onsdag 19. april 2023

"En perfekt ferie ...nesten" av Lucy Diamond

En perfekt ferie ...nesten
Lucy Diamond
Roman
365 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Aschehoug
2022

Lucy Diamond er født i Nottingham. Hun har bodd og arbeidet en rekke steder i England og Australia, men bor nå i Bath med mann og tre barn. Hun har bakgrunn fra forlagsbransjen og fra BBC, men er nå forfatter på heltid. Hun har skrevet 17 bøker. "Strandkafeen" (2019) var den første som kom ut på norsk.

Tre kvinner møtes på et idyllisk feriested i Cornwall i England.

Lorna Brearley leier ut tre små feriehytter rundt et svømmebasseng. De ligger i herlige, landlige omgivelser i Cornwall, og kun en kort kjøretur unna butikker og strendene i Falmouth. Nye gjester blir innkvartert hver uke eller fjortende dag, så det er alltid noe å gjøre, noe som hjelper henne med å fylle tomrommet etter sønnens alt for tidlige død.

Em tror hun har bestilt den perfekte ferien. Litt dyr kanskje (nærmest en månedslønn), men den ser forlokkende ut. Det synes å være et flott sted å feriere med de to tenåringsbarna (Izzie og Jack), hennes nye kjæreste George, og hans syv år gamle datter Seren som hun ikke har truffet ennå. Oppholdet i Cornwall vil nok gi dem næring til sjelen. Eller?

Og så er det Maggie. Hun har vært alenemor i årevis, men føler at forholdet til tenåringsdatteren Amelia har begynt å skrante. Kanskje denne ferien kan føre dem mer sammen, og styrke det følelsesmessige båndet dem imellom, slik at de kan legge det vonde bak seg 

Olivia derimot har etterlatt barna sine hos en nabo og lagt igjen en lapp til ektemannen. Familielivets forpliktelser kveler henne, og hun måtte bare komme seg vekk. Nærmest ved et uhell, har hun kommet seg til Cornwall. Vil en ferie hjelpe henne med å få orden på livet sitt, eller vil den ødelegge det?

Uventede vennskap, hjertesorg og romaner - og ikke minst tenåringer i feriemodus. Blir det en fantastisk ferie eller totalt kaos?

"En perfekt ferie ...nesten" er enda en velskrevet og underholdende roman fra Lucy Diamond, som i mine øyne er en av de bedre forfatterne i feelgood-sjangeren.

Romanen er på høyde med de beste av hennes tidligere utgivelser, som også fortjener større oppmerksomhet.

"En perfekt ferie ...nesten" er en medrivende roman som fokuserer på alle fasetter og problemer som livet har å by på. Likevel er det en undertone av alvor. Det er viktig å være ærlig mot andre og ikke minst mot seg selv.

Det er en historie om tre svært forskjellige kvinner som har tre forskjellige liv og historier, hvis veier krysses i Cornwall.

Fortellerstilen er bygget opp rundt skiftende perspektiver, noe som skaper dynamikk og driv.

Jeg synes Lucy Diamond skriver strålende med innlevelse og varme, og det er en veldig uttrykksfull bok med troverdige og sympatiske karakterer.

Når det er sagt, vil jeg spesielt fremheve den fine beskrivelsen og betydningen av det nære venninneforholdet som etter hvert oppstår, som inneholder både nerve og nyanser, og er med på å hjelpe de impliserte gjennom kriser, sorger og gleder.

Karakterene er innbydende og menneskelige, og dermed identifiserbare. 

De tre kvinnene Em, Maggie og Olivia er hovedpersonene, selv om tenåringsdøtrene deres og Lorna også har betydelige roller. De har alle både dybde og karakter, og er ikke karikerte. Dessuten er problemene deres gjenkjennelige. De føler det samme behovet for å bli sett, forstått og akseptert.

Det er også en god del humor i boken, især i de verbale utvekslingene.

Selv om dette lyder som typisk chick-lit, er karakterene noe eldre enn det som er vanlig i sjangeren. De har kanskje de samme bekymringer vedrørende kjærlighet som sine yngre medsøstre, men de bærer med seg en tung bagasje fra fortiden. Karakterene er med andre ord modne, og de har allerede levd en god del av livet.

For øvrig er beskrivelsene av det naturskjønne Cornwall fantastiske.

Jeg er sikker på at denne boken vil finne mange lesere. Lucy Diamond kan nemlig sjangeren og dens virkemidler til fingerspissene, og bruker dem presist, fantasifullt og effektivt.

"En perfekt ferie ...nesten" er en svært god roman. Den inneholder en spesiell underfundighet og humor, men også alvor, dybde og innsiktsfulle betraktninger om menneskelige relasjoner.

En roman som varmer hjertet. Det er bare å lene seg tilbake og flyte gjennom sidene. Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar