lørdag 26. august 2023

"Je m'appelle Agneta" av Emma Hamberg

Je m'appelle Agneta
Emma Hamberg
Roman
336 sider
Oversatt av Eli-Ann Tandberg, MNO
Aschehoug 
2023

Emma Hamberg er forfatter, illustratør, matkreatør, manusforfatter og programleder. "Je m'appelle Agneta" er hennes niende bok for voksne, og har blitt en stor suksess på svensk. Boka vant Storytel Awards og ble nominert til Adlibris-prisen.

"Je m'appelle Agneta" er en gjennomarbeidet og relevant roman om en kvinne midt i livet som er i ferd med å miste fotfestet.

49 år gamle Agneta Strömberg har alltid vært tilbakeholden og forsiktig. Hun er gift, har to voksne barn, og jobber som registrator på Trafikkontoret i Stockholm. 

Agnetas to barn kommuniserer med henne kun når de trenger penger, og ektemannen Magnus har kastet seg hodestups ut i den sunne livsstilen. Han har innført ekstreme helsefremmende kostholdsregler hjemme, og er lite interessert i annet enn fuglekikking og trening. Både sexlivet og samtalene deres har forduftet. Når Magnus er borte, snakker hun høyt, når han er hjemme, er hun litt mer stille. Ikke fordi hun føler seg usikker, mer fordi Magnus ikke skjønner hva hun snakker om. Det har han for øvrig aldri gjort.

I kjelleren har Agneta gjemt både vin og deilige oster, som hun koser seg med i smug - mens hun ser på oppussingsprogram hvor de renoverer vakre franske gårder.

Hun er på mange måter en tilskuer til sitt eget liv. Hvordan ble livet sånn?

Når hun én dag ser en annonse i avisen som på dårlig google translate-språk ber om hjelp til en «eldre gutt» i byen Saint Carelle i Provence, slår hun til. 

Når Magnus får rede på planene hennes, blir han ikke noe spesielt glad. Han forsøker å fortelle Agneta hvor naiv hun er. Men Agneta har bestemt seg for å dra til Frankrike. 

Det viser seg at annonsens eldre gutt, er den eldre demente mannen Einar, hvis liv har vært fullt av kjærlighet og blitt levd til det fulle. 

Saint Carelle er heller ikke blant de største byene, mildt sagt. Det er et boulangerie (bakeri) der, en nærbutikk, et lite bibliotek, en bar, og torgmarked flere ganger i uken. I følge statistikken blir det færre og færre innbyggere i byen for hvert år. Gatene er folketomme, på grensen til dødt, faktisk. Men på et vis føles alt dette forlokkende ut for Agneta.

Og det tar ikke lang tid før hun har blitt kjent med flere i den lille og støvete provençalske byen. 

Men Agneta må ta en viktig beslutning: Hva er det hun egentlig vil gjøre med resten av sitt liv?

"Je m'appelle Agneta" er en flott og livsbekreftende roman, som med kraft slår fast at livet ikke trenger å ta slutt, selv om man nærmer seg 50. Forfatteren omfavner varmt det franske folks ønske om å bevare ånden, lysten og livsgleden hele livet gjennom, en holdning som er veldig langt unna vår nordiske livsstil.

Romanen handler om å ta kontroll over livet sitt og tørre å være den man er. Det er også en historie om drømmen vi alle bærer i oss om et godt og tilfredsstillende liv.

"Je m'appelle Agneta" er velskrevet og lettlest.

I tillegg er den underholdende og morsom å lese. Romanen er nemlig full av humor og lunefulle øyeblikk, og tiden flyr av sted mens man leser.

Underveis har man heller ikke har noen klar fornemmelse av hvordan historien ville ende, noe jeg syntes var bra.

Emma Hamberg skriver strålende med innlevelse og varme, og det er en veldig uttrykksfull bok med troverdige og sympatiske karakterer.

Jeg er helt sikker på at mange kvinner vil kunne kjenne seg igjen i karakterene, og især i Agneta som er en solid og genuin hovedperson. 

"Je m'appelle Agneta" er en sensuell og humoristisk roman for alle som vil lese chick-lit om en moden kvinne, og hvilke utfordringer hun møter når hun begir seg ut på nye territorier.

Jeg anbefaler boken varmt. Jeg gleder meg til å lese mer av Emma Hamberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar