torsdag 26. september 2019

"Alle våre hemmeligheter" av Hannah Beckerman

Alle våre hemmeligheter
Hannah Beckerman
Roman
415 sider
Oversatt av Hege Frydenlund, MNO
Bastion Forlag
2019

Hannah Beckerman har i mange år arbeidet som produsent for britisk TV i kanalene BBC, Channel 5 og Discovery. Hun er nå forfatter på heltid i tillegg til å være journalist, kulturanmelder og radiopersonlighet. Hannah bor i London med sin mann og datter.

Alle familier bærer på hemmeligheter. Ikke minst gjelder det familien til Audrey Siskin.

Audreys to voksne døtre, Lily og Jess, har ikke snakket med hverandre på flere tiår, og de to barnebarna har som følge av dette aldri fått lov til å møte hverandre.

Lily Goldsmith, den eldste av døtrene, har oppnådd det de fleste kvinner streber etter. Hun har en høytflyvende karriere innen markedsføring, en kjekk ektemann med en god jobb, et flott hus og en tenåringsdatter. Jess derimot er enslig forsørger for sin tenåringsdatter. Hun har trang økonomi, og et hjem som trenger en omfattende renovering.

En vesentlig kilde til uvennskapet mellom de to søstrene, daterer seg til en torsdag morgen før skoletid i 1988. Noe skjedde, men siden da har ikke Jess villet røpe hva som hendte, men konsekvensen av hendelsen er at hun nekter å ha noe med søsteren å gjøre.

Audrey har fått uhelbredelig brystkreft, og vet at hun ikke har lenge igjen å leve. Med behandling vil hun kanskje forlenge tiden legene har forespeilet at hun har igjen. Kanskje hun ville ha levd i tjueto måneder, eller i tjuefire, i motsetning til de atten hun hadde fått nå. Men Audrey har sine grunner for å si nei til cellegiftbehandling, og uansett hvor mye noen prøver å overtale henne - enten det er Lily, Jess, barnebarna eller legen - kommer hun ikke til å ombestemme seg. Likevel er hun fast bestemt på å leve det som er igjen av livet til det fulle.

I mange år har Audrey klynget seg til håpet om at hendelsene fra døtrenes barndom til slutt vil føre Lily og Jess sammen igjen. Nå har hun bestemt seg for å gjøre et siste forsøk på å reparere sin ødelagte familie, men til og med hun er kanskje ikke forberedt på å bli kjent med den hemmeligheten Jess har holdt skjult det meste av livet.

Kan gamle sår leges og hva skal egentlig til for å kunne gi og å få tilgivelse?

"Alle våre hemmeligheter" er en usedvanlig vakker bok.

Historien er både gripende, følsom og tankevekkende, og beveger seg mellom fortid og nåtid, fra 1980-tallet til dagens London.

Språket er godt og veldig beskrivende, noe som gjør boken til en glede å lese, især for meg, som leser mye krim, der språket som regel hverken er poetisk eller spesielt vakkert.

Selv om jeg ikke har lest romanen på originalspråket engelsk, mener jeg at det er en fortreffelig oversettelse; den klinger godt på norsk.

Hannah Beckerman beskriver menneskesinnet og de tingene, store og små, som vi alle strever med i et gjenkjennelig språk og tar opp temaer som er aktuelle og frem for alt menneskelige.

Hun utforsker komplekse og dysfunksjonelle familierelasjoner. Beckerman undersøker videre båndet mellom mødre og døtre, men også det som er mellom søstre. Hun ser på hvordan fortidens hendelser fortsatt påvirker og vever seg sammen med nåtiden, og hvilke konsekvenser og negative innvirkninger de har gitt karakterenes nåtidige liv. Særlig er Jess så opptatt av at datteren Mia ikke må gjøre de samme feilene som hun gjorde, at hun knapt vet hvem datteren er og hvilke ambisjoner hun har.

Romanen forteller historien om en familie, og hvordan langvarige oppfatninger kan gjennomsyre både forhold og følelser. Forfatteren har strukturert sin roman på upåklagelig vis, og gir oss et meget godt innblikk i livene til de ulike karakterene. Vi blir kjent med både Lily og Jess, samt deres to døtre, og moren Audrey. Vi blir også tatt med tilbake til hendelsene i juni 1988, tiden da denne en gang så kjærlige, tett sammensveisede familien ble revet i stykker, og som siden ikke har blitt gjenopprettet igjen.

Fortellerperspektivet veksler kapittelvis mellom Audrey, Lily og Jess. Til å begynne med tenkte jeg at kanskje Lily visste hvorfor Jess var så sint på henne, men at hun ikke ville fortelle det til moren Audrey. Etter hvert ble det tydelig at Lily ikke hadde noen som helst anelse om hvorfor søsteren ikke ville ha noe med henne å gjøre.

De to søstrene, Lily og Jess, kunne for øvrig ikke vært mer forskjellige. Lily er vellykket, velstående og dreven. Jess derimot er en enslig mor med anstrengt økonomi, og ikke spesielt tilfreds med hvordan livet har utartet seg for henne.

Historien er engasjerende, og får deg hele tiden til å gjette hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre morgenen i 1988. Jeg hadde forestilt meg nær sagt alle slags ting, men kunne umulig forutsi det som omsider ble avslørt.

Jeg hadde store problemer med å legge fra meg boken fordi jeg syntes det var så mye gjenkjennelig i den. Og for å være ærlig, det var uunngåelig å ikke få tårer i øyekroken underveis. Enn videre var selve avslutningen av det sjokkerende slaget.

"Alle våre hemmeligheter" er et godt stykke fiksjon som utforsker hemmeligheter og familiedynamikk. Romanen kan ikke anbefales varmt nok. Da jeg var ferdig med å lese den, satt jeg stum og stille fylt med innsikt og visdom fra en stor forfatter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar