fredag 10. november 2023

"Det ville Norge" av Ole Mathismoen

Det ville Norge
Ole Mathismoen 
Illustrasjoner: Esther Van Hulsen
Barnebok/Fakta for barn, 8-14 år
128 sider
Fontini Forlag
2023

Ole Mathismoen (f. 1961) har arbeidet som journalist i Aftenposten siden 1984, med natur, miljø og klima som spesialområde siden 1987. Han er utdannet tømmerhugger og journalist, og har utgitt en rekke bøker om natur for både barn og voksne. Tegneseriebøkene "Grønne greier og Ville greier" har gitt mye glede og kunnskap om natur og miljø til mange barn. Han har vunnet Kulturdepartementets fagbokpris for boka "Tett på insekter og småkryp", utgitt på Fontini forlag. Han har også vært nominert til Brageprisen to ganger, og fikk Bergesenprisen i 2016. Han er fra Asker og bor i Oslo.

"Det ville Norge" er en imponerende praktbok som tar leseren med ut i den norske naturen! Det er en informativ naturbok med flotte illustrasjoner som man nesten får lyst til å ramme inn. Boken kan brukes til å stimulere barns nysgjerrighet for dyr og natur.

Naturen i Norge er helt spesiell. Ingen andre har et dyre- og planteliv som oss i Norden.

Det lever få arter her, sammenlignet med regnskoger, tropiske korallrev og afrikanske savanner. Men mange av dyrene og plantene er blant verdens tøffeste, raskeste, smarteste og mest utholdende. De tåler kulde, varme, regn og snø. De klarer seg med lite mat og er gode til å gjemme seg.

I "Det ville Norge" blir du med på en reise fra de høyeste fjelltoppene og de våte myrene til ned under gatene i byene og til det dypeste havet. Du blir bedre kjent med både sjeldne og vanlige dyr, planter og sopper.

Som leser kommer du tett på den mangfoldige naturen og ulike dyre- og plantearter gjennom tolv overordnede emner: Løvskog, Dam, Myr, Naturskog, Blomstereng, Under bakken, Ferskvann, Høyfjell, Fjære, Hav, Arktis og By.

I løvskogen kan du f. eks. finne Kattugle, Sommereik, Slettsnok, Tysbast og Villsvin, mens havbunnen skjuler Spekkhogger, Skrei, Kjempeblekksprut og Steinkorall. 

Få land har så mye urørt natur, så rent vann og så frisk luft som oss. Men også vår natur må passes på. Den tåler ikke alt. Miljøgifter kommer med regn og vind fra andre land. Plastsøppel flyter i land helt nord på Svalbard, og vi tar stadig biter av naturen når vi bygger nye veier eller vindturbiner. Klimaendringene skjer raskere hos oss enn i andre deler av verden. Nesten 3000 arter er blitt så sjeldne at de kan forsvinne helt fra Norge.

Boken viser i tillegg hvor geniale dyr er, og er definitivt med på å danne grobunn for en forståelse av den verdenen som eksisterer utenfor nesetippen vår.

Vi blir blant annet presentert for dyras tilholdsteder på bakken, under jorden, i trærne, på og i vannet samt flere andre fantasifulle steder. Dyr bygger hjemmene sine av for eksempel grener, løv, sand, skjell eller menneskeskapte gjenstander. Noen fugler, som rødstrupen, bygger reir av løv og mose i fordypninger i bakken, mens svaler bygger reir under tak og broer av gjørme, møkk og spytt, forsterket med gress og hår.

Edderkopper vever nett like forskjellige som husene våre. Det finnes mange forskjellige snegler, noen av dem har alltid huset sitt med seg. I tillegg er det mange pattedyr hvis huler også er under jorden, men det er også dyr som bor hos oss i husene våre, og det er ikke bare pattedyr! Og tar du en titt på ditt eget hus, ser du kanskje at det er inspirert av de mange geniale konstruksjonene fra dyrenes verden.

Etter at du har lest denne boken, vil en tur i skogen, på fjellet, til stranden eller til byen aldri bli den samme!

Via Mathismoens tekst og Esther van Hulsens illustrasjoner undersøkes naturen på høye fjelltopper, i våte myrer, i dypt hav og ned under gatene i byene. Hver side i boken er fullpakket med fargerike detaljer og informasjon. Det er en faktabok som garantert vil styrke interessen for naturen på en lærerik og morsom måte.

"Det ville Norge" har et effektfullt stort format. Hvert innlegg er innbydende satt opp, og illustrasjonene er elegante i vakre, naturlige farger. Esther Van Hulsen er en vanvittig dyktig illustratør som fyller sidene, og det blir aldri for mye.

Boken utgis i en tid hvor vi debatterer biologisk mangfold og vill natur mer enn noen gang før. For at vi skal endre oss og ta bedre vare på den ville naturen i Norge, må vi elske den. Det er lettere å elske noe man kan spennende ting om. Dette er noe av bokens intensjon. 

"Det ville Norge" er inspirerende og lærerik lesning i øyehøyde, og en hemmelighet eller to om Norges natur som du ikke visste fra før av, vil garantert bli avslørt.

En herlig naturbok for aktive og kreative barn som vil oppleve og lære om naturen året rundt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar