tirsdag 4. april 2023

"Bokhandelen ved bredden av Themsen" av Frida Skybäck

Bokhandelen ved bredden av Themsen
Frida Skybäck
Roman
432 sider
Oversatt fra svensk av Terje Vejrup
Gyldendal Norsk Forlag
2023

Frida Skybäck er en bestselgende svensk forfatter, med et ekstra stort hjerte for en god historie.

Etter å ha utgitt en lang rekke med historiske romaner skrev Frida Skybäck "Bokhandelen ved bredden av Themsen", en roman som traff leserne rett i hjertet, toppet de svenske bestselgerlistene og ble solgt i mer enn 100 000 eksemplarer på ett år. Hennes påfølgende romaner, "Lesesirkelen ved verdens ende" og "Dagbokens hemmelighet", nådde også topplasseringer i Sverige. 

Ved siden av skrivingen underviser Frida Skybäck i historie og språk, men takket være boksuksessen har hun nå mulighet til å skrive på fulltid.

"Bokhandelen ved bredden av Themsen" er Frida Skybäcks første utgivelse på norsk.

"Bokhandelen ved bredden av Themsen" er en varm og sjarmerende fortelling om hvordan et hus fylt med bøker, en uventet forelskelse og en sta, gammel hannkatt kan bli begynnelsen på noe nytt.

Charlotte Rydberg bor i Stockholm. Hun har lagt ned mye krefter på å skape sin egen bedrift, men etter at hun mistet ektemannen Henrik i en ulykke, han hun jobbet alt for mye og helt glemt å ta hensyn til sine egne følelser, tanker, ønsker og behov.

I den altoppslukende sorgen tar hun seg fri og søker fred på den skånske landsbygda. 

Der får hun uventede nyheter om at hun har arvet et hus nær Themsen i London fra en ukjent tante. Huset rommer også en gammel bokhandel, som imidlertid er falleferdig og nærmest konkurs. 

Charlotte reiser til London med intensjon om å selge huset og avvikle bokhandelen. Hun er ingen stor litteraturkjenner, dessuten ønsker hun fortest mulig å returnere hjem til Sverige for å ta seg av sin egen virksomhet.

Men når hun kommer dit får hun umiddelbart en hjemmefølelse. Den gamle bygningen trekker henne nærmest til seg. Hun vet at hun aldri har sett bokhandelen før, men likevel smyger en følelse av gjenkjennelse innpå henne, og hjertet banker hardt.

Charlotte vet ikke hvordan hun skal drive en bokhandel, men et spirende vennskap med de litt eksentriske ansatte gir henne mot og håp. Kanskje de sammen kan få det til å lykkes? 

Snart begynner også nysgjerrigheten å melde seg. For hvem var egentlig den ukjente tanten Sara? Hvorfor har moren aldri fortalt om henne? Og hvem er mannen på det gamle bildet sammen med dem begge?

Hun finner noen gamle brev blant tantens eiendeler, og gradvis kommer skjulte familiehemmeligheter til overflaten.

Det går sakte opp for henne at det er noe som ikke stemmer. Hva slags mørk hemmelighet skjuler huset hun har arvet?

"Bokhandelen ved bredden av Themsen" er en varm og velskrevet feelgood-roman om uventede hendelser, livsendrende møter med sære og berikende mennesker og familiehemmeligheter. Bokens ramme, en koselig, gammel bokhandel i London, danner den perfekte scenen for historien om Charlottes møte med både fortid og nåtid. 

Romanen er en fryd å lese, og den får deg til å både le og gråte. Den er lettlest, selv om den faktisk inneholder stor dybde. Jeg ble veldig godt underholdt fra første til siste side. Det var en bok der jeg bare lente meg tilbake og nøt turen.

Frida Skybäck skriver godt og hun er flink til å blåse liv i karakterene sine, slik at de fremstår som flerdimensjonale og elskverdige.

Romanens fortelling beveger seg i to spor. Dels i nåtid og dels i 1982, der vi følger Charlottes tante Sara og hennes søster Kristina, som er Charlottes mor.

Miljøbeskrivelsene er også noe som Skybäck mestrer. Bokhandelen blir beskrevet på en så atmosfærisk måte at man virkelig får lyst til å avlegge den et besøk. Det var så interessant og godt skrevet at jeg bare ville ha mer. For en bokelsker som meg var dette ren balsam for sjelen.

Selv om "Bokhandelen ved bredden av Themsen" kanskje er i en stilmessig lettere sjanger, tar den opp gjenkjennbar og universell tematikk som lengselen etter kjærlighet, behovet for bekreftelse og frykten for ikke å lykkes.

"Bokhandelen ved bredden av Themsen" har vært en av årets til nå beste leseopplevelser. Jeg gir den mine varmeste anbefalinger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar