torsdag 28. september 2023

"Verity" av Colleen Hoover

Verity
Colleen Hoover
Thriller
412 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Gursli Berg Forlag
2022

Colleen Hoover (f. 1979) er et unikum i amerikansk bokbransje. Hun skriver romaner i skjæringspunktet mellom romantikk og drama. Bøkene er preget av mørk kjærlighet og tunge bakhistorier, og er favoritter på #booktok og #bookstagram. Siden debuten i 2012 har hun gitt ut 23 bøker, med mange plasseringer høyt på bestselgerlistene i New York Times, Wall Street Journal, USA Today og Sunday Times. Flere av titlene har blitt nominert til Goodreads Choice Awards i kategorien "Romance". Hun har vunnet med "Confess" (2015), "Det ender med oss" (2016) og "Without Merit" (2017).

Historien om Colleen Hoover er det reneste eventyr. Den tidligere læreren, som bor i Texas med mann og tre sønner, hadde skrevet små historier for seg selv. I 2012 postet hun en lengre historie på nettet, og siden har hun ikke sett seg tilbake. Et halvt år senere lå "Slammed" på New York Times' bestselgerliste, og rettighetene ble solgt fra forlaget Atria Books.

En forfatter kommer på sporet av en fryktelig sannhet. Et nervepirrende plott som utforsker kjærlighetens mørkeste grenser.

Ting ser ikke så bra ut for New York-forfatteren Lowen Ashleigh. Moren hennes døde for noen måneder siden, bøkene hennes selger ikke, og hun er i ferd med å bli kastet ut av leiligheten hun bor i. 

Men én dag får hun et jobbtilbud som kan få karrieren hennes tilbake på rett spor.

Den kjente forfatteren Verity Crawford, som etter en tragisk ulykke er blitt ufør og sengeliggende, kan ikke lenger skrive.

I følge Veritys ektemann, Jeremy, er målet å bringe inn en forfatter som er villig til å steppe inn, skrive ferdig de tre siste bøkene i en suksessrik bokserie, og gjennomføre bokturneene og pressekonferansene og det som ellers vanligvis kreves av Verity.

Lowen aksepterer tilbudet, og for å lykkes må hun tilbringe noen uker hjemme hos Crawfords i delstaten Vermont for å gå gjennom Veritys notater og forberede arbeidet med bøkene. 

På Veritys kontor snubler Lowen over en uferdig selvbiografi der Verity skriver om sitt ekteskap og de forferdelige hendelsene som ødela familien for alltid. Bør Lowen vise Jeremy hva kona hans skrev? Vil det bare splitte familien ytterligere hvis han får vite sannheten? Og hva skjedde egentlig med Verity?

"Verity" er en overbevisende og overraskende thriller, men også en fin kjærlighetshistorie, krydret med litt erotikk.

Forfatteren Colleen Hoover har et godt blikk for de menneskelige detaljene. Karakterene hennes er ufullkomne på den perfekte måten.

Handlingen er karakterbasert og fokuserer mye på hovedpersonen, Lowen. Alle andre er bipersoner, og de fleste av dem lærer vi utelukkende å kjenne gjennom henne, noe som selvsagt farger den kjennskapen vi får til dem.

Det er for øvrig få karakterer i romanen, og det er derfor lett å holde en grei oversikt. Persongalleriet er beskrevet på en måte som gjør at det er lett å se de ulike aktørene for seg. Men jeg syntes ikke at jeg kom skikkelig under huden på noen av dem, heller ikke på Lowen. Men hadde jeg gjort det, ville jeg kanskje ikke ha blitt så veldig overrasket over hvordan ting artet seg til slutt i denne boken. 

"Verity" har et skikkelig godt og gjennomført plott

Handlingen følger spenningskurven, som den skal, med overraskelser plassert på de riktige stedene, uten at det blir for forutsigbart.

En stor del av handlingen foregår i Crawford-familiens hjem i Vermont.

Det er en mørk og illevarslende stemning over både karakterene og handlingen. Du vet at det er noe ufortalt, men det er ikke så lett å sette fingeren på hva det er.

Selv om jeg hadde en klar fornemmelse av at noe fordekt skjulte seg mellom linjene, klarte forfatteren flere ganger å dreie handlingen på en slik måte at jeg ikke kunne gjette meg til noe som helst avgjørende.

Jeg ble også flere ganger forbløffet over vendinger som jeg ikke hadde sett komme i det hele tatt, og det gjorde boken vanskelig å legge fra seg.

Selve avslutningen var også av det svært overraskende slaget, men likevel fullstendig logisk.

For øvrig skriver Hoover fengende, med et flytende og ukomplisert språk.

"Verity" er en intens psykologisk thriller som med en fremragende sans for spenning driver leseren fremover med like deler nysgjerrighet og fascinasjon til den uventede avslutningen. 

Jeg vil anbefale romanen til lesere som liker det psykologiske spillet i en krim, og til de som ikke vil lese en altfor voldelig og blodig krim.

En bok jeg sent vil glemme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar