mandag 28. august 2017

"Den forrige jenta" av J.P. Delaney

Den forrige jenta
J.P. Delaney
Thriller
384 sider
Oversatt av Torill Hansen, MNO
Bazar Forlag
2017

J.P. Delaney er pseudonym for en forfatter som tidligere har skrevet flere bestselgende romaner under andre navn.

"Den forrige jenta" gis ut i 35 land og skal filmatiseres av den Oscar-vinnende regissøren Ron Howard. Boken gikk rett inn på topp fem på bestselgerlisten til New York Times.

Etter en personlig tragedie leter Jane etter et nytt sted å bo, men i London vokser ikke akkurat billige leiligheter på trær. Det er først når hun kommer over en rimelig minimalistisk hi-tech leilighet i Folgate Street nr. 1, at interessen vekkes. Imidlertid stiller utleieren, som for øvrig er arkitekten bak den utsøkte bygningen, en rekke uvanlige betingelser til en fremtidig leietaker. For å få lov til å bo i leiligheten, må man først besvare en test med 35 svært nærgående spørsmål. Kommer man over den kneiken, blir man invitert til et personlig intervju. Megleren ber Jane ikke ha for store forhåpninger. Det er nemlig en minimal mulighet for å bli godkjent. De fleste blir enten avvist, eller så flytter de raskt ut

igjen. Men Jane mener at den flotte leiligheten må være verdt disse utfordringene!

Med leieforholdet følger dessuten en rekke merkelige regler, og totalt rundt to hundre bestemmelser, for eksempel ingen bøker, ingen bilder på veggene, ingen personlige pyntegjenstander. Kontrakten omfatter dessuten jevnlige inspeksjoner. Pluss at rengjøreren må rapportere alle brudd på reglene til driftskontoret.

Ikke lenge etter at Jane har flyttet inn, oppdager hun at en tidligere leietaker ved navn Emma døde i leiligheten under tragiske omstendigheter. Når Jane erfarer at det er vel mange likheter mellom henne selv og Emma, kan hun Ikke annet enn å undersøke saken nærmere. Hun kommer i kontakt med både politibetjenten som etterforsket saken, Emmas eks-kjæreste og andre bekjente, og med eieren av huset, den eksentriske og berømte arkitekten Edward Monkford. Det er ikke enkelt å finne ut hva som egentlig har skjedd, men når det går opp for Jane at Emmas død ikke er det eneste dødsfallet som har funnet sted i huset, blir hun bekymret for å bli boende. Men det er svært vanskelig å komme seg bort...

"Den forrige jenta" er en velkomponert og spennende psykologisk thriller.

De to hovedpersonene, Emma og Jane, sine historier følger hverandre simultant og er bemerkelsesverdig like. Kapitlene veksler mellom disse, og flettes sammen på en ganske uhyggelig måte.

Plottet ligner ikke på mye av det jeg tidligere har lest. Det er som om selve huset i Folgate Street nr. 1 er en av karakterene i handlingen, og det i seg selv er spesielt. Men også handlingsforløpet er unikt.

Handlingen er ubehagelig fengslende og jeg hadde store problemer med å legge boken fra meg. Dramaturgien er stram, spenningskurven er jevnt stigende og avslutningen er overraskende og godt skrudd sammen.

Jeg likte at handlingen ikke føltes oppjagende, men at den heller var litt treg, med en langsom oppbygging, uten at det ble for kjedelig. Jeg likte også skrivestilen og selve språket godt. Det var lettleselig og fikk handlingen til å flyte i en uanstrengt og upretensiøs strøm.

Dessuten likte jeg hvordan karakterene, spesielt Emma og Jane, fremsto. Man lærer dem å kjenne gjennom tilbakeblikk, tanker og samtaler, og langsomt blir deres livshistorier utfoldet på godt og ondt.

Boken er, som nevnt, bygget opp slik at man følger de to karakterene kontinuerlig; Da: Emma og Nå: Jane. Begge kvinnene flytter på forskjellige tidspunkter og uavhengig av hverandre inn i det samme mystiske huset som er tegnet og leid ut av en svært markant personlighet med et bredt spekter av regler. Umiddelbart har de to kvinnene ingenting til felles, men så likevel... Historien veksler mellom de to kvinnenes perspektiv, i annen hvert kapittel, uten at det på noe tidspunkt blir forvirrende.

Den karismatiske Edward Monkford, som for øvrig er arkitekten bak Folgate Street nr. 1, er også en av bokens hovedpersoner.

"Den forrige jenta" er nesten uutholdelig spennende, uten overdreven bruk av vold og blod, og det fungerer faktisk svært godt at historien blir fortalt i både da- og nå kapitler.

Noe jeg derimot ikke likte ved boken, er at det ikke er mye til kronologi i handlingen. Det er ikke helt enkelt å vite om det har gått en uke eller en måned, siden man sist leste om Emma eller Jane.

Jeg lot meg uansett fange av handlingen fra aller første side, og ble til stadighet overrasket, etter hvert som de ulike brikkene falt på plass.

"Den forrige jenta" er en svært spennende og intelligent thriller. Den inneholder ingredienser som kjærlighet, spenning, ubesvarte spørsmål, og karakterer som man ønsker å vite mer om.

Boken bør i høyeste grad appellere til lesere som liker en god psykologisk thriller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar