tirsdag 17. september 2019

"Myrgraven" av Val McDermid

Myrgraven
Val McDermid
Thriller
416 sider
Oversatt av Henning Kolstad
Cappelen Damm
2019

Val McDermid vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. I seksten år arbeidet hun som journalist. I dag er hun forfatter på heltid og bosatt i både Cheshire og Edinburgh. Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og har solgt over 16 millioner eksemplarer. I tillegg til å storme bestselgerlistene i årevis har bøkene hennes vunnet en rekke priser.

Val McDermid har skapt mange av krimsjangerens uforglemmelige skikkelser: journalist Lindsay Gordon, kriminalsjef Karen Pirie og profileringsekspert og psykolog Tony Hill. Bøkene hennes er delt inn i fire serier: Lindsay Gordon, Kate Brannigan, Karen Pirie og serien om Tony Hill og Carol Jordan. Sistnevnte begynte med "Sirenenes sang" som vant Gold Dagger for beste krimbok i 1995.

Tre kan holde på en hemmelighet - om to av dem er døde.

Alice Somerville og mannen hennes har reist til det skotske høylandet for å grave fram to verdifulle motorsykler, som bestefaren hennes stjal og gjemte mot slutten av annen verdenskrig. Men da de skal grave opp den andre sykkelen, finner de en mannsarm. En hel kropp blir til slutt gravd frem i myren. Først tror de at mannen har ligget der siden krigen, før de finner et par Nike joggesko. Mannen viser seg å ha tilknytning til en annen historisk drapssak, og sannheten som avdekkes er mer uhyggelig enn Karen Pirie kunne forestille seg.

"Myrgraven" er en spennende og velskrevet roman, noe som ofte er tilfellet når Val McDermid utfolder seg.

Underveis blir vi introdusert for det skotske politiets verden, hovedperson Karen Pirie, og hennes medarbeidere. Selv om det er en forholdsvis omfangsrik bok, er McDermid svært kapabel til å opprettholde spenningen og holde leseren involvert i hendelsene.

Karen Pirie er kriminalsjef ved Avsnittet for historiske saker i Edinburgh, i Skottland. Hun er en tøff dame som har opplevd tragedie etter ganske nylig å ha mistet mannen hun elsket. I et forsøk på å legge fortiden bak seg, begraver hun seg i arbeidet sitt, men er konstant på vakt mot sin nye sjef, Ann Markie, som ikke har annet enn forakt for Karen, og bruker nesten enhver anledning til å stikke kjepper i hjulene for henne. Ann Markie og Karen er av samme kjønn og like lynskarpe i hodet, men det er også det eneste de har til felles. For der Ann Markie ikke nøler med å bruke skitne metoder i sine forsøk på å diskreditere Karen, har Karen moral og skrupler.

Karakterene er godt skildret, og fremstår som troverdige med sine respektive særegenheter og sitt personlige rot. Men det skygger aldri for selve handlingen.

"Myrgraven" er den femte (og frittstående) thrilleren om Karen Pirie. Selv om jeg ikke har lest de foregående bøkene i serien, syntes jeg det var lett å følge historien. Og det tok ikke lang tid før jeg innså at Karen er en svært så likandes karakter.

Historien hopper frem og tilbake i tid, og den fortelles fra flere synsvinkler, uten at dette gjør det vanskelig å forstå handlingens gang. McDermid er en så dreven og brilliant forfatter at hun gjør overgangene mellom fortid og nåtid sømløse.

Handlingen finner sted i Skottland, og tar bl.a. leseren med på leting etter en begravd skatt, men som fører til funnet av en død person som har blitt etterlatt etter en forbrytelse begått flere år tidligere. Etterforskningen leder tilbake til 2. verdenskrig.

Jeg kan godt forstå hvorfor Val McDermids bøker har blitt så populære. Jeg ble nemlig dratt inn i historien med en gang, og syntes at karakterene var beskrevet på et svært så levende vis. Dessuten var spenningen godt bygd opp og overraskelsene sto i kø fra start til slutt.

McDermid har visstnok skrevet mer enn tretti romaner, og jeg kommer så definitivt til å lese noen av de som jeg ennå ikke har lest. Og selv om disse bøkene bare skulle vise seg å være halvparten så gode som "Myrgraven", har jeg likevel mange godbiter i vente.

Behøver jeg å si at jeg gleder meg mye til å lese mer av Val McDermid?

Hvis du setter pris på litt skitne, regntunge omgivelser, og foretrekker at hovedpersonene får lov til å ha et privat liv, vil du garantert like denne boken.

Jeg kan utvilsomt anbefale "Myrgraven"!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar