torsdag 10. august 2023

"Den stille leieboeren" av Clémence Michallon

Den stille leieboeren
Clémence Michallon
Roman
376 sider
Oversatt av Morten Hansen, MNO
Aschehoug
2023

Clémence Michallon er født i Frankrike og bor i New York. Hun har studert ved Sciences Po og Columbia University og jobbet som skribent for blant annet Vanity Fair og The Independent med særlig fokus på populærkultur, mote, kjønn, feminisme og kroppspositivisme. Hennes debutroman "Den stille leieboeren" ble solgt til nærmere 30 land før utgivelse. Den utkommer som hovedtittel på en rekke store, internasjonale forlag sommeren 2023.

"Den stille leieboeren" er en smart, uhyggelig og knallsterk psykologisk krim om en nesten lydløs, men dirrende intens kamp på liv og død.

Aidan Taylor er svært godt likt i den lille byen i staten New York der han bor. Når kona dør av kreft, blir Aidan aleneforelder til den tretten år gamle datteren  Cecilia. Han er veldig beskyttende overfor henne. Kanskje fordi han mer enn de fleste vet hvor sårbar en kvinne kan være i en farefull verden.

For Aidan har en mørk hemmelighet han har holdt skjult, også for dem som står ham nærmest. Han er en kidnapper og en seriemorder. Aidan har nemlig myrdet åtte kvinner, og nå står det niende offeret for tur: Det er Rachel som han har holdt fanget i et skur i hagen i fem år.

Når huset må selges, har Aidan ikke noe annet valg enn å ta med Rachel til den nye boligen. Han introduserer henne for Cecilia som en fåmælt, perifer bekjent som trenger et sted å bo, og som primært vil holde seg på rommet sitt. Det siste stemmer, Rachel er stort sett lenket fast, og vet at den minste provokasjon eller feilgrep kan koste henne alt. Aidan satser på at Rachel, etter så mange år i fangenskap, er for hjernevasket og redd til å forsøke å rømme. 

Men Rachel er en fighter og en overlever, og innser at Cecilia kan være livlinen hun har ventet på i alle disse årene. Mens Rachel tester grensene for sin nye livssituasjon, får hun en viss kontakt med Cecilia. 

Når Emily, en lokal restauranteier, forelsker seg i den nyankomne kjekke enkemannen, blir hun uvitende dratt inn i Aidans verden, og kommer farlig nær å avsløre hans mørke hemmeligheter.

"Den stille leieboeren" er en formidabel og suverent orkestrert thriller med et vell av overraskende elementer og et atmosfærisk miljø.

Historien den forteller er medrivende og godt fortalt, og den tar deg med inn i livet til Aidan Taylor.

Det er en intenst spennende roman, hvor den ene uventede dreining følger den andre. Det er både mørkt og uhyggelig, og det er umulig å ikke la seg rive med.

Clémence Michallon er dyktig til å tegne komplekse, urovekkende portretter av sine hovedpersoner. 

Karakterene er hemmelighetsfulle, utspekulerte og sårbare. Dessuten evner forfatteren å skildre det vakre og det stygge i mennesker side om side, slik at de blir troverdige hele mennesker.

Vi blir vi godt kjent med persongalleriet. Eksempelvis forteller Rachel oss alt det er verdt å vite om livet hennes før bortføringen, livet hun har hatt i fangenskap, og hva hun underveis har lært om seg selv og overlevelse. For øvrig er Rachel så traumatisert, kontrollert og identitetsløs at hun nærmest har glemt ordet "jeg". Det er fengslende og barsk lesning, og er med på å gi den spennende historien både dybde og troverdighet.  

Historien fortelles vekselvis gjennom perspektivene til Rachel, Cecilia og Emily. 

Romanen utforsker blant annet den psykologiske effekten av Aidans forbrytelser, hvilken innvirkning de har på (de tre) kvinnene i livet hans, og hva som gir dem styrke til å kjempe tilbake. 

For øvrig er miljø- og stedsbeskrivelsene meget gode.

"Den stille leieboeren" er en overveldende roman i ordets beste mening og en skarpsindig studie av traumer, overlevelse og bekjempelse. Dette er en forrykende debutbok av et stort talent.

Sett deg godt til rette, for når du først har startet på "Den stille leieboeren", vil du ikke legge den fra deg før siste side er lest!

Alt i alt en usedvanlig god roman. "Den stille leieboeren" er faktisk en av de bedre thrillerne jeg har lest på lenge. 

Kan anbefales på det sterkeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar