fredag 4. mars 2016

"Hvite spor" av Emelie Schepp

Hvite spor
Emelie Schepp
Krim
407 sider
Oversetter: Trude Marstein
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Emelie Schepp (f. 1979) er oppvokst i Motala, men bor nå utenfor Norrköping med mann og to barn. Hun har arbeidet mange år som prosjektleder i reklamebransjen. Emelie er aktiv på sosiale medier og er en populær blogger. Hun debuterte med "Merket for livet". "Hvite spor" er hennes andre bok.

Emelie Schepps bøker er nå utgitt i Brasil, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Island, Israel, Italia, Japan, Kina, Korea, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Polen, Russland, Slovakia, Storbritannia, Sverige, Taiwan, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og USA.

"Hvite spor" er Emelie Schepps andre bok om den hardkokte statsadvokaten Jana Berzelius. Og det er en vellykket kriminalroman hvor Berzelius, kommer svært nær sin fortid i jakten etter skruppelløse narkotikasmuglere.


Det er en svært stygg, men uhyre spennende historie, Emelie Schepp har skrevet i "Hvite spor".
Handlingen settes i gang da en ung kvinne fra Thailand blir funnet død på hurtigtoget x2000 på vei til Norrköping i Sverige. Obduksjonen avdekker at hun døde av en overdose etter å ha svelget femti kapsler inneholdende heroin og kokain. Den sjokkerte konduktøren på toget, Mats Johansson, hadde sett en annen kvinne rope etter henne, men denne kvinnen har forsvunnet sporløst. Dermed settes jakten inn på både den forsvunnede kvinnen og på bakmennene som smugler narkotika gjennom såkalte bodypackere (eller svelgere), som oftest unge jenter som svelger kapsler med narkotika og transporterer dem illegalt i kroppen.

Statsadvokat Jana Berzelius settes på saken sammen med politiet. Men det tar ikke lang tid før etterforskningen blir mye mer personlig enn hun hadde regnet med. Atter en gang blir hun konfrontert med sin fortid. Da kriminalbetjent Henrik Levin og hans kollega Mia Bolander kommer over de første sporene, skjønner Jana at hun står overfor sitt livs vanskeligste valg. Sporene peker nemlig mot en mann, hun for alt i verden vil glemme, en mann som kan ødelegge alt det hun har kjempet for å bygge opp. For å beskytte seg selv og sin egen fortid, må hun ligge ett skritt foran, og finne den mistenkte mannen før politiet gjør det.

"Hvite Spor" er en bok som utvilsomt lever opp til forventningene og faktisk enda mer.
Som i debutromanen "Merket for livet" er den smarte og, noen ganger, svært så kontroversielle statsadvokaten Jana Berzelius, hovedperson, og hun arbeider igjen sammen med kriminalbetjent Henrik Levin og hans kollega Mia Bolander.

Schepp avslørte deler av Janas forhistorie i "Merket for livet', hvor vi bl.a. ble fortalt at hun som barn ble adoptert av den rike statsadvokaten Karl Berzelius og hans kone Margareta, at hun har en tatovering i nakken, som faren tvang henne til å skjule, og at hun har et meget spesielt hat-elsk forhold til en mann som heter Danilo Peña.

Jana omgir seg fortsatt med den rikdommen som hun er vokst opp med. Hun kjører bl.a. en dyr BMW X6 og går kledd i eksklusive klær, men hun har problemer med å knytte seg til andre mennesker, og hun er ikke redd for å gå sine egne veier, selv om det gjør at folk, inkludert hennes kolleger, distanserer seg fra henne. Spesielt har hun et anstrengt forhold til Mia Bolander, som ønsker seg et liv, lignende det Jana har. Mia synes det er vanskelig å skjule sin sjalusi overfor Jana og hennes materielle rikdom, noe noe som betyr at hun tidvis ikke gjør fullt så gjennomtenkte ting.

Jana er så avgjort en komplisert kvinne. Hun har en broket fortid, og går ikke av veien for noen, hvis det truer hennes hemmeligheter eller privatliv.

Janas personlige historie spiller dessuten en betydelig rolle i oppklaringsarbeidet, som også vil avsløre mange råtne epler i politiet og rettsvesenets egne rekker.

Man kan fint lese "Hvite spor" uten å ha lest "Merket for livet", men jeg tror at du da vil sitte igjen med ganske mange spørsmål og løse tråder, som boken ikke gir svar på.

Det vil helt sikkert bli flere romaner om Jana Berzelius, fordi vi ennå ikke har fått rede på hele hennes historie. Jeg vil uansett bare være glad til, fordi dette er en type krim, man motvillig legger i fra seg.

Det veksles for øvrig mellom flere forskjellige karakterer, noe som bidrar til å gjøre historien mer spennende og nyansert.

"Hvite spor" er en særdeles lesverdig krim med et høyt tempo og interessante, men kanskje ikke fullt så smigrende, karakterer.
Emelie Schepp gir oss et godt innblikk i den motbydelige narkotikasmuglingen gjennom de såkalte svelgerne, og tar oss med rundt i et Norrköping hun tydelig kjenner godt.

Karakterskildringene er dessuten gode, og du kommer inn under huden på mange av de politifolkene, som blir satt til å etterforske saken. En forestående politireform  er på trappene, og det bekymrer flere av politifolkene i teamet. I tillegg skal etterforsker Henrik Levins kone føde, mens etterforskningen pågår, noe som gir en realistisk beskrivelse av hva som kan gi praktiske problemer i en familie. Også emnet utroskap blir berørt i boken.

Du får også vite hvordan kyniske bakmenn bruker unge asiatiske kvinner til å smugle narkotika ved at de blir tvunget til å svelge små kapsler (som inneholder narkotika), hvoretter bakmennene så holder kvinnene fanget - i hvert fall inn til de små kapslene kommer ut av kroppene deres på naturlig vis. Hva som skjer med disse kvinnene etterpå, er ikke hyggelig å tenke på.

Boken er 407 sider lang, og den kunne nok ha vært strammet opp litt her og der, men fordi resten er så spennende, er ikke det noe du legger særlig merke til i lengden.

"Hvite spor" er definitivt en spennende bok som jeg trygt kan anbefale videre.

Min anmeldelse av "Merket for livet":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/06/merket-for-livet-av-emelie-schepp.html

4 kommentarer:

 1. God omtale av ei god bok! Jeg hørte denne som lydbok, og likte den veldig godt- hakket bedre enn "Merket for livet", men som deg, anbefaler jeg absolutt at man leser begge- i rett rekkefølge! Jeg vil nesten påstå at det er helt nødvendig, ettersom det er så mye som trekkes inn fra den første boka.

  SvarSlett
 2. Jeg har veldig lyst til å lese denne. Men jeg tenkte jeg skulle lese Merket for livet først. Jeg er litt sånn kronologi-sprø :-)

  SvarSlett
 3. Denne likte jeg veldig godt også! Men, gjør som Astrid Terese, les den første først, for bøkene henger virkelig sammen :)

  SvarSlett
 4. Enig. Det er fordelaktig å ha lest "Merket for livet" før man gir seg i kast med "Hvite spor".

  SvarSlett