onsdag 22. februar 2023

"En evighet fra deg" av Jenny Colgan

En evighet fra deg
Jenny Colgan
Roman
432 sider
Oversatt fra engelsk av Hege Frydenlund, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2023

Den skotske feelgood-forfatteren Jenny Colgan (f. 1972) forener romantikk med humor og hjertevarme. Hun har tidligere bodd i en lang rekke land, men er nå bosatt i Edinburgh med mann og tre barn. Colgan er en internasjonal feelgood-stjerne, og bøkene hennes topper bestselgerlister verden over. Hun fikk tildelt prisen Romantic Comedy Novel of the Year i 2018 for "Velkommen til Floras kafé" og har solgt over 75 000 bøker i Norge så langt.

Hvor langt må du dra for å finne hjem?

"En evighet fra deg" er en sjarmerende roman, satt i samme miljø som bøkene "Den lille bokhandelen på hjørnet" og "Den lille bokhandelen på stranden".

Sykepleier Lissa Westcott jobber i hjemmetjenesten i en hektisk del av London. En stor andel av arbeidsdagene hennes, består i å dra ut til brukerne og inn i hjemmet deres, og utføre tjenester der (bl.a. sørge for at de følger legens ordre, tar medisinene sine osv.). Én dag blir Lissa vitne til at en 15 år gammel gutt, som hun tilfeldigvis kjenner, blir påkjørt med vilje på gaten sør i London. Gutten dør av skadene han blir påført. Den traumatiske hendelsen etterlater seg et følelsesmessig sår, og det tar ikke så lang tid før Lissa blir diagnostisert med PTSD.

Cormac MacPherson er hjemmesykepleier i den lille skotske landsbyen Kirrinfief ved bredden av Loch Ness. Han har tidligere vært sanitetssoldat, men forlot hæren for å slippe unna de endeløse traumetilfellene. Men i det siste har han begynt å føle seg rastløs, så kanskje er et miljøskifte akkurat det han trenger? 

Lissa klarer ikke å riste av seg ungguttens skjebne. Derfor oppfordrer sykehusets HR-sjef henne overveie å delta i et utvekslingsprogram med sykepleiere som jobber i landdistrikt og som ønsker å utvide kompetanseområdet sitt. Hun vil bli sendt til et roligere distrikt i tre måneder. Det vil gi Lissa en sjanse til å hente seg inn igjen og kanskje få et nytt perspektiv. Samtidig vil en sykepleier fra det distriktet komme til London og overta hennes stilling.

Det er et tilbud som Lissa ikke kan takke nei til, og den som vil ta hennes plass i London, er Cormac. 

Selv om Cormac har lettere for å tilvenne seg den nye tilværelsen enn Lissa, blir det en radikalt ny situasjon for dem begge. Især for Lissa, som til å begynne med ikke er spesielt komfortabel med å bo i en småby der alle kjenner alle, og der de fleste virker å være så vennlige og tilbakelente. Men gjennom de mange møtene med menneskene, endres hennes holdning til livet i byen, og dermed blir engasjementet for arbeidet hun er satt til å gjøre enda større.

Lissa og Cormac har aldri møtt hverandre, men siden de nå har byttet jobb og bolig, mailer de fram og tilbake om nærmest hver minste lille ting, noe som etter hvert leder til sms-er via telefonen. Endelig begynner ting å falle på plass for dem begge, men hvorfor er det så lett å søke støtte og avlastning hos noen man aldri har møtt?

Og hva vil skje når de møter hverandre? Og hva skjer når de må tilbake til sine opprinnelige hjem og jobber?

Jenny Colgans mange fans vil absolutt ikke bli skuffet over denne hjertevarme historien.

På meg kan det virke som at hun har funnet sin egen nisje. Bøkene hennes har nemlig en slags rød tråd om søken etter det livet man egentlig ønsker seg. Og noen ganger må man reise litt vekk for å finne ut av det, som Lissa og Cormac.

Colgan har et godt språk, som samtidig holdes nokså enkelt. Dette gjør romanen lettlest, selv om den faktisk inneholder stor dybde.

Og jeg trengte ikke å lese mange sider før jeg var helt oppslukt av historien. 

"En evighet fra deg" er i bunn og grunn en ettertenksom bok. Det er selvsagt humoristiske passasjer, men under overflaten lurer hele tiden alvoret.

Både Lissa og Cormac bærer nemlig på hver sin tunge bagasje fra fortiden, noe som har påvirket livene de lever.

Historien er bygget opp omkring de to hovedrolleinnhavernes synsvinkler. Det fungerer bra. Faktisk synes jeg at Lissas synsvinkel er den mest interessante. Man kommer helt inn under huden på henne og det er lett å føle hennes fortapthet.

Forfatteren tegner et unikt portrett av en kvinne som, til tross for ufattelig motgang, fortsatt klarer å holde seg på bena, uavhengig av hva andre måtte mene om henne.

Dessuten fremstilles Lissas PTSD på sensitivt vis. Som medisinsk fagperson er det klart at hun forstår sine reaksjoner intellektuelt, men det betyr ikke at hun umiddelbart klarer å håndtere dem. 

Den tidligere sanitetssoldaten Cormac, bærer med seg noen grusomme minner fra Fallujah i Irak, noe som har ledet ham til en sivil karriere. Selv om han kan relatere til Lissas traumer, utbroderes ikke hans egen fortid i noe særlig grad i boken. Litt synd, jeg hadde nemlig ønsket at forfatteren hadde skrevet litt mer om Cormacs opplevelser i militæret.

Korrespondansen mellom mellom Lissa og Cormac er ganske søt, og til sist får vi også oppleve deres første personlige møte. 

Det romantiske blir dermed vevd inn i denne historien om to mennesker med hver sin fortid med sorg og kaos, og det er nettopp disse alvorlighetene som fikk hjertet mitt til å slå litt ekstra. Du kan ikke annet enn å tro på kjærligheten og lykkelige øyeblikk etter å ha lest denne romanen.

"En evighet fra deg" spiller på hele registeret av følelser, og i tillegg til at man blir ekstremt godt underholdt, gir innholdet også rikelig med anledning til refleksjon og selvransakelse.

Jeg kan derfor på det varmeste anbefale alle å lese denne romanen. Det er en historie full av varme, glede, sorg og ikke minst mye humor. Og for alle som elsker feelgood-romaner vil det være en skjønn leseopplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar