torsdag 3. august 2023

"Madame Blonde" av Kaja Nylund

Madame Blonde
Kaja Nylund
Roman
352 sider
Pitch Forlag
2021

Kaja Nylund (f. 1982) er født og oppvokst på Ørsnes i Lofoten. Hun er forfatter på heltid og har skrevet flere historiske romanserier. I dag bor Kaja i Paris sammen med ektemann og motefotograf Baard Lunde. Ved siden av å skrive er hun lidenskapelig opptatt av musikk og historie.

Å tilgi er vanskeligere enn å elske.

"Madame Blonde" er den første boken i en storslått serie om kjærlighetens veier og veier i Paris og Nord-Norge på begynnelsen av 1900-tallet.

Paris, 1903. Madame Blonde er en kjent sanger og kabaretartist i Paris. De færreste i byen kjenner døpenavnet hennes, men hun er egentlig Emilie Lockert fra Røsvik i Salten. 

Som 36-åring er hennes beste alder over. Hun er i ferd med å få nok av lysets by og rollen som Madame Blonde. 

Emilie bestemmer seg for å reise hjem til Nord-Norge, som hun ikke har besøkt på 17 år. Men hjemturen blir langt mer dramatisk enn hun hadde sett for seg.

Under seilasen forliser skipet, og Emilie er den eneste overlevende. Hun blir skylt i land på en øde holme, kun bebodd av en værbitt fyrvokter og hans assistent, den fåmælte, men sjarmerende Aksel Ludvigsen, som passer på det gamle fyret.

Midt ute på havet, mens vinterstormene raser utenfor døren, må Emilie bli kjent med både de to andre og seg selv, men fortidens spøkelser er vanskelige å riste av seg. Mørke hemmeligheter fra Paris' berømte scener og barndommen i Nordland kommer til overflaten. 

Hva skjedde egentlig i Emilies ungdom? Den hun en gang flyktet fra...

Tør Emilie å møte familien etter så mange år med adskillelse – og hvorfor virker Aksel så kjent? Hva er det han skjuler? 

"Madame Blonde" forteller en medrivende historie om levde liv, mørke hemmeligheter og glemte sannheter. 

Persongalleriet er lite, men til gjengjeld blir vi godt kjent med alle, for å si det sånn. Karakterene virker realistiske, og er til tross for sine kompleksiteter, svært enkle å forholde seg til. Selv om de lever i en annen tid, er problemene deres gjenkjennelige og derfor troverdige. 

Karakterene er således med på å bære romanen og gjøre den til en virkelig god leseopplevelse. 

Med sitt strålende språk og sikre hånd bretter forfatteren ut en rekke dype karakterskildringer av menneskers håp, drømmer og frykt og skildrer hvordan en persons livsvalg har stor betydning, også for de som står dem nærmest.

Romanen er lettlest og kapitlene relativt korte. Handlingen har dessuten noen overraskende vendinger, noe som gjør boken lite forutsigbar. Det flytende og blomstrende språket er lett tilgjengelig og sidene vender seg nær sagt av seg selv, kapittel etter kapittel.

Historien fortelles primært fra Emilies synsvinkel, og man lever seg lett inn i den. Den veksler uanstrengt mellom romanens nåtid (1903), Emilies barndom og tiden hun tilbragte i Paris. Selve avslutningen er åpen, noe som gjør at man i spenning må vente på neste bok i serien.

For øvrig maler romanen et fint bilde av livet i Paris på det tidlige 1900-tallet. Men også den værharde øya er godt skildret.

Jeg kan så absolutt anbefale "Madame Blonde". Det er en bok det er vanskelig å ikke like fordi den med sitt medrivende plott og gode språk leder leseren rundt i manesjen på akkurat den rette måten. 

"Madame Blonde" egner seg helt perfekt for uforpliktende sofalesing, da den er både lettfordøyelig og lettlest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar