fredag 7. april 2023

"Skoddehav" av Kristina Ohlsson

Skoddehav
Kristina Ohlsson
Krim
496 sider
Oversatt fra svensk av Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal Norsk Forlag
2023

Kristina Ohlsson (f. 1979) vokste opp i Kristianstad og tilbrakte som barn sommerferier i Hovenäset, der hennes farmor og farfar hadde sommerhus. Som voksen flyttet hun til Stockholm og har blant annet arbeidet for Rikspolisstyrelsen i Stockholm og for OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Wien.

I 2009 gjorde hun drøm til virkelighet da hun debuterte med kriminalromanen "Askepott", den første i serien om Fredrika Bergman og Alex Recht. Siden 2012 har hun vært forfatter på heltid. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 30 språk og er solgt i 4,3 millioner eksemplarer på verdensbasis.

"Skoddehav" er den tredje boken om politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg.

Solen skinner og fuglene kvitrer. Det er strålende sommervær i Bohuslän.

Den tidligere finansmannen August Strindberg som har flyttet fra Stockholm til det avsidesliggende tettstedet Hovenäset ved den svenske vestkysten for å drive en bruktbutikk og nyte et mer rolig liv, har dratt i gang en stor bakekonkurranse.

Idéen hadde kommet til ham på våren, da dagene ble lysere og lengre, og alt det grønne spiret fram fra jord og greiner. Det handlet om å bake Hovenäsets beste bakverk. Den som ville være med, måtte finne opp sin egen kake, og så skulle juryen avgjøre hvilken av godbitene som fortjente å vinne.

Idyllen brytes da været skifter. Tåken ruller inn, og en mann blir funnet hengende i en vaier i et stupetårn ved badeplassen.

Selv om det tilsynelatende ser ut til å være et selvmord, kan man ikke ta noe for gitt. 

Den døde har ingen legitimasjon på seg, men det anslås at han var i trettiårsalderen. Heller ikke fingeravtrykkene hans er tidligere kjent hos politiet. 

Rettsmedisineren kan foreløpig kun konstatere at den døde ikke har noen åpenbare skader som kan forklare hvorfor eller hvordan han døde, men vil komme tilbake med en fullstendig rapport senere.

Politietterforsker Maria Martinsson og hennes kollega Ray-Ray settes på saken. En nærmere granskning viser at mannen ble myrdet. Samtidig forsøker de å finne svar på hvem han er og hvorfor han har kommet til Hovenäset. 

Etterforskningen leder dem tilbake til den fryktelige sommeren i 1989, da en kvinne med navn Lydia Broman ble funnet drept. Hun var blitt partert og deretter gjemt i fryseren i kjelleren i sitt eget hjem. Mannen hennes ble dømt til livsvarig fengsel for drapet selv om han nektet for å ha noe med det å gjøre, og hadde senere tatt livet sitt mens han satt inne. I ettertid har huset de bodde i blitt kalt Frysehuset på folkemunne.

Var det riktig gjerningsmann som ble dømt den gangen? 

Til tross for at det er politiet som etterforsker saken, klarer ikke August Strindberg (som for øvrig er hodestups forelsket i Maria) å holde nysgjerrigheten i sjakk. Det kan i verste fall være livsfarlig...

Noen  er nemlig villig til å gå langt for å bevare gamle hemmeligheter.

"Skoddehav" er – som sedvanlig fra Kristina Ohlssons hånd – spennende og velskrevet. Den geografiske rammen som historien er bygget rundt er også helt perfekt.

Det er vanvittig spennende, og handlingen er interessant og trekker stadig leseren til nye steder hvor tvil og uro dukker opp. 

"Skoddehav" er en underholdende og klassisk oppbygd krim. Som seg hør og bør er det et tidsriktig lokalmiljø, gamle konflikter og problemer, antipatier og sympatier, samt interessante personer blant både beboere og politifolk. Boken har kort sagt mange av de ingrediensene jeg forbinder med en vellykket krim.

Selv om romanen har undertittelen "En Strindberg-krim", som viser til tilflytteren August Strindberg, hører vi minst like mye om politietterforsker Maria Martinsson.

I tillegg til de nevnte karakterene møter vi et troverdig og bredt galleri av vanlige mennesker som er autentisk beskrevet. 

Vi blir introdusert for mange forskjellige personer, som alle kan være mulige mistenkte, og Kristina Ohlsson er flink til å legge ut forskjellige spor. Jeg var sikker på at jeg hadde gjettet både morder og motiv, men jeg ble lurt, og det liker jeg.

Personbeskrivelsene er med andre ord på topp. Vi får stor innsikt i karakterenes liv, både privat og profesjonelt. Du fornemmer etterforskernes engasjement når situasjonene eskalerer og adrenalinet bruser.

Romanen har også et skikkelig fint omslag, som inviterer leseren inn.

Med denne nye serien har Kristina Ohlsson skapt et sikkert og formidabelt krimunivers med sympatiske og spennende karakterer.

Jeg hadde ikke lest de to foregående bøkene i  serien før jeg begynte på "Skoddehav", og selv om sistnevnte nok karakteriseres som en frittstående kriminalroman, vil jeg likevel anbefale at du starter med den første for å få fullt utbytte av romanen.

"Skoddehav" er en roman for alle oss som elsker en krim uten blod og gørr, og som kan leses på sengen uten at mareritt truer søvnen. Likevel er spenningskurven høy, og boken svært vanskelig å legge fra seg før man kommer til siste side. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar