mandag 18. september 2023

"Aldri Aldri" av Colleen Hoover & Tarryn Fisher

Aldri Aldri
Colleen Hoover & Tarryn Fisher
Roman
416 sider
Oversatt av Dorthe Erichsen, MNO
Gursli Berg Forlag
2023

Colleen Hoover (f. 1979) skriver romaner i skjæringspunktet mellom romantikk og drama. Bøkene er favoritter på Book Tok og Bookstagram. Siden debuten i 2012 har hun gitt ut 24 bøker, med mange plasseringer høyt på bestselgerlistene. Hun har vunnet Goodreads Choice Awards i kategorien "Romance" tre ganger. Emneknaggen #ColleenHoover har 2,2 milliarder visninger på TikTok, det plasserer Colleen Hoover øverst på listen over verdens største forfattere på sosiale medier. Colleen Hoover bor utenfor Sulphur Springs i Texas, USA.

Tarryn Fisher (f. 1983) skriver psykologiske thrillere, hun debuterte i 2011 og har gitt ut 12 romaner. "Fruene" (2022) og "Alt du ikke vet" (2023) er utgitt på norsk. Tarryn Fisher bor i Seattle i Washington, USA.

Colleen Hoover og Tarryn Fisher har sammen skrevet et gripende mysterium med uforutsigbare vendinger i en kjærlighetsroman som ikke ligner på noe annet du har lest.

Bokens to hovedpersoner, sytten-åringene Charlie Wynwood og Silas Nash, har vært bestevenner siden før de kunne gå. Siden de var fjorten år gamle har de vært kjærester.

Én torsdag formiddag våkner Charlie opp i klasserommet av lyden til noen bøker som faller i gulvet. Men merkelig nok, har hun ingen anelse av hvor hun er, hvordan hun kom seg dit eller hvem hun er. Hun kan ikke engang huske navnet sitt. Omtrent samtidig går Silas gjennom en slående lik opplevelse på den andre siden av skolen. 

Det tar ikke lang tid før Charlie og Silas innser at de er et par, og at noe veldig rart har skjedd med dem begge.

Selv om hukommelsestapet har gjort dem som totalt fremmede for hverandre, må de i fellesskap forsøke å finne ut hva som har skjedd med dem, og hvorfor. 

Mens Charlie og Silas prøver å løse mysteriet om deres felles hukommelsestap, begynner de å innse at noe langt mer mystisk er i spill, og at dette simpelthen kan være noe som har skjedd med dem før. 

Det blir et kappløp mot tiden. Og snart avdekkes et nett av løgner, hemmeligheter og skjulte forbindelser...

Men jo mer de finner ut om det paret de pleide å være, desto mer lurer de på hvorfor de var sammen i det hele tatt.

Å glemme er skremmende, men å huske er kanskje mye verre.

Jeg kan dessverre ikke røpe for mye i anmeldelsen, da dette er en bok som helst bør leses uten å kjenne for mye til den på forhånd. 

"Aldri Aldri" forteller en sammensatt og handlingsmettet historie.

Karakterene er gjennomførte og autentiske, spesielt Charlie og Silas.

De to hovedpersonene er veldig sympatiske, noe som åpenbart hjelper historien på vei, selv om de tidvis virker å være mer modne enn alderen skulle tilsi.

Colleen Hoover & Tarryn Fisher har klart å skildre de med stor empati for alle deres gode, så vel som mindre gode egenskaper.

Forfatterne har et øye for å beskrive følelser, det gode og det ubehagelige.

"Aldri Aldri" er en roman som er fylt til randen med følelser. Glede, kjærlighet, sorg, svik, urettferdighet og sinne virvler rundt i boken som en storm. Det ene øyeblikket fylles du av latter, i det neste gråter du. Det er den type roman som etterlater deg med lengsler, vondt i magen og tidvis et vondt hjerte. Sjeldent har jeg lest en roman med så mange motstridende følelser og moralske betenkeligheter om hva som er rett og galt i kjærlighetens navn.

Romanen spiller definitivt på mange strenger. Den innehar spenning, overraskende vendinger og åpenbaringer, samt mye annet som vil evne å holde leseren følelsesmessig engasjert i karakterenes skjebner inntil siste setning er fortært.

I tillegg har den en skikkelig nervepirrende og godt fortalt historie. Spenningen stiger gjennom hele boken etter hvert som den utspiller seg. Det kreves nerver av stål og gode låser på vinduer og dører for å komme seg uskadd gjennom boken 😀. 

Handlingen er gjennomtenkt, selv om noen av hemmelighetene er enkle å gjette seg til. Det ødelegger imidlertid ikke for historien, da overraskelser og skumle scenarier avløser hverandre i en jevn strøm. 

Romanen er delt opp i tre forskjellige deler.

Det er god driv i fortellingen, med forholdsvis korte kapitler og vekslende synsvinkler.

Man venter i åndeløs spenning på forløsning og lykke. Og når man tror at alt er bra, river forfatterne teppet vekk under føttene på karakterene, og etterlater et smertefullt kaos som gjør vondt langt inn i hjertet. Det er som et tveegget sverd: vanvittig god underholdning, men samtidig hamrende nådeløst og hjerteskjærende fortalt.

Plottet er fartsfylt og det henger sammen fra start til slutt. 

Forfatterne har en fantastisk evne til å skrive et plott og en handling som fengsler. Samtidig skriver de utrolig bra, flytende, medrivende og lett tilgjengelig.

Språket flyter nemlig lett og uanstrengt, uten unødvendige og kronglete forklaringer, til tross for at elementet som vedrører hukommelsestap er komplekst. Ikke på noe tidspunkt måtte jeg stille spørsmål ved verken handlingsforløpet eller handlingen. Jeg kunne rett og slett merke at forfatterne hadde gjort et grundig forarbeid ned til de minste detaljene, slik at troverdigheten var intakt hele veien gjennom romanen.

"Aldri aldri" er en velskrevet roman som sømløst blander romantikk og spenning. Med et intrikat plott, overbevisende karakterer og en avslutning som får leserne til å lengte etter mer, er dette en bok som er vel verdt å få med seg. 

Boken kan anbefales til unge og voksne lesere som liker et gripende mysterium, og især til unge lesere av spenningsbøker og thrillere.

En virkelig vellykket roman som du sent vil glemme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar