fredag 22. september 2023

"Den siste djevelen må dø" av Richard Osman

Den siste djevelen må dø
Richard Osman
Roman
448 sider
Oversatt av Eli-Ann Tandberg, MNO
Gursli Berg Forlag
2023

Richard Osman er en britisk forfatter, produsent og TV-programleder. "Torsdagsmordklubben" ble en braksuksess da den kom i 2020 og ble årets bestselgende roman i Storbritannia. De tre første bøkene i serien, "Torsdagsmordklubben", "Mannen som døde to ganger" og "Kulen som bommet", har solgt i millioner av eksemplarer og slått bestselgerrekorder verden over. 

"Den siste djevelen må dø" er den fjerde boken i serien om Torsdagsmordklubben.

De fire uredde engelske pensjonistene med uløste mordgåter som hobby er i gang igjen.

Torsdagsmordklubben består av Elizabeth, som visstnok har vært spion i sine yngre dager, den tidligere sykepleieren Joyce, eks-fagforeningsaktivisten Ron og psykiateren Ibrahim. De er alle innbyggere i Cooper's Chase, en idyllisk og eksklusiv seniorlandsby i grevskapet Kent, sørøst for London. 

Det er andre juledag, og de fire medlemmene i Torsdagsmordklubben, pluss Mervyn, er på restauranten i Cooper's Chase. Gjengen hadde feiret juledagen hver for seg.

Samtidig blir en farlig pakke smuglet inn over den engelske kysten. Når pakken forsvinner sporløst, bryter det ut kaos. 

Antallet døde øker alarmerende, blant dem antikvitetshandleren Kuldesh Sharma som blir funnet brutalt drept. 

Kuldesh er en gammel venn av Stephen, Elizabeths demenslidende ektemann, så når nyheten om drapet ankommer Cooper's Chase, er hun og resten Torsdagsmordklubben umiddelbart på saken.

Når den britiske politiorganisasjonen National Crime Agency (NCA) ankommer Cooper's Chase, vekker det misnøye hos mange på den lokale politistasjonen. De to politietterforskerne Donna og Chris blir satt på sidelinjen og bedt om å holde seg unna etterforskningen, noe som ikke er så populært. Cooper's Chase er nemlig deres territorium, og de bestemmer seg for å diskret gjøre sine egne undersøkelser for å avdekke sannheten bak dette mystiske drapet på en tilsynelatende uskyldig mann.

I tillegg er Elizabeth, Joyce, Ron og Ibrahim i ferd med å foreta sine egne undersøkelser. Kuldesh Sharma ble funnet drept i sin egen bil, i et skogholt ikke så langt unna Cooper's Chase. Med svært lite bevis å gå etter, nøster gjengen opp løse tråder og begynner sakte men sikkert å danne seg en teori om hva som egentlig skjedde. Ved hjelp av uortodokse metoder, bruker de sin alder til sin fordel, og får tilgang til steder, mennesker og informasjon som politiet ikke er i stand til å grave opp. 

Torsdagsmordklubben ser ut til stå overfor sin mest dødsforaktende motstander til nå. Tiden renner ut og en morder er på vei til Cooper's Chase. Har lykken snudd for vennene i Torsdagsmordklubben? Og hvem er den siste djevelen som må dø?

Det såkalte uløselige mysteriet må løses før noen i klubben risikerer livet.

"Den siste djevelen må dø" er en forrykende og humoristisk kriminalroman som holder leseren fanget fra første til siste side.

Boken er en genuin koselig krim, med fire høylytte, feststemte pensjonister som midtpunkt. 

Den er både velskrevet og lettlest. Språket er lett og flytende, og holdes i en jovial og uformell tone. 

Richard Osman har mange artige og gode observasjoner av kjemien mellom en gruppe aldrende pensjonister, som hver har sine særheter, akkurat som han er veldig flink til å skildre atmosfæren i en liten provinsby.

Noe av det jeg likte med de fire hovedrolleinnehaverne, var deres mangel på frykt, deres dristige holdning og deres noe uvanlige tilnærming. Døden kommer til oss alle, og disse karakterene har tatt en aktiv beslutning om å leve ut sine siste år med futt, tæl og en fandenivoldsk holdning. De har alle en fortid. De har alle hemmeligheter, spesielt Elizabeth. 

Plottet er veldig godt satt sammen. Det er stramt og skarpt, uten nevneverdige distraksjoner.

Imidlertid er det humoren snarere enn spenningen som bærer "Den siste djevelen må dø". Humoren er nemlig på topp, og som leser sitter man og smiler over de mange morsomme episodene og ordvekslingene. Boken egner seg nok ikke for hardbarkede krimlesere, men for de som først og fremst elsker det koselige og humoristiske. 

Det er mange ledetråder og personer i boken, noe som er med på å gjøre historien mangefasettert og uforutsigbar. I tillegg er miljøbeskrivelsene svært gode.

Du kan fint lese "Den siste djevelen må dø" uten å ha lest de tre første bøkene i serien, men du kan gå glipp av bakgrunnshistoriene om Elizabeths forhold til sin demenslidende ektemann og hans relasjon til vennen Kuldesh.

"Den siste djevelen må dø" er en koselig engelsk krim. Selv om den fordyper seg i noen av livets mørkere sider, bringer Richard Osman humor, medfølelse og varme inn i enhver situasjon og dialog. Den er dessuten veldig engelsk med tedrikking, mye lokalkoloritt og fargerike personligheter.

Jeg gleder meg i hvert fall til å lese neste bok i serien, og hvis du ikke allerede har blitt kjent med Osmans forfatterskap, er "Den siste djevelen må dø" et godt sted å begynne.

"Den siste djevelen må dø" er noe så uvanlig som en underholdende, gripende og hjertevarm krim. Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor denne forfatteren har fanget hjertene til så mange lesere. En herlig bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar