onsdag 17. mai 2023

"Egne steder" av Kristin Valla

Egne steder
- Om skrivende kvinner, lidenskap og et lite hus på den franske landsbygda.
Kristin Valla
Roman
230 sider
Kagge Forlag
2023

Kristin Valla er oppvokst i Finneidfjord i Nordland. Hun er utdannet journalist, og har blant annet vært redaktør for Aftenpostens kulturmagasin K. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen "Muskat", som er oversatt til syv språk. I 2019 kom romanen "Ut av det blå", som ble nominert Bokhandlerprisen. Dette er hennes sjette bok.

Inspirert av Virginia Wolfs klassiske essay "Et eget rom" legger Kristin Valla ut på en reise til Frankrike for å skaffe seg et sted å skrive. 

"Egne steder" er en fortelling om å skape rom for seg selv, om kreativitet, frihet, kjærlighet og estetikk.

Valla hadde ikke utgitt en roman på flere år. Hun led av skrivesperre, og kjente en stor sorg over at hun ikke klarte å skrive litteratur i det huset som var hennes hjem. Det var en sorg så urimelig at hun ikke kunne dele den med noen, men som tynget henne på en slik måte at både familie og venner begynte å legge merke til det.

Det året Valla fylte førtien, kjøpte hun et hus i landsbyen Roquebrun i Frankrike, fire mil nord for Middelhavet. På det tidspunktet hadde hun vært gift i mange år og hadde to gutter på vei inn i tenårene, men verken ektemannen eller barna deres hadde noen gang uttrykt noe ønske om å eie et hus i utlandet.

Huset var bare hennes, og hun kjøpte det til seg selv, for lånte penger.

Huset var ikke spesielt vakkert. Det var et lite steinhus med sprukne skodder og smuldrende vegger. Innvendig var rommene mørke og trange. Det var ingenting ved huset som var moderne eller komfortabelt.

Men lengselen etter å ha eget sted, et eget rom, trumfet estetiske hensyn.

Denne lengselen etter et eget rom er beskrevet av flere betydningsfulle forfattere gjennom historien. For mange ble rommene og husene livsprosjekter som gikk hånd i hånd med forfatterskapet. I "Egne steder" møter vi skrivende kvinner som Marguerite Duras, Suzanne Brøgger, Sigrid Undset, Alice Walker og Halldis Moren Vesaas, idet de renoverer, bygger, innreder og dikter. Under hvilke omstendigheter blir litteratur til? Hvor langt går forpliktelsene som mor og ektefelle, og hva slags forpliktelser har man overfor seg selv som individ og menneske?

Jeg er en stor fan av Kristin Vallas bøker, og jeg ble ikke skuffet over "Egne steder".

Boken er en slags blanding mellom historisk roman og selvbiografi.

Dette er en gripende, intens og til tider hudløs skjebneberetning, som er godt underbygget av romanens form.

Det er primært på det indre plan at romanen utspiller seg, i Vallas tanker og sanser.

"Egne steder" tar ikke så lang tid å lese, men den kan enkelt leses flere ganger. Språket er nemlig en absolutt nytelse, og omsorgen Valla viser overfor de historiske personene hun skriver om, og ikke minst seg selv, er dypt rørende.

Valla har en ganske unik måte å bringe dem hun skriver om til live. Både fysiske steder og mennesker fremkalles så tydelig at du må være ekstremt hardhjertet for ikke å bli berørt. Jeg er i hvert fall berørt... og nyter å være det!

"Egne steder" er en harmonisk og sakte fortalt historie om en intelligent og interessant kvinne som reflekterer over sitt eget forfatterliv, men også andres, på en usentimental og ekstremt levende måte.

Det er for øvrig ikke småtterier som Valla trekker sine lesere gjennom, og på de første sidene må du holde tungen rett i munnen for å finne ut hva det hele dreier seg om.

"Egne steder" er vanskelig å fange – heldigvis. Dens mange nivåer og lag av refleksjon er åpne, slik at leseren kan bli viklet inn i dens sofistikerte betraktninger.

Den røde tråden i historien er spunnet av Vallas, samt flere betydningsfulle kvinnelige forfatteres, lengsel etter å skape rom for seg selv.

En av romanens sterkeste sider er språket. Kristin Valla skriver levende og godt, og selv om detaljgraden er forholdsvis stor, lykkes hun med å la mye være opp til leserens egen fortolkning.

De historiske personene gir dessuten et interessant innblikk i en annen kultur og en annen tid, men viser samtidig at tematikken er tidløs og aktuell også i dag. 

Boken inneholder så mye at den fengsler og underholder, men samtidig er det mye stoff til ettertanke og grunnlag for en gjenlesning som kan øke utbyttet og opplevelsen av den.

Som både leser og anmelder var det forfriskende for meg å lese en bok om forfatteres liv, som verken romantiserer, overdriver eller forringer det harde, men også berikende livet til en forfatter.

"Egne steder" er en klok, tankevekkende bok skrevet av en klok, reflektert forfatter. Flott leseopplevelse.

Med denne velskrevne og fengslende romanen har du noen virkelig gode timer i vente!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar