torsdag 27. april 2023

"Aria og monstertåka" av Maria Lillebo

Aria og monstertåka
Maria Lillebo
Barnebok, 3-6 år
64 sider
Cappelen Damm 
2023

Maria Lillebo (f.1982) er fra Kristiansund og bosatt i Oslo. Hun er forfatter, illustratør, grafisk designer og tidligere journalist. Til daglig jobber hun som kommunikasjonsrådgiver for Deichman Bjørvika. Hun debuterte med bildeboken "Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen" (2019). I 2023 kom "Aria og monstertåka", en vakker eventyrbok med skumle drauger, gjenferd og monstre. Maria Lillebo har også illustrert andre forfatteres bøker.

På en øy litt mot nord ligger Dovrefjord. Der er folk stort sett snille med hverandre, og glade og fornøyde uansett vær.

Jenta Aria er glad i øya, og synes ikke det finnes et bedre sted å bo. Men hun fryser på ryggen av skrekk hver gang det svartner ute i havet.

Én dag legger en snikete og mystisk tåke seg over øya. Dette er ingen vanlig tåke. Den gjør folk sinte og dumme. Den forgifter hodene deres og får dem til å gjøre ting de siden vil angre på.

Det går et rykte på øya om at tåka kommer fra det urgamle og grusomme monsteret Hafgufa, som er stort som et fjell. Få har sett henne, og ingen har overlevd og kunnet fortelle om det.

Øyas ordfører har prøvd å bli kvitt tåka i årevis, uten hell. Nå ønsker hun å rive huset der Aria bor med moren sin. Der har hun tenkt å bygge verdens største tåkevindmølle, som kan blåse den hersens tåka tilbake til der den kom fra.

Så hvis ikke Aria og moren flytter, vil de løftes vekk av gravemaskiner.

Aria bestemmer seg for å dra ut på havet for å finne ut om det er sant at tåka kommer fra Hafgufa. Med seg på reisen får hun Marmælen, som i følge han selv er den minste og mest magiske havmannen som finnes. Han er flink med spådommer, men ganske ubrukelig i en krise. 

Men hva er det som egentlig skjuler seg der ute i tåka? Og klarer Aria å forhindre den forestående rivningen av hjemmet hennes?

"Aria og monstertåka" er en morsom og ettertenksom bildebok.

Karakterene er godt beskrevet, og hovedpersonen Aria er både sympatisk og søt.

Hun er en godmodig sjel og et herlig bekjentskap. Aria lever i fred og ro sammen med sin mor. Men omverdenen har det med å trenge seg på, og kaos kan raskt spre seg i selv det mest harmoniske liv.

Historien fortelles i en varm og imøtekommende tone, og den oppmuntrer til kreativitet og eventyr.

Et hovedtema er å finne mot til de vanskelige tingene og å hjelpe hverandre. Et annet er at vennskap er bygget på vennlighet og omsorg, og at forskjeller ikke betyr noe.

Historien vil garantert sette i gang en hel masse tenkning hos barnet. 

For øvrig holdes spenningen hele veien oppe med nye hint og uventede vendinger.

En av historiens styrker er at den kan leses på flere nivåer, avhengig av leserens forutsetninger. Tenk å kunne lage en barnebok som appellerer til både barn og voksne!

Tekst og illustrasjoner spiller godt sammen, og er utført med både overskudd og finesse. De fargerike og uttrykksfulle illustrasjonene er fulle av særheter og morsomme detaljer å utforske. Det er lett å forelske seg i Maria Lillebos flotte og følsomme strek. 

Jeg elsket premissene og moralen i historien og enda mer de fantastiske illustrasjonene. "Aria og monstertåka" bør leses sakte med tid til å stoppe opp.

Boken passer spesielt godt for barn fra ca. 3 år, som av og til trenger å huske at mot og drivkraft kan finnes innenfra, uansett hvor liten man er.

En fantastisk vakker bildebok med enkel tekst, som vil glede både barn og deres foreldre. Anbefales!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar