mandag 3. august 2020

"En som deg" av Marc Levy

En som deg
Marc Levy
Roman
304 sider
Oversatt av Heidi Grinde
Panta Forlag
2020

Marc Levy ble født i Frankrike 16. oktober 1961. I en alder av 37 skrev han sin første bok, "If only it were true". Steven Spielberg kjøpte filmrettighetene, og filmen "Just like Heaven", med Reese Witherspoon og Mark Ruffalo i hovedrollene, ble en hit i USA i 2005. Etter dette ble Marc Levy forfatter på heltid. Han har skrevet 18 romaner som alle har ligget på bestselgerlistene, bøkene hans har blitt oversatt til 49 språk, og han har solgt over 40 millioner bøker verden over. Han er i dag verdens mest leste franske forfatter.
Marc Levy bor i dag i New York.

I "En som deg" møter vi Chloe Bronstein, som var et av ofrene for bombeangrepet ved Boston maraton i 2013. Hun var skuespiller på den tiden, men livnærer seg nå ved å lese inn lydbøker. Hun har kjempet tappert for å komme videre i livet, til tross for den funksjonshemmingen som bombeangrepet har påført henne.

Fifth Avenue nummer 12 i New York er en bygård av tilhugd naturstein. Den har ni etasjer og én leilighet i hver etasje, bortsett fra i annen etasje, der det er to kontorer.

Bygården har en broket samling med beboere, bl.a. Chloe og hennes far i den øverste etasjen, samt en av byens siste manuelt drevne heiser.

Deepak er bygningens alltid diskrete og pliktoppfyllende heisfører. Etter å ha betjent bygningens snobbete beboere i trettini år, vet han alt det er verdt å vite om dem og kjenner alle vanene deres.

Men ting er i ferd med å endre seg, både for beboerne og heisføreren. For Deepaks kollega og bygningens nattevakt kommer ut for en ulykke, og nå er gode råd dyre. Beboerne kan nemlig ikke klare seg uten en heisfører, og det er ikke lett å finne en erstatning. Hvis ikke så skjer, må lederen i styret raskt skifte ut den gamle heisen.

Samtidig har Deepak og kona Lali fått besøk fra India. Deres nevø, den fremgangsrike forretningsmannen Sanji, er i byen for å skaffe investorer til en utvidelse av virksomheten sin, og nå blir han plutselig tvunget til å fungere som vikarierende heisfører. Sanji er Oxford-utdannet, men i Deepaks øyne har han fortsatt mye å lære.

Chloe fra 9. etasje, som sitter i rullestol, fatter raskt interesse for den nye nattevakten. Hun synes Sanji er veldig sjarmerende. Han blir også tiltrukket av henne.

Gjennom heisens og livets opp- og nedturer finner Chloe og Sanji ut at de har ganske mye til felles.

Men forholdet som utvikler seg mellom dem, møter ikke bare motstand fra omverdenen. Deres egne personlige fordommer står også i veien. Når det er sagt, ligger mulighetene foran dem, det krever bare litt mot og overvinnelse til å gripe dem.

"En som deg" forteller en søt og hjertevarm historie om to personer fra to ulike verdener som møtes i en antikk heis på Fifth Avenue i New York.

Romanen handler om den vanskelige kjærligheten og om ikke å ville akseptere sin skjebne, men i stedet ta livet i egne hender.

Jeg syntes "En som deg" var en interessant bok. Jeg ble imponert over dens evne til å tiltrekke meg som leser. Etter noen få sider var jeg fanget.

Selve handlingen var lett og elegant. Og på tross av at boken tidvis fremsto som litt forutsigbar, endret det absolutt ikke på den sjarmerende atmosfæren.

I tillegg var karakterene godt tegnet, og dermed enkle å forstå. Jeg ble kjent med en lang rekke forskjellige karakterer, men handlingen var primært sentrert rundt de to hovedpersonene; Chloe og Sanji.

Tonen i romanen var lett, avslappet og full av humor. Jeg ble i hvert fall godt underholdt av den varme, subtile og ganske så morsomme historien.

"En som deg" er en hyggelig feelgood-roman med et flott budskap om å finne de viktige tingene i livet og se muligheter i stedet for begrensninger. Anbefales!

1 kommentar:

  1. Veldig kjekt å lese omtalen din, når du sier at du blir fanget av handlingen, så er jeg med, noteres!

    SvarSlett