onsdag 3. mai 2023

"Min første ordbok" av Ingela P. Arrhenius

Min første ordbok
Ingela P. Arrhenius
Barnebok, 1-2 år
18 sider
Oversatt fra fransk av Julie Theunissen
Mangschou
2023

Ingela P. Arrhenius (f. 1967) er en svensk forfatter og illustratør.

Leken og lærerik ordbok for barn fra 1 år.

"Min første ordbok" er en fargerik og flott kartongbok som vil vekke nysgjerrigheten hos de aller minste. 

Det er mykt! Det stikker! Det svir! Det er kaldt! Det er varmt! Utforsk det kjente rundt deg på en ny og fantasifull måte med denne stilige kartongboka. 

Hva har en iglo, et snøflak og et kjøleskap til felles? Det er kaldt! Eller hva har en brannbil, en trompet og en hund som bjeffer til felles? Det bråker!

"Min første ordbok" inviterer de minste barna med på en leken oppdagelsesferd. Hva har ting til felles, og hva er det som gjør dem unike.

Hvert oppslag i boken er viet et nytt tema, eksempelvis: Det er kaldt! Det lukter godt! Nå er det fest!

Boken er i et stort format (31,3 x 24,2 cm), med 18 sider i solid og tykk kartong, og dermed klar til å møte utfordringene til nysgjerrige barnefingre.

Stilen er i et moderne uttrykk. Den gjør bruk av farger og mønster på en god måte som er tilpasset små barn, slik at sidene er enkle å forstå og innbydende å se på.

Illustrasjonene er enkle, gjenkjennelige og søte, og kommer i sterke farger. Det er få detaljer på de fargerike tegningene som bruker sterke kontraster slik at de enkelte tingene på sidene er lette å få øye på. Illustrasjonene er satt på ensfarget bakgrunn.

Det er et fint fokus på de grunnleggende hverdagstingene som eksempelvis mennesker, dyr, planter og kjøretøy.

"Min første ordbok" har ikke mange ord, bare navnene på elementene som vises. Det er mer en bildebok enn en historiebok. Jeg synes tanken bak boken er kjempebra, og tror at små barn ikke bare vil elske illustrasjonene, de vil også elske selve størrelsen på boken.

Men hvordan skal man bruke en bok full av illustrasjoner og nesten uten tekst? Det er ingen regler, og heller ingen fasit på det. Det handler om å gå på oppdagelse i illustrasjonene og snakke sammen om det man ser. Boken egner seg svært godt til språkstimulering. Pek på bildene og spør hva de representerer. Dersom ikke barnet kjenner igjen tingen på illustrasjonen, så kan du for eksempel si ordet høyt og prøve å få barnet til å gjenta ordet.

Boken vil garantert begeistre mange små hender og hoder. Jeg kan se for meg at dette er en bok som kommer til å bli lest om og om igjen.

Her er virkelig en rik mulighet til å utvide ordforrådet på en morsom og koselig måte! Kan varmt anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar