fredag 6. september 2019

"Camino Island" av John Grisham

Camino Island
John Grisham
Thriller
349 sider
Oversatt av Truls Holst Kopperud
Cappelen Damm
2019

John Grisham (f. 1955) regnes som en av verdens største spenningsforfattere, med mer enn 300 millioner solgte bøker. Med klassikere som "Firmaets mann", "Juryen", "Regnmakeren" og "Klienten" har han hatt enorm suksess også i Norge.

"Camino Island" er en morsom og spennende, men en litt utypisk thriller fra en av verdens mestselgende forfattere.

Fem av F. Scott Fitzgeralds uvurderlige originalmanuskripter, deriblant "Den store Gatsby", blir stjålet fra Firestone-biblioteket ved Princeton University. Tyvene tror de har begått det perfekte kupp, men som regel er det alltid noen som gjør en feil og etterlater seg spor, og de fleste av dem blir derfor raskt tatt. Men manuskriptene derimot er sporløst forsvunnet.

FBIs Rare Asset Recovery Unit gjør sitt beste med å finne de bortkomne manuskriptene som for øvrig er forsikret til den nette sum av 25 millioner dollar - et beløp det prestisjetunge forsikringsselskapet må betale hvis de ikke kommer til rette.

I et tett samarbeid med FBI starter forsikringsagenten Elaine Shelby en etterforskning. Hennes metoder grenser til det ulovlige, men er langt mer effektive enn de som er etter læreboka.

Hun rekrutterer den unge kvinnelige forfatteren Mercer Mann for å spionere på Bruce Cable, eieren av den populære bokhandelen Bay Books som ligger på Camino Island i Florida, og som mistenkes for å handle med stjålne bøker og sjeldne manuskripter. Det antas at Fitzgerald-originalene er i hans besittelse.

Mercer Mann lider av skrivesperre og tviler på sitt eget talent, selv om debutromanen hennes ble hyllet av kritikerne. Dessuten er hun helt blakk, så hun takker ja til oppdraget om å infiltrere den beryktede bokhandelen. Mercer har ytterligere en lang forhistorie på Camino Island. Hun tilbrakte somrene der som barn, og bodde sammen med bestemoren i en strandhytte.

Bruce Cable brenner for bøker og skrivekunst, og blir til stadighet sett lesende, ikledd en dress i kreppet lin, som han forresten eier et titalls av. Til tross for sine omhyggelige anstrengelser for å fremstå som en belest playboy, er Bruce innerst inne en ambisiøs forretningsmann. Han driver sin bokhandel godt og arrangerer boksigneringer der med ulike forfattere, flere av dem verdenskjente, og sørger for at bøkene deres blir solgt. I tillegg arrangerer han litterære samtaler og påkostede middager. Ifølge ryktene er kjelleren i bokhandelen hans et skattekammer av sjeldne manuskripter og verdifulle bøker. Men hvordan har han fått tak i de litterære skattene?

Øya Camino Island har et etablert litterært miljø med et par aktive forfattere, en årlig bokfestival og gode biblioteker. Pensjonistene liker fremdeles å lese og bruker penger på bøker. Det er rundt førti tusen fastboende på øya, som hvert år får besøk av en million turister, så det er massevis av folk innom bokhandelen til Bruce.

På utsøkt vis klarer Mercer å infiltrere bokhandelen, men jobben går ikke helt som planlagt. Hun blir nemlig god venn med Bruce Cable. De to blir faktisk nære venner. Dermed befinner hun seg i et dilemma. Hvis hun virkelig finner ut at han selger tyvegods, kan hun da medvirke til at et så godt menneske og nær venn ender opp i fengsel?

"Camino Island" er en lettlest roman med et høyt tempo. Uvanlig nok, beveger ikke Grisham seg denne gangen i et miljø med advokater og domstoler. I stedet er det forfatternes verden som utgjør romanens bakteppe.

Boken er velskrevet, men byr også på et overbevisende plott og flere overraskelser.

Dette er ikke litteratur som har filosofisk dybde eller vil sette sitt avtrykk i historien. Likevel mener jeg at "Camino Island" er blant de bedre bøkene fra Grisham, i det minste når det gjelder underholdningen og de gode miljøbeskrivelsene. I mine øyne er det nemlig ekstra morsomt å lese om forfattere og bøker, og koblingen til F. Scott Fitzgeralds manuskripter gir fortellingen et ekstra piff.

Karakterbeskrivelsene er kanskje ikke særlig dyptgående, verken når det kommer til hovedpersonen Mercer Mann eller Bruce Cable som for øvrig har en av de større rollene i boken, eller de mer sekundære karakterene. Når det er sagt, er det nok av interessante personligheter til å drive historien frem. Dessuten er John Grisham  svært god til å holde igjen informasjon vedrørende det som befinner seg under overflaten, og hvorfor de ulike karakterene handler som de gjør og hvilke krefter som driver dem blir tydelige først mot slutten av romanen. Dermed legger han til rette for underholdning og spenning hele veien.

Grisham har alltid vært på sitt beste når karakterene hans er i rettssalen, men denne romanen beviser at han kan skrive omtrent hva som helst.

Hvis du er ute etter en pust i bakken, der du bare skal lene deg tilbake og la deg underholde, og glemme alt stresset rundt deg, kan jeg varmt anbefale "Camino Island".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar