyskland, Italia, Marokko, India og Japan.

Arthur Mindre er en vittig og sympatisk hovedperson, som ikke lar seg knekke selv om han møter litt  motgang. Som lesere vet vi at han til slutt vil finne sin vei i en litterær verden fylt med store egoer. Likevel belyser Mindres historie den usikkerheten som sikkert svært mange forfattere står overfor når de håper på positiv respons fra sine forleggere, mens de etter beste evne forsøker å navigere i en ubarmhjertig verden.

I boken tar Andrew Sean Greer opp tematikk de fleste av oss kan kjenne seg igjen i. Han skriver bl.a. om romantikk, kjærlighet, og tap. Om konsekvensene av noe som har skjedd i fortiden, og om å ville sette et merke etter seg i verden.

Det var faktisk flere fine og overraskende momenter i denne romanen. For eksempel den litt langsomme måten selve hovedpersonen ble avdekket på, og hvorledes historien om han var skrevet.

Greer har med Arthur Mindre så definitivt skapt en unik karakter man ønsker å gi en klem, som man vil le med (ikke av), og ønsker å heie på. Man har empati med Mindres situasjon, men samtidig vet man at han på et eller annet vis vil stå oppreist i stormen.

"Mindre" har både komiske, filosofiske, psykologiske og romantiske elementer. Og den er en fantastisk skildring av en reise rundt om i verden med Arthur Mindre.

Selv om boken kanskje ikke befinner seg i en litterær sjanger jeg er mest bevandret i, holdt den likevel et fast grep om meg. Jeg klarte rett og slett ikke å legge den fra meg!

"Mindre" er, til tross for en litt særegen historie, en roman som maner til store tanker. For det er ikke alltid slik at gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet.

Historien er fortalt med varme og humor, og den glir rett inn i hjertet til leseren. Det er en svært hyggelig roman, som kun kan anbefales.

1 kommentar:

  1. Ga opp boken etter nesten 200 sider. Fant den hverken morsom, fengende eller interessant.
    Prøvde i det lengste, men nei, neste side ga meg stadig ikke noen grunn til å fortsette.

    SvarSlett